ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Χαιρετισμός του Π. Ρήγα στο 10ο συνέδριο της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης»

Στο Σπολέτο Ιταλίας

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
φίλες και φίλοι,


θέλω να σας ευχηθώ ειλικρινά και ολόθερμα καλή επιτυχία στις εργασίες του 10ου Συνεδρίου σας.

Γνωρίζετε πως σε αυτή την κρίσιμη για την Ευρώπη στιγμή, η Ελλάδα παλεύει να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα και να βγει από τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια της κοινωνικής αδικίας και της φτώχειας.

Μετά από σκληρές προσπάθειες, καταφέραμε να τερματίσουμε την ύφεση. Η οικονομία μας υπεραπέδωσε πέρυσι και τώρα κάνει στροφή στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας το μεγαλύτερο βάρος του μνημονίου.

Βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας εδώ και δύο χρόνια υπό συνθήκες διαρκούς χρηματοοικονομικού εκβιασμού.

Το καλοκαίρι του 2015 κάναμε την πολιτική επιλογή να μην αφήσουμε την Ελλάδα να διαλυθεί. Δεν συμφωνήσαμε όμως στην ανάληψη της ιδιοκτησίας των αποτυχημένων προγραμμάτων και πολιτικών.

Επιλέξαμε να υπερασπιστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των χαμηλών εισοδημάτων, και των ανέργων.

Και είμαστε αποφασισμένοι να μην παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους «πρόθυμους συμμάχους» εκείνων των δυνάμεων στην Ευρώπη και αλλού,που θέλουν την Ελλάδα να παραμένει στην επιτροπεία και στη λιτότητα για δεκαετίες.

Οι δυνάμεις αυτές δοκίμασαν τις πολιτικές τους και απέτυχαν. Το καλοκαίρι του 2018 θα βγούμε από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν θα επιτρέψουμε να παραμείνει η Ελλάδα το πειραματόζωο της Ευρωζώνης, όπως επιθυμούν ίσως το ΔΝΤ και συντηρητικοί υποστηρικτές του στην Ευρώπη.
Και τώρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. Αυτές τις μέρες η Ελλάδα είναι και πάλι στο προσκήνιο ενός αγώνα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Παλεύουμε για τη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας.
Δίνουμε τον αγώνα για να τερματίσουμε το άδικο αυτό καθεστώς της δικής μας εξαίρεσης από τον κανόνα, για εμάς, αλλά και για όλους τους άλλους στο μέλλον.

Γιατί το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων είναι το μοντέλο που επιχειρείται να επιβληθεί στη χώρα μας, να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το γνωρίζετε πολύ καλά και στην Ιταλία. Όπως ενημερώθηκα η ιταλική κυβέρνηση υπό την πίεση της Cgil και της Αριστεράς απέσυρε τις επικείμενες διατάξεις από το αντεργατικό νόμο Jobs Act προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα καθότι φοβάται πολιτική ήττα που θα επηρεάσει τις επικείμενες πολιτικές εκλογές.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχηθώ καλή επιτυχία και στον δικό σας αγώνα, καμιά προσπάθεια δεν μπορεί να περισσέψει στη δύσκολη μάχη που δίνουμε για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

το περασμένο Σάββατο, εδώ στη Ρώμη, η Ευρώπη γιόρτασε την 60η επέτειο της έναρξης της διαδικασίας ολοκλήρωσής της.

Ωστόσο, το καίριο ερώτημα μένει ακόμα αναπάντητο από το ευρωπαϊκό κατεστημένο: Εξήντα χρόνια μετά, το βασικό ζήτημα είναι τί είδους Ευρώπη έχουμε σήμερα και αν αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε.

Γεγονότα όπως η απόφαση για το Brexit, η ενίσχυση της ξενοφοβικής και εθνικιστικής δεξιάς και ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, η αστάθεια στο διεθνές σκηνικό και οι περιφερειακές συγκρούσεις στα ανατολικά όρια της ΕΕ, εντείνουν την αβεβαιότητα και την κρίση αυτοπεποίθησης για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα, και απειλούν ευθέως το όραμα μιας ειρηνικής και κοινωνικής Ευρώπης.

Στην ουσία όμως, πρόκειται για μια κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών προς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και γραφειοκρατικές ελίτ της Ένωσης.

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες χτυπήθηκαν σκληρά από τη μορφή που πήρε η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ιδιαίτερα αρνητικές ήταν οι συνέπειες στα κράτη του Νότου, που βρίσκονται αντιμέτωπα με μόνιμα εμπορικά ελλείμματα και διόγκωση του δημόσιου χρέους, σε απόλυτη αντιστοιχία με τα τερατώδη γερμανικά εμπορικά πλεονάσματα.

Σήμερα, αυτός ο ίδιος νεοφιλελευθερισμός δεν λειτουργεί πια ούτε για τον πλουσιότερο Ευρωπαϊκό Βορρά.

Οι φτωχοί και οι αποκλεισμένοι από τα οφέλη της όποιας ανάπτυξης αυξάνονται παντού.

Η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες.
Το να εξορκίζουμε όμως τον νεοφιλελευθερισμό δεν αρκεί.

Η δική μας απάντηση σε όλα αυτά πρέπει να είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο, που θα συνδυάζει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τον κοινωνικό μετασχηματισμό).

Η ανάδειξη της κοινωνικής συνοχής, της περιφερειακής σύγκλισης, της ανάπτυξης, της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, ως βασικών πυλώνων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την επαναθεμελίωση της ΕΕ 60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης.

Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η τολμηρή ανασύνταξη της Ευρώπης.
Τίποτε λιγότερο δεν θα αρκέσει σε έναν κόσμο όπου ήδη συγκροτούνται ισχυροί και αντιθετικοί μεταξύ τους πόλοι δυνάμεων.

Για την αριστερά λοιπόν, η πρόκληση αυτή αποκτά διεθνώς στρατηγικό χαρακτήρα.
Ελλείψει κάθε άλλου σημείου αναφοράς, η δημιουργία μιας κοινωνικά και πολιτικά προοδευτικής Ευρώπης, είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο οι αριστερές και προοδευτικές απόψεις μπορούν να μετρήσουν τη δυναμική τους, να αποκτήσουν ρεαλιστικό περιεχόμενο για τους λαούς.

Με μια στόχευση τέτοιου μεγέθους, το «τι θέλουμε» καθορίζει πια και το «τι είμαστε».

Πάνω σε ένα προοδευτικό σχέδιο πολιτικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Ευρώπης, πάνω στη διαδικασία συγκρότησης και σύνδεσής του με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες,

επανακαθορίζεται και η πράξη της αριστεράς, τραβιούνται νέες και ακυρώνονται παλιές διαχωριστικές γραμμές, που και αυτές άλλωστε αποτελούσαν την έκφραση των μεγάλων στρατηγικών επιλογών του παρελθόντος.

Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή βρισκόμαστε και σήμερα, στη διατύπωση του προτάγματος για το μέλλον της ευρωπαϊκής αριστεράς ως εν δυνάμει πλειοψηφικού ρεύματος.
Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έβαλε κάτω πριν από δύο χρόνια.

Γιατί γνωρίζαμε ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε τη μάχη για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από καλύτερη θέση. Και τώρα έχουμε αυτή την ευκαιρία.

Όταν ο λαός εμπιστεύεται την εντολή του στην Αριστερά, αυτή δεν έχει άλλη επιλογή από το να τιμήσει την εντολή αυτή, όσο δύσκολο κι αν μπορεί να είναι αυτό.

Και όχι να δραπετεύσει από τα βάρη της δικής της πολιτικής ευθύνης.

Δεν είναι επιλογή για την Αριστερά να εγκαταλείπει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων.
Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός μνημονίων.
Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.


Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Η Αριστερά στην Ιταλία, στην Ελλάδα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν μπορεί να περιοριστεί στον περιφραγμένο χώρο που θέλουν να την έχουν.

Δεν μπορεί να αποτελεί απλά μια μικρή δύναμη διαμαρτυρίας, που να είναι ανίκανη να παρέμβει και να αλλάξει τις καταστάσεις.

Η Αριστερά έχει το καθήκον να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση και να αγωνιστεί για να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Έχει επίσης το ιστορικό καθήκοντα να αποτελέσει πυρήνα για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, με βάση τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Είναι λοιπόν σαφές ότι μια μαζική και συμπαγής αριστερή δύναμη στην Ιταλία θα βοηθούσε πολύ στην κατεύθυνση αυτή. Εύχομαι και ελπίζω ότι οι διεργασίες του Συνεδρίου σας θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Νομίζω ότι η Ιταλική κοινωνία, και όχι μόνο αυτή, το έχει, το έχουμε ανάγκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τρία χρόνια έχει ιδιαίτερη συμμετοχή στην Ιταλία με τη δημιουργία και την παρουσία της Άλλης Ευρώπη με τον Τσίπρα, για την  οποία η Κομουνιστική Επανίδρυση συνέβαλε στη δημιουργία της από την αρχή και η SEL υποστήριξε με εντιμότητα και συνέπεια στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έχουμε εργαστεί στην Ελλάδα, όπως στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να ενώσουμε  όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ,κινήματα και οργανώσεις, τους δημοκρατικούς αριστερούς πολίτες  και  τους ανένταχτους κατά του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του λαϊκισμού. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ απαιτείται η ενότητα αυτή για να μετατρέψει την κοινωνική πλειοψηφία που πλήττονται από την κρίση στην πολιτική και να αλλάξουμε τους συσχετισμούς σε κάθε χώρα και στην Ευρώπη, όπως δήλωσε  και ο πρόεδρος του κόμματός μας και πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεων του με τις δυνάμεις της αριστεράς στην Ιταλία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: