ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Π. Σκουρλέτης: Βαποράκια συμφερόντων θέλουν ρεσάλτο



«Το βασικό δίκτυο της ΔΕΗ θα πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και τ. υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ

«Το βασικό δίκτυο της ΔΕΗ θα πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και τ. υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ προσθέτοντας ότι πρόκειται περί ιδεοληψίας και δογματισμού το ξεπούλημα όσο όσο της ΔΕΗ, αντίληψη που εντάσσεται στα πλαίσια του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. 

«Θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα» όσοι υποστηρίζουν την πώληση όσο όσο της ΔΕΗ. «Είναι βαποράκια συμφερόντων θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι υπάρχουν και στελέχη των δανειστών στα τεχνικά κλιμάκια που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Η ΔΕΗ από το εναλλακτικό σχέδιο το δικό μας κέρδισε 700 εκ. τόνισε ο κ. Σκουρλέτης ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας κάτι που επετεύχθη στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 2,3 δις και οφείλονται κυρίως στην επιβάρυνση των λογαριασμών από το ΕΕΤΗΔΕ (το χαράτσι) το οποίο οι καταναλωτές λόγω δυσκολιών δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν. Μέρος των χρεών όπως εξήγησε ο υπουργός οφείλεται και σε εταιρείες που έχουν κλείσει ή σε μεγάλες επιχειρήσεις. Εξέφρασε το φόβο ότι στόχος είναι να ξεπουληθεί η ΔΕΗ όσο όσο.

«Ψεύδεται ο κ. Χατζηδάκης» η πολιτική ανοχής σε όσους χρωστούν κάτω από 1.000 ευρώ προϋπήρχε στην εταιρεία αποσαφήνισε ο κ. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι ο ίδιος πίεσε για να υπάρξουν ρυθμίσεις ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των οφειλών.

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται «για μια ισχυρή δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού». «Δεν είμαι δογματικός» εξήγησε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του μπορείς «να πουλήσεις αλλά μέσα από ένα δικό σου σχεδιασμό και όχι επιβαλλόμενο».

"Να πουλήσουμε το 40% για 30 εκ. ευρώ;" αναρωτήθηκε προσθέτοντας ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης δεν αποτυπώνει την πραγματική αξία της εταιρείας. «Μια πεπαλαιωμένη μονάδα που είναι να αποσυρθεί το 2019 μπορεί να γίνει ένας διαγωνισμός και να τη δώσεις αλλά αυτό δεν είναι αναγκαστικό σχέδιο πώλησης του 40% των μονάδων ΔΕΗ» είπε ενώ επιτέθηκε στους δανειστές που ενώ είχαν συμφωνήσει στο σχέδιο για τη ΔΕΗ κατά την α’ αξιολόγηση, το επανέφεραν στο τραπέζι.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο εναλλακτικό σχέδιο που είχε προταθεί με τις συμπράξεις της ΔΕΗ, όπου θα μπορούσε να είναι ως παθητικός μέτοχος και να συμμετάσχει στα ανταγωνιστικά τμήματα προς αυτήν. Αυτό δεν απαγορεύεται στην Ε.Ε. όπως υποστήριξε αλλά «δεν μας αφήνουν να το κάνουμε και δεν συνέπραξε και η διοίκηση της ΔΕΗ».

"Έχω γαλουχηθεί στη λογική των συλλογικών αποφάσεων, δεν κάνω προσωπική καριέρα. Σέβομαι τον εσωκομματικό διάλογο όταν αυτός κινείται στα όρια της δημοκρατικής συζήτησης" τόνισε ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας για το αν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιαστεί το πλεόνασμα για το 2017 αλλά "οι προσδοκίες ανάπτυξης μειώνονται καθώς ενδέχεται να έχει πέσει η φοροδοτική ικανότητα του κόσμου". 

Να μείνει ανοικτός ο δρόμος εξόδου από τα μνημόνια

Στο αρνητικό σενάριο μιας επώδυνης συμφωνίας ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι "αν συμβεί κάτι τέτοιο πέρα από το πολιτικό κόστος που θα έχει η κυβέρνηση είναι σε δεύτερη μοίρα". "Μέχρι τώρα τα ακολουθούμενα προγράμματα λιτότητας δεν μας έβγαζαν από την κρίση, αλλά προετοίμαζαν το δρόμο για το επόμενο. Αν οδηγηθούμε σε κάτι που δεν το θέλουμε θα είναι μια αποτυχία". 

Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει "ανοικτό το δρόμο για να βγούμε έξω από τα μνημόνια".

Τέλος εκτίμησε ότι ο κ. Σόιμπλε επιθυμεί στην εξουσία της χώρας τον Κ. Μητσοτάκη γιατί ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο, ενώ αναφέρθηκε και στον πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση από όλο το "εγχώριο μιντιακό κατεστημένο". "Ενοχλεί ότι υπάρχει κυβέρνηση αριστεράς σε αυτή τη μικρή χώρα" πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για πρωτοβουλία που θα αναληφθεί μέσα στο 2017 από την κυβέρνηση για περίπου 30.000 συμβασιούχους που εργάζονται στους δήμους με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας για πάρα πολλά χρόνια. Ο Π. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν διακινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Κατ. Μπρέγιαννη-avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: