ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ζοφερά σενάρια από το μέλλον ζουν σήμερα οι λουόμενοι στις πηγές της Grecotel

Απόγευμα στην παραλία του χωριού Αρκούδι Ηλείας, δύο χιλιόμετρα από τις κρατικές πηγές του Λίτζι, που σήμερα διαχειρίζεται η Grecotel.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ

Σενάρια από το κοντινό μέλλον, που επιφυλάσσει η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, Ταμείου για το ξεχαρβάλωμα («αξιοποίηση» το βαφτίζει) της Δημόσιας Περιουσίας, ζουν οι λουόμενοι αυτό το καλοκαίρι στην ιαματική λουτροπηγή Λίτζι Κυλλήνης, του δήμου Κάστρου, καθώς η αβεβαιότητα εγκαθίσταται για τα καλά, περιπλανώμενη μεταξύ λουτρών και ιδιοκτήτριας εταιρείας Grecotel, ενώ ακόμη και οι… ζερζεβούληδες, που φαντάζουν έτσι -καθώς ντύνονται στο μαύρο από την περίφημη παρεχόμενη δωρεάν ιαματική λάσπη- τείνουν να καταστούν είδος προς εξαφάνιση!

Σε μια απόσταση λιγότερη των διακοσίων μέτρων, μεταξύ των δύο κτιρίων, ξενοδοχείου Grecotel και ιδιόκτητης ιαματικής πηγής,  η ιατρική κάλυψη τυχόντων περιστατικών στους λουόμενους αποτελεί πράξη ανύπαρκτη, παρά τη ρητή υποχρέωση που πηγάζει εκ του νόμου για την παροχή της!    

Έτσι η πηγή αφού μένει χωρίς γιατρό, αντ΄ αυτού  χρέη εκτελούν εργαζόμενες λουτρονόμοι, που πειθαναγκάζονται από την διεύθυνση του ξενοδοχείου με το… βαρύ όνομα. Παίρνουν και καταγράφουν την πίεση του πρωτοεισερχόμενου λουόμενου, ενημερώνουν την γιατρό που τελεί χρέη εξ αποστάσεως, ενώ επίσης εκδίδουν δελτία λούσεων, καταγράφουν τις λούσεις και φτιάχνουν ακόμη και καφέ σε όποιον τον ζητήσει! Κι όταν η διεύθυνση κρίνει απαραίτητο μετακομίζουν για εργασία στο ξενοδοχειακό συγκρότημα. 

Γυναίκες που προσελήφθησαν για λουτρονόμοι, και σε τούτο τον χρόνο της μνημονιακής πολιτικής καθίστανται πασπαρτού, με διευθυντική εντολή, ενώ η απουσία γιατρού σχολιάζεται δυσμενώς από τους λουόμενους -Β΄ Κατηγορίας, κατά την αντίληψη των ιθυνόντων-  που αν και μειωμένος ο αριθμός των πασχόντων, πάντως, δεν έπαψε να προστρέχει στον πόλο έλξης, στην ξακουστή  πηγή με θέα το Ιόνιο!

Ο μειωμένος αριθμός επισκεπτών, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, εν μέσω Αυγούστου, μεσούντος του καλοκαιριού αλλά και από την έναρξη της σαιζόν, ωθεί την διεύθυνση σε περικοπή ημερομισθίων.

Δειλινό στο Λίντζ με θέα στο απέραντο του Ιονίου Πελάγους
 
Έτσι ρίχνει το βάρος της στον ξενοδοχειακό τομέα, όπου εξυπηρετείται πλήθος επισκεπτών με ισχυρά βαλάντια και φυσικά επιτακτικές απαιτήσεις, ακόμη και ιατρικού τύπου! Τούτο συνεπάγεται ότι η γιατρός που προσελήφθη από την επιχείρηση υποχρεώνεται να παρέχει τις υπηρεσίες της σε επισκέπτες του ξενοδοχείου, στο οποίο κατά καιρούς κάνουν θερινές διακοπές προσωπικότητες του οικονομικού κατεστημένου και της κυβερνητικής πολιτικής καμαρίλας του.

Ανδρέας Λοβέρδος,  Γιώργος Παπανδρέου και πολλοί άλλοι έχουν… ξεπεζέψει στο ξενοδοχειακό συγκρότημα εν μέσω του δάσους Αρκουδιού, στα σπλάχνα του οποίου φύτεψαν ασφαλτόδρομο, πριν μια δεκαετία και κάτι, όταν οι λουτροπηγές του Λίτζι, μετά την εγκατάλειψή τους από  τον ΕΟΤ προσφέρθηκαν δώρο έναντι πινακίου φακής, στον γερμανικό ξενοδοχειακό κολοσσό με τον Έλληνα συνέταιρο και ο πρώτος αποκτώντας το δικαίωμα, ενήργησε κατά το δοκούν, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενες υπάλληλοι του ΕΟΤ, εν μέσω μίας νυκτός πέρασαν στην ιδιωτική Grecotel, που σήμερα διαχειρίζεται ο Έλληνας μεγαλομέτοχος ιδιώτης.

Λασποθεραπεία!
Και μία λεπτομέρεια. Όσοι πιστοί των εγκαταλειμμένων πηγών Λίτζι, που σήμερα είναι απόντες από τη δωρεάν λασποθεραπεία στα ελεύθερα φυσικά νερά, είναι αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα ακόμη και στη συμμετοχή της ομήγυρης των… ζερζεβούληδων, αφού αδυνατούν να πληρώσουν δωμάτιο διαμονής στο κοντινό παραλιακό χωριό Αρκούδι –άμεσα εξαρτώμενο από τον ιαματικό τουρισμού- που φέτος περνά μέρες οικονομικής δυσπραγίας, με καταστήματα υπολειτουργούντα, παρά τα διακηρυττόμενα από κυβερνητικά χείλη περί ανάκαμψης του τουριστικού εισοδήματος!

Εφιαλτικές στιγμές από κυβερνητικά σενάρια του παρόντος και του μέλλοντος για την λειτουργία των ιαματικών πηγών. Πρώτα οι μνημονιακοί σωτήρες περιέκοψαν το επίδομα λουτροθεραπείας, που αποτελούσε ανακούφιση για ασθενείς και λουτροπόλεις. Έπειτα υποχρέωσαν  τους λουόμενους να καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα λουτροθεραπείας και διαμονής, στη συνέχεια εξ αυτού μειώθηκαν οι ασθενείς που προσέρχονται στις πηγές και τώρα επόμενο βήμα είναι το ξεπούλημα των πηγών στους ιδιώτες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Για να αποκτήσει έσοδα η κυβέρνηση, λέει η κυρία Όλγα! Να την χαιρόμαστε την κυρία Υπουργό… 

Άποψη από το μαγευτικό Λίτζι. Αριστερά τα σημερινά λουτρά, που έχτισε η Grecotel. Στο βάθος πίσω από τα δένδρα βρίσκονται μισοερειπωμένα τα εγκαταλειμμένα λουτρά Λίτζι του ΕΟΤ.
Ο όμορφος κόλπος του χωριού Αρκούδι, κατειλημμένος με τέντες και τραπεζάκια από τους εμπόρους του δημόσιου αγαθού της ακρογιαλιάς. Ο εγκληματικός κοσμοπολιτισμός κάποιων νησιών του Αιγαίου που κακοποιούν τον τουρισμό γρήγορα έκανε την εμφάνισή του ως βλαχομπαρόκ και στην παραλία του Αρκουδιού. Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη!
Η είσοδος των ιαματικών νερών, των λουτρών της Grecotel, που επί εποχής Σημίτη εν μία νυχτί  μεταβιβάστηκαν από τον ΕΟΤ στον ιδιώτη!
_______________
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με τον φακό του Istologio G. Mosxou.


Δεν υπάρχουν σχόλια: