ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Έβαλαν χειροπέδες, αλλά "σύρονται" σε κάλπες;

Ορέγονται για εκλογικό αιφνιδιασμό, αλλά δεν είναι και σίγουροι για το αποτέλεσμα. Τους φοβίζει η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.


Σενάρια συνταγματικών ακροβασιών επεξεργάζεται το Μαξίμου προκειμένου να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, αν παραιτηθούν οι χρυσαυγίτες βουλευτές

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ
           (από avgi.gr)

Την παύση των σεναρίων περί πρόωρων εθνικών εκλογών σηματοδοτεί για την κυβέρνηση η επιχείρηση εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου. "Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές" είναι η μόνιμη επωδός του Α. Σαμαρά, την οποία επανέλαβε
εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση "αντιμετωπίζει τη Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση" και προσθέτουν πως "τώρα αφαιρείται ο πολιτικός μανδύας της εγκληματικής συμμορίας", σύμφωνα με τη διατύπωση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις δημιουργούν έναν ακόμη πολιτικό γρίφο για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδίδεται ήδη σε... συνταγματικές ακροβασίες επί χάρτου για να αποφύγει την αναπλήρωση των εδρών των χρυσαυγιτών, όταν αυτοί εν τέλει παραιτηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ένα 24ωρο πριν από τη σύλληψη, ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί πως επίκεινται οι συλλήψεις βουλευτών και στελεχών της οργάνωσης. Εξ ου και το πρωί του Σαββάτου, στη συνέντευξή του στην "Αξία", δήλωνε πως "θα τσακίσει την εγκληματική δραστηριότητα των ταγμάτων εφόδου".

"Δεμένες οι υποθέσεις"

Έως την ώρα που η "Αυγή" έπαιρνε τον δρόμο για το τυπογραφείο κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν πως "οι υποθέσεις είναι όλες δεμένες" και επικαλούνταν στοιχεία και από έρευνες που είχαν διεξαχθεί πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι. Το Σάββατο το μεσημέρι, μάλιστα, πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, και Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ενημέρωσαν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

"Κόβουν" τις εκλογές

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η επιχείρηση εξάρθρωσης της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας δεν σηματοδοτεί για το Μαξίμου μόνο την -αυτονόητη- αντιμετώπιση της δράσης της Χ.Α., αλλά και το τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια περί ομαδικής παραίτησης βουλευτών του μορφώματος, το κλίμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν βαρύ, καθώς αρκετοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά παραδέχονταν πως "αν είναι να πάμε σε επαναληπτικές σε περιφέρειες που αντιστοιχούν στους μισούς ψηφοφόρους της χώρας και να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλύτερα να πάμε σε εθνικές εκλογές".

Ωστόσο, από χθες κυβερνητικά στελέχη "κόβουν" τη σχετική συζήτηση διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών. Μάλιστα, μιλώντας μετά τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών σε τηλεοπτικές εκπομπές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου διέψευσε κατηγορηματικά σενάρια εκλογών, ενώ και ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να διαβεβαίωσε την τρόικα, το πρωί του Σαββάτου, ότι "αποκλείεται να γίνουν εκλογές".

Συνταγματικές ακροβασίες

Πάντως, η "σπουδή" της κυβέρνησης να ταυτίσει την εξάρθρωση της εγκληματικής συμμορίας με το "τέλος" στα σενάρια εκλογών δείχνει και τον απώτατο στόχο του Μαξίμου: να αποφύγει την εκλογική αναμέτρηση. Εξ ου και στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήδη αναπτύσσονται... θεωρίες συνταγματικής ακροβασίας, που ξεκινούν από μία "ανάπηρη" Βουλή με χηρεύουσες τις έδρες των χρυσαυγιτών και καταλήγουν στη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών μεν, αλλά... οψέποτε αποφασίσει ο Αντ. Σαμαράς.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός ψάχνει τρόπους προκειμένου να μην στηθούν κάλπες τώρα, αλλά να συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία της και οι -συνταγματικώς προβλεπόμενες- επαναληπτικές εκλογές να μεταβληθούν σε εθνικές εκλογές, όταν ο Αντ. Σαμαράς αποφασίσει να στήσει πρόωρες κάλπες, πιθανώς την Άνοιξη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, προϊδέασε και χθες για... κυβερνητικές αποφάσεις που θα βασίζονται σε "ερμηνείες" του Συντάγματος, αφού απέρριψε τα σενάρια εκλογών και τόνισε πως "θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο".

Για "τρία σενάρια που επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός" έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μ. Βορίδης, παραδεχόμενος ότι και τα τρία οδηγούν "στη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας" -ήτοι στην αποφυγή των εκλογών.

Στο κλίμα... μη εκλογών ήταν και το ΠΑΣΟΚ, με πηγές του να απορρίπτουν τις κάλπες και να σημειώνουν ότι για όλες τις εξελίξεις "υπάρχει συμφωνία και συνεννόηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης".

Τέλος, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η συζήτηση που θα ανοίξει εφεξής για την αντιμετώπιση της πιθανολογούμενης παραίτησης των νεοναζί βουλευτών "θα είναι συζήτηση για συνταγματολόγους και όχι για πολιτικούς", επιχειρώντας να "κρύψουν" την πρόθεση αποφυγής των εκλογών πίσω από ενδεχόμενες επιστημονικές έριδες περί την ερμηνεία του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: