ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο αντιφασισμός ως θέαμα



Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των γνωστών ''γκαλά'': α) η απόλυτη φωταγωγία β) η ταχύτατη διοργάνωσή τους και γ) η εξαιρετικά σύντομη διάρκειά τους.

α) Η απόλυτη φωταγωγία μπορεί να δημιουργήσει δύο αλληλένδετες εντυπώσεις. Από τη μία, μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση της απόλυτης λαμπρότητας. Από την άλλη μπορεί να...

τυφλώσει, ειδικά όταν οι ισχυροί προβολείς στρέφονται προς το κοινό. Η τύφλωση της απόλυτης φωταψίας κρύβει τις ατέλειες, εκφραστικές ή υποκριτικές, της περσόνας που εκτίθεται.

β) Η ταχύτατη διοργάνωση ενός ''γκαλά'' προκαλεί αισθήματα έκπληξης. Αίφνης, σε ένα σκηνικό απόλυτου χάους- π.χ. λιμοκτονούντα χωριά στην Αφρική- στήνεται στο άψε-σβήσε ένα σκηνικό απόλυτης υπερβασής του- π.χ. Αμερικανοί αστέρες μοιράζουν ληγμένα τρόφιμα και φάρμακα. Η χαύνωση του πάσχοντος έχει τελεστεί.

γ) Το όλο θέαμα διαρκεί τόσο όσο χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση στον ''μη λαό'' ότι μπορεί να περιμένει κι άλλο μέχρι το επόμενο ιωβηλαίο έτος. Έτσι, ο ''μη λαός'' δεν νιώθει εγκατάλειψη αλλά αντίθετα μπορεί να περιμένει, έτσι αόριστα, κάτι ακόμα. Η ηχώ του ''γκαλά'', η συζήτηση των εμφανών και αφανών του πτυχών, το εκ των υστέρων κουτσομπολιό, είναι η ακρογωνιαία λίθος της επιβολής του.

Παρακολουθώντας τη ρεπουμπλικανική σαμαρική ακροδεξιά να ξηλώνει σαν Μήδεια τη νεοναζιστική ακροδεξιά, είναι να απορεί κανείς. Αλλά, νά λοιπόν, το τελικό αποτέλεσμα ενός γκαλά: σε αφήνει με την απορία.

Η λαμπρότητα του κυβερνητικού και μιντιακού αντιφασιστικού θεάματος τυφλώνει αποκρύπτοντας την συνειδητή και σκόπιμη αδράνεια της κυβέρνησης Σαμαρά απέναντι στις θηριωδίες της Χρυσής Αυγής. Και επιτέλους: μπροστά στον νεοναζιστικό κίνδυνο δεν είναι η Πολιτεία που πρέπει να αντιδράσει, αλλά η Κυβέρνηση. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ποδοσφαιρική ομάδα με χρέη αλλά εγκληματική οργάνωση. Η αστυνομική καταστολή της δεν αφορά, έτσι γενικώς, την Πολιτεία, αλλά συνιστά απαράγραπτη και διαρκή υποχρέωση της Κυβέρνησης. Η Αστυνομία δεν παίρνει εντολές ούτε από το Πολιτικό Σύστημα ούτε από τις συνδιαλεγόμενες Πολιτικές Δυνάμεις. Η Αστυνομία, ομως, από το 2009 που η Χ.Α. διεξάγει έναν νέο κύκλο δολοφονιών και πολιτικής τρομοκρατίας, δεν πήρε ποτέ εντολές καταστολής της από τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό. Βρέθηκα στο Κερατσίνι 15 ώρες μετά τη δολοφονία: οι ''αγανακτισμένοι πολίτες''-Χρυσαυγίτες πετούσαν πέτρες πίσω και δίπλα από τα ΜΑΤ. Τόσο απλά.

Όσο για την ταχύτατη οργάνωση του Μegalou Αντιφασιστικού Αγώνα, αυτή ακριβώς είναι που συγκρατεί τα ποσοστά της Χ.Α., βάσει πρόσφατης δημοσκόπησης, στο 8%. Η ''ανηλεής επίθεση του συστήματος εναντίον της αντισυστημικής Χ.Α.'' συσπειρώνει τους νεοναζί και τους ψηφοφόρους τους οι οποίοι ,ούτως ή άλλως, γνώριζαν την δολοφονική διάθεση και πρακτική της οργάνωσης και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012. Οι ψηφοφόροι τους ήταν ή εγιναν φασίστες και τώρα είναι ακόμα περισσότερο. Τόσο απλά.

Τέλος, αναφορικά με τη διάρκεια αυτού του μιντιακού και κυβερνητικού ξεσηκωμού, μάλλον θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ώστε η Ν.Δ. να ξανακερδίσει νευραλγικά τμήματα του ακροδεξιού εκλογικού σώματος. Και σε αυτή την προσπάθεια, ο ούριος εκλογικός άνεμος απαιτεί και αστυνομικές Ιφιγένειες: καρατομήσεις έμπιστων  αξιωματικών που είχαν τοποθετηθεί από τον ίδιο τον κ. Δένδια. Τόσο απλά.

Πότε επιτέλους θα σταματήσουν τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί εντολείς τους να ενοχλούνται από την προοπτική ενός αληθινού ''τσακίσματος του φασισμού'';  Γιατί, σίγουρα, η ενόχλησή τους δεν υπακούει σε αισθητικά κριτήρια αλλά σε ιδιοτελείς πολιτικές βλέψεις. Αλλιώς θα διαχώριζαν το ''τσακίστε το φασισμό'' από το ''τσακίστε τους φασίστες''. Η αντιφασιστική Ντίσνεϊλαντ ίσως αποσοβήσει προσωρινά περισσότερες δολοφονίες, αλλά όσο ο κοινωνικός εκφασισμός καλπάζει, δεν τις ακυρώνει. Τις αναβάλλει. Τόσο απλά.

Μαρία Κανελλοπούλου,
βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: