ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Έφυγε πλήρης ημερών η αγωνίστρια της αχαϊκής ΕΑΜικής αντίστασης Αθηνά Τσούτη

7 Iουλίου 2011, στην αυλή του πατρικού της η Αθηνά Τσούτη (ή Τζούτη).




Η σορός της κηδεύτηκε στο δημοτικό νεκροταφείο Λεύκας Πατρών

Το πατρικό στο Ψαροφάι.
Έφυγε πλήρης ημερών την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 98 χρόνων, η αγωνίστρια του ΕΑΜίτικου αγώνα Αθηνά Τσούτη (ή Τζούτη), αδελφή της Ειρήνης Τσούτη και του αείμνηστου από τις 30-7-2010, Δημήτρη Τζούτη (Λυκούργου), πολιτικού του Α΄ Τάγματος 12ου Συντάγματος ΕΛΑΣ. (Περισσότερα εδώ. Μνήμη Δημ. Τζούτη την ερχόμενη Κυριακή για τον πατρινο αγωνιστή...)

Η αείμνηστη αγωνίστρια τα τελευταία χρόνια είχε χάσει την επαφή με το περιβάλλον. Νοσηλεύονταν δε από ημερών στο νοσοκομείο Άγ. Ανδρέας Πατρών, όπου και εξέπνευσε υποκύπτοντας ο αδυνατισμένος οργανισμός της.

Η κηδεία της σορού της έγινε την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2013 στο δημοτικό νεκροταφείο Λεύκας Πατρών, παρουσία στενού κύκλου συγγενών και φίλων.

Η Αθηνά Τσούτη ήταν παιδί από τα έξη γεννημένα στο χωριό Καλούσι Αχαΐας, που απόκτησε ο Γιάννης Τσούτης από τους Ραφταναίους Ηπείρου, όταν ως  εργολάβος κτίστης, πρωτομάστορας, ήλθε στο αχαϊκό χωριό για εργασία και συνάντησε την Ελένη το γένος Νίκου και Βασιλικής Αντωνακόπουλου, που μετέπειτα την έκανε γυναίκα του.

Αργότερα το 1928,  το ζεύγος μετοίκησε στην Πάτρα, διέμεινε με τα έξι παιδιά του για δυο χρόνια σε σπίτι συγγενικού τους προσώπου και το 1930 έκτισε το πατρικό του στο κτήμα που είχε  αγοράσει από το 1924, και που σήμερα ακόμη υπάρχει στη συνοικία Ψαροφαΐου Πατρών. Το 1924 ήταν ο χρόνος που πρώτος έστειλε από το Καλούσι το γιο του Γιώργο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην Πάτρα τους βρήκε ο πόλεμος το 1940. Και αργότερα με την μεγάλη πείνα της Κατοχής, το 1942, που οι άνθρωποι πέθαιναν καθημερινά, βοήθησαν τα μέγιστα τους κρατούμενους  αγωνιστές από τους Ιταλούς καταχτητές, στις φυλακές Μαργαρίτη Πατρών, με τα αγαθά που πρόσφερε η φύση από το δενδροπερίβολό τους, στο Ψαροφάι Πατρών.

Στα χρόνια της γερμανο-ιταλικής κατοχής η Αθηνά Τσούτη μαζί με τις αδελφές της, όταν μετοίκησαν  στο Καλούσι, καθώς η ζωή τους κινδύνευε στην Πάτρα, από την στιγμή που ο αδελφός τους Δημήτρης είχε ανέβει στο βουνό, μετά την απόδρασή του από τις φυλακές Τρίπολης, έλαβε μέρος στην ΕΑΜίτικη αντίσταση βοηθώντας με όσες δυνάμεις διέθετε.

Το Ιstologio G. Mosxou, από αυτή την ανάρτηση, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην αδελφή Ειρήνη της αποθανούσης Αθηνάς.

Αριστερά Αθηνά Τσούτη, δεξιά Ειρήνη Τσούτη. Αχώριστες στη ζωή, οι δύο αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης τις χώρισε ο θάνατος. 7 Ιουλίου 2011 στην αυλή του πατρικού τους σπιτιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: