ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Έκτεθειμένοι σε κούρεμα καταθέσεων 32 εκατ. αποταμιευτικοί λογαριασμοί




Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
          (από την avgi.gr)
Με "κούρεμα" καταθέσεων ακόμη και μικρότερων των 100.000 ευρώ απειλούνται οι κάτοχοι 32 εκατομμυρίων αποταμιευτικών λογαριασμών στην Ελλάδα συνολικού ύψους 163,4 δισ. ευρώ, μετά την συμφωνία που υπέγραψαν χθες τα ξημερώματα οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, για την δυνατότητα:

* αφενός για άμεσο «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και
* αφετέρου για έμμεσο "κούρεμα" αν χρειαστεί -δηλαδή μέσα από νομικά "παράθυρα"- αποταμιεύσεων ακόμη και από το πρώτο ευρώ!

Το "παράθυρο" που βρήκαν οι 27 για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ λέγεται "Ταμεία Εγγυήσεων Καταθέσεων". Βάσει της απόφασης, ναι μεν απαγορεύεται να «κουρευτούν» άμεσα οι καταθέσεις κάτω αυτού του ποσού, ωστόσο, κοινοτικές πηγές εξήγησαν ότι εάν εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές "κουρέματος" (δηλαδή μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, κ.λπ.) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του Δημοσίου και των φορολογουμένων, θα αναζητηθούν κεφάλαια και από τα αντίστοιχα ΤΕΚΕ (Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων) των κρατών – μελών της Ε.Ε. 

Τα ταμεία αυτά διακρατούν εκ του νόμου ένα ποσοστό από τις καταθέσεις, από το οποίο, στην περίπτωση της Ελλάδας, το 80% το τηρούν οι ίδιες οι τράπεζες σε λογαριασμό και το 20% το καταθέτουν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ας σημειωθεί, ότι από τα 164 δισ. ευρώ καταθέσεων, τα 140,3 δισ. ευρώ όπως υπολογίζεται έχουν την κάλυψη του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2012).

Από στοιχεία που απέστειλε πρόσφατα εγγράφως στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προκύπτει ότι το ύψος των εγγυημένων καταθέσεων ανέρχονταν στο τέλος του περασμένου έτους στο ποσό των 104,7 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των λογαριασμών που δικαιούνταν αποζημίωση από το ταμείο σε 32 εκατομμύρια, δεδομένου, ότι, πολλοί καταθέτες τηρούν ταυτόχρονα λογαριασμούς σε πολλά πιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι από τα 32 εκατομμύρια καταθετικών λογαριασμών στην Ελλάδα, το 81,5% αφορά σε καταθέσεις έως 2.000 ευρώ, ένα 11,8% από 2.001 έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 5,9% μεταξύ 10.001 και 100.000 ευρώ, ενώ το 0,4% των λογαριασμών στις τράπεζες είναι ποσού άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Από την πλευρά της, η τράπεζα HSBC υπολογίζει (με βάση στοιχεία Απριλίου) τις ανασφάλιστες καταθέσεις στην Ελλάδα σε 63 δισ. ευρώ ήτοι περίπου στο 40% του συνόλου των καταθέσεων, υπολογίζοντας (προφανώς) και τις καταθέσεις σε καταστήματα ξένων τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ακόμη, οι καταθέσεις ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιωτών στις τράπεζες αυξήθηκαν τον Μάιο μετά τις εκροές του προηγούμενου μήνα που οφείλονταν στις ανησυχίες εξαιτίας της κυπριακής τραπεζικής κρίσης, έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Τα στοιχεία της ΤτΕ έδειξαν αύξηση καταθέσεων στα 163,39 δισ. ευρώ στις 31 Μαΐου από 162,29 δισ. στις 30 Απριλίου, όταν είχαν εμφανίσει την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο 2012.
Παράλληλα, περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Μάιο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας από τις τράπεζες, παρά την αύξηση των καταθέσεων που παρατηρήθηκε. Οι χορηγήσεις μειώθηκαν τον μήνα αυτό κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες να περιοριστεί στα 224,16 δισ. ευρώ έναντι 242 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο του 2012.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων, αλλά και των άλλων πολιτών της ΕΕ στα πιστωτικά ιδρύματα, με βάση τη χθεσινή απόφαση του ECOFIN, είναι απολύτως εγγυημένες, τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά άτομο και ανά τράπεζα.

 «Επιπλέον, στην Ελλάδα, όπου για τις τράπεζες έχει ήδη διατεθεί ποσό 50 δισ. ευρώ για τη θωράκισή τους, οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους. Η περί του αντιθέτου φημολογία που αναπτύσσεται από ορισμένα ΜΜΕ, είναι απολύτως ανακριβής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: