ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Αίτηση πτώχευσης από τον Όμιλο Κατσέλη



Ένα βήμα πίσω έκανε χθες ο όμιλος Nurtiart για το άμεσο μέλλον των 540 εργαζομένων στην επιχείρηση "Κατσέλης" των Δαυίδ - Λεβέντη, που κινδυνεύουν να βρεθούν στον "αέρα" μετά την αίτηση κήρυξης σε πτώχευση που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία και θα συζητηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο του Μενιδίου, η εργοδοτική πλευρά δεσμεύτηκε ότι μέχρι την εκδίκαση (18 Σεπτεμβρίου) της αίτησης πτώχευσης που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση θα πληρώνεται κανονικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η κίνηση της εργοδοσίας ενδεχομένως εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικότερης επαναδιαπραγμάτευσης του Ομίλου με τις τράπεζες όσον αφορά τον δανεισμό του 2011. Οι εργαζόμενοι, που έχουν ζητήσει να συναντήσουν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που ανακύπτει μετά την υποβολή αίτησης κήρυξης πτώχευσης της εταιρείας, ζητούν να μείνει ανοικτό το εργοστάσιο, να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην γίνει καμία αλλαγή στα εργασιακά. Χθες, πάντως, αποφάσισαν να παραμείνουν στα εργοστάσια, παρότι δεν υπάρχει παραγωγή.

Η υποβληθείσα αίτηση πτώχευσης αναμένεται να εγκριθεί και από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που θα συγκληθεί για τον σκοπό αυτό, τις επόμενες ημέρες.

Τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας ήταν γνωστά τα τελευταία χρόνια, καθώς ο τζίρος της κατρακυλά από το 2009 και μετά (από 111,7 εκατ. το 2008 έφτασε σε 20,2 το 2012) με ζημιές που πέρσι ανήλθαν στα 36,8 εκατ.

Ο όμιλος, που αποτελεί συνένωση των εταιρειών "Κατσέλης", "Αλλατίνη" και "ΕΛΒΙΠΕΤ", πάντως, εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτει ευθύνες στις τράπεζες, καθώς καθυστέρησαν σημαντικά την ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης. Όπως επισήμανε στην ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευή:

"Η εταιρεία κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό της τα τελευταία χρόνια. Η επιδείνωση της κρίσης, ταυτόχρονα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην οριστικοποίηση, σύναψη και υλοποίηση των συμφωνιών χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, επιβάρυναν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, γεγονός που έχει αποτέλεσμα η εταιρεία να μην είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της".

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρώτο σχέδιο αναδιάρθρωσης που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2011 είχαν διαρκέσει οκτώ μήνες και χρειάστηκαν άλλοι εννέα μήνες για το δεύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης, που υπεγράφη τελικά τον Ιανουάριο του 2013 για επιπλέον χρηματοδότηση 18 εκατ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης προβλεπόταν, αρχικά, η έκδοση δύο μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ύψους 10 εκατ. (που έγινε τελικά 15 εκατ.) με κάλυψη από τη Νέα Proton Bank τράπεζα για αναχρηματοδότηση υφιστάμενης σύμβασης πίστωσης και ύψους έως και 30 εκατ. με κάλυψη από τις τράπεζες Attica bank, HSBC Bank plc, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, FBB, Cyprus Popular Bank, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias, Alpha Bank και η εταιρεία Valeband με σκοπό την αναχρηματοδότηση υφισταμένου δανεισμού της εταιρείας (κατά κεφάλαιο και τόκους). Όμως η έκδοση των δανείων αυτών δεν υλοποιήθηκε.

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αθανασίου δήλωσε σχετικά ότι "η κυβέρνηση υποδεικνύει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, όταν της μιλούν για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Η μόνιμη επωδός της είναι: Μόνον το Δημόσιο σας ενδιαφέρει; Τώρα ένα εργοστάσιο παραγωγής ελληνικών προϊόντων στο Μενίδι βάζει λουκέτο και περισσότεροι από 800 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους. Γιατί; Διότι οι τράπεζες, που εδώ και μήνες ανακεφαλαιώνονται και κεφάλι δεν σηκώνουν, αδυνατούσαν να τη χρηματοδοτήσουν".

Και κατέληξε: "Ένα μεγάλο εύγε αξίζει σε αυτούς που φροντίζουν τόσο πολύ για τον ιδιωτικό τομέα. Κύριε Στουρνάρα, τόσο επιχειρηματοκτόνες τράπεζες δύσκολα θα βρει κανείς σε άλλη χώρα".

Εργαζόμενοι “Κατσέλη”: Όχι στα παιχνίδια των τραπεζών στις πλάτες μας

"Όχι στα παιχνίδια των τραπεζών στις πλάτες μας", δηλώνει στο avgi.gr ο Γιώργος Αρβανίτης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων της εταιρείας "Κατσέλης" εκφράζοντας την φωνή 500 ανθρώπων, που απασχολούνται για χρόνια στην αρτοβιομηχανίας, που είναι μέλος του ομίλου Nutriart

"Είμαστε εδώ φορώντας τις στολές μας περιμένοντας να μας δώσουν δουλειά", δήλωσε στο avgi.gr ο Γιώργος Αρβανίτης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων της εταιρείας "Κατσέλης", που ο μεγαλομέτοχος, Χάρης Δαυίδ, την Παρασκευή κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, υπόθεση που θα εκδικαστεί την 18η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε, "μπορεί να πληρωνόμαστε, αλλά εμείς θέλουμε να δουλέψουμε", δήλωσε ο Γιώργος Αρβανίτης υπογραμμίζοντας ότι εάν το πρόβλημα είναι οι τράπεζες, "εμείς ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει κούρεμα 40% και από τα 110 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα το χρέος της εταιρείας, αυτό να καταστεί βιώσιμη και η εταιρεία να μην χαθεί από την αγορά", είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την ακίνητη περιουσία, ο κ. Δαυίδ διαβεβαίωσε ότι με την εκποίησή της υπερκαλύπτονται αποζημιώσεις και χρέη προς τρίτους. "Καλούμε τον κ. Δαυίδ να μην μένει σε δηλώσεις περί λύπης για το μέλλον των 500 οικογενειών που ζουν από την επιχείρηση και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο", τόνισε ο Γιώργος Αρβανίτης. Πάντως, από την Πέμπτη στο τιμόνι της Eurobank τοποθετήθηκε ο Γιώργος Δαυίδ, πατέρας του μεγαλομέτοχου της εταιρείας "Κατσέλης".

Σε εμφάνιση του στη ΝΕΤ πάντως, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων υποστήριξε ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί οι εργαζόμενοι για την αίτηση πτώχευσης και ότι η εταιρία πήγαινε τον τελευταίο καιρό καλύτερα στις πωλήσεις. Άφησε δε, υπόνοιες για παιχνίδια της οικογένειας Δαυίδ στην πλάτη των εργαζομένων, ενώ ζήτησε να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι προέβησαν σε διαμαρτυρία έξω από το εργοστάσιο της εταιρείας Κατσέλης στο Μενίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: