ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Στα «Ενθέματα» στο φύλλο ΑΥΓΗΣ Κυριακής (κυκλοφορεί εκτάκτως Σάββατο 22 Ιουνίου)

Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata 

Kείμενα των: Iλεάνας Μορώνη, Αχμέτ Ινσέλ, Βασίλη Δρουκόπουλου, Μπέττυ Μάρτινγκ, Δημήτρη Χριστόπουλου, Μάρκου Τσέτσου, Νικόλα Σεβαστάκη, Ευτύχη Μπιτσάκη, Λένου Χρηστίδη

 Όμηρος του φόβου και των παραισθήσεών του: «Οι φόβοι και οι παραισθήσεις του νου που τον φυλακίζει στην πόλωση θα γίνουν πια η ατμομηχανή της πολιτικής του. Δυστυχώς είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα αυτό να γίνει παράγοντας μιας πολύ μεγαλύτερης πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας το επόμενο διάστημα. Μπήκε πια σε κίνηση ένας φαύλος κύκλος όπου όσο αυξάνεται η αστάθεια θα πιστεύει ακόμα περισσότερο στους μπαμπούλες του και θα καταφεύγει ακόμα περισσότερο στη βία, στην κρατική τρομοκρατία». Ο Αχμέτ Ινσέλ γράφει (όχι για τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά) για τον Ταγίπ Ερντογάν. (μετάφραση: Ιλεάνα Μορώνη)

Ένας νέος δημόσιος χώρος γεννιέται από τα κάτω. Η Ιλεάνα Μορώνη γράφει για την επόμενη μέρα της εξέγερσης στο Ταξίμ.

Στο ρίσκο της κρίσης: η ΕΡΤ, ο Σαμαράς, η Αριστερά: «Η λιτότητα στην οικονομία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς «λιτότητα στη δημοκρατία». Συνέντευξη. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του πολιτικού του δοκιμίου «Στο ρίσκο της κρίσης. Στρατηγικές της Αριστεράς των δικαιωμάτων» (εκδ. Αλεξάνδρεια) μιλάει για την κρίση στην ΕΡΤ, την προσωπικότητα Σαμαρά, την ακροδεξιοποίηση της ΝΔ, τη στρατηγική της Αριστεράς, τη διαφαινόμενη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, μετά την ασυμφωνία της Πέμπτης.: «Στον Αριστόβουλο Μάνεση άρεσε να μας θυμίζει μια παρομοίωση του Μακιαβέλι, ο οποίος, προσπαθώντας να εικονοποιήσει τον Κυρίαρχο, του έδωσε τη μορφή του Κενταύρου: μισός άνθρωπος - μισός κτήνος. Άνθρωπος καθότι παλεύει να πείσει, κτήνος καθότι χρησιμοποιεί τη βία. Και οι δύο υποστάσεις είναι κρίσιμες στην κυριαρχία. Το «άλογο» που τραβούσε στη νεοφιλελεύθερη ανηφόρα μάλλον έδειξε να ορέγεται έναν Κένταυρο πιο κτηνώδη από τον ιδανικό μακιαβελικό τύπο, που καταστρώνει σχέδια διάλυσης της κοινωνίας και εκφυλισμού της δημοκρατίας. Ο Λέννον έλεγε: «Reality is what happens when you're busy making other plans». Απ’ αυτό δεν γλιτώνει κανείς. Ούτε ο Κένταυρος ούτε κι εμείς…».

Νεοφιλελευθερισμός και μεγάλη μουσική: έννοιες ασύμβατες. Ο μουσικολόγος Μάρκος Τσέτσος γράφει για την κατάργηση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ: «Η απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ δεν αφορά μόνο την ενημέρωση. Αφορά τον πολιτισμό και, κυρίως, τη μεγάλη μουσική, τη μουσική του Μπαχ, του Μότσαρτ, του Μπετόβεν, του Μπραμς, του Μάλερ, του Σοστακόβιτς και τόσων άλλων. Ελάχιστα έγινε συνειδητό ότι η κατάργηση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία) κατέστησε τη χώρα μας τη φτωχότερη μουσικά χώρα της Δύσης».

Ανδαλουσία, Σκουριές και Μανωλάδα: Από το success story σ’ ένα ονειρικό φλαμένκο. Ο Βασίλης Δρουκόπουλος μας αναλύει τα νούμερα της ανεργίας στην Ελλάδα.Και κάνει σκέψεις για το μηδενικό ποσοστό ανεργίας στη Μαριναλέντα.

Βραζιλία: σπάζοντας στο δρόμο τους δεσμούς με το αποικιακό παρελθόν. Η βραζιλιάνα Μπέττυ Μάρτινς (ζει στο Λονδίνο και ασχολείται με την καλλιτεχνική εκπαίδευση αποκλεισμένων ομάδων στη Βραζιλία) για την εξέγερση στη Βραζιλία. Γράφει για τους βανδαλισμούς, για τους οποίους κατηγορούν τα ΜΜΕ τους διαδηλωτές: «Ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε τη λέξη “βανδαλισμός”. Βανδαλισμός είναι η πράξη της καταστροφής ενός πράγματος πολύτιμου για την κουλτούρα και την ιστορία ενός έθνους. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο για μένα ότι εκείνος που πραγματικά προβαίνει σε βανδαλισμούς, σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι εκείνος που επιτίθεται στην πιο πολύτιμη κληρονομιά αυτού του τόπου, θεματοφύλακες της οποίας είναι οι άνθρωποί του: στη δημοκρατία».

Eγκώμιο ενός προδότη. Ο Νικόλας Σεβαστάκης γράφει για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, το άνθρωπο που αποκάλυψε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ: «Η προδοσία της οποίας πλέκω τώρα το εγκώμιο είναι εντέλει ένας τρόπος να λέει κανείς την αλήθεια όταν το «φυσικό» θα ήταν οι φτηνές δικαιολογίες και οι θλιβερές υπεκφυγές. Και γι’ αυτό λέω ότι τούτος ο τελευταίος «προδότης» της πατρίδας του, με το πρόσωπο μεταεφήβου κομπιουτερά και τη σύντομη διαδρομή στα ερέβη των μυστικών υπηρεσιών, αξίζει το χαιρετισμό μας. Και τον σεβασμό μας…».

Το πρόβλημα των συμμαχιών. Προδημοσίευση από το βιβλίο του Ευτύχη Μπιτσάκη «Ανθρώπινη φύση. Για έναν κομμουνισμό του πεπερασμένου» που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες: «Σήμερα στη χώρα μας, υπάρχει πιθανότητα το πολυτασικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να σχηματίσει κυβέρνηση. Τι θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση τα άλλα κόμματα της Αριστεράς; […] Θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις και τάσεις αυτού του κόμματος, για μια συγκεκριμένη πορεία προς τον σοσιαλισμό, ή θα αρκεστούν σε στείρα πολεμική που θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για την ίδια την Αριστερά, και, κατά συνέπεια, και για τη χώρα; Ίδωμεν!».

WEB ONLY – ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΩΝ «ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ

Αντώνης 1, 2, 3…The Saga. ΠΟ.ΦΘΙ., ΠΟ.ΧΕΙ., ΠΟ.ΜΟΝΑ. Ο Λένος Χρηστίδης στο άρθρο του «Αντώνης 1, 2, 3…The Saga» εξηγεί: Τι σημαίνουν τα μυστηριώδη αρκτικόλεξα ΠΟ.ΦΘΙ., ΠΟ.ΧΕΙ., ΠΟ.ΜΟΝΑ; Ποιος είναι ο Πουνσαλμααγκιίν Οτσιρμπάτ και ποία η σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά; Τι απέγινε ο φοιτητικός χίππης συγκάτοικος του δευτέρου; Τι συνέβη στη μεσσηνιακή στέπα; Ποιοι είναι ο Λορντ Φάιλογκ, ο Λορντ Μουρούτογκ, ο Λορντ Λαζαρέγκ, ο Ανθυπολόρντ Σίμγκουλ και ποιος ο ρόλος τους;

Eπίσης, το πρόγραμμα του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: