ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Οι Ανδρέας Νεφελούδης και Οδυσσέας Βουδούρης μιλούν για τις προοπτικές της ΔΗΜΑΡ

Χωρίς λόγια.


Την άποψη τους για τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Αριστερά, μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, καταθέτουν στην "Αυγή" της Κυριακής δύο πρώην στελέχη του κόμματος. Πρόκειται για τον Αντρέα Νεφελούδη, ο οποίος αποχώρησε πριν λίγους μήνες από την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος και πλέον μετέχει στην Αριστερή Προοπτική και τον Οδυσσέα Βουδούρη, ανεξάρτητο βουλευτή και μέλος του συντονιστικού της κίνησης «Η Κοινωνία Πρώτα», που είχε διαγραφεί από την Κ.Ο. του κόμματος στις αρχές του χρόνου. Τα δύο ερωτήματα που έθεσε η Αυγή ήταν τα εξής: 1. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη ΔΗΜ.ΑΡ. να αποχωρήσει από την κυβέρνηση; 2. Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η ΔΗΜ.ΑΡ. από δω και πέρα;

Το Istologio G. Mosxou παρουσιάζει τις απαντήσεις γιατί έχουν ιδιαίτερη σημασία, σήμερα τέσσερις μέρες μετά της έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και τα συντονισμένα πυρά που δέχεται από τις μέχρι πρόσφατα φιλικές της εφημερίδες  και τηλεοράσεις.

Οδ. Βουδούρης: «Η 'κωλοτούμπα επί της κωλοτούμπας' προκαλεί... ζάλη»

1. Επί έναν χρόνο η ΔΗΜ.ΑΡ. ψήφισε μαζί με τη Ν.Δ. όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που μας επέβαλαν οι δανειστές μας. Δεν έγινε ανάχωμα στη μνημονιακή πολιτική, ούτε προώθησε την παραμικρή μεταρρύθμιση. Λειτούργησε ως αριστερό άλλοθι του κ. Σαμαρά, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να επιβάλει πολύ πιο σκληρά αντικοινωνικά μέτρα απ' ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μόνοι τους.

Ακόμα και σήμερα, Κουβέλης - Βενιζέλος-Σαμαράς δηλώνουν ότι επί της ουσίας θέλουν την ίδια πολιτική για την ΕΡΤ. Τι τους χωρίζει; Οι λεπτομέρειες για τη μεταβατική περίοδο; Αστειότητες! Ο καβγάς γίνεται για τη νομή της εξουσίας. Ο κ. Σαμαράς τα θέλει όλα δικά του. Γι' αυτό "άδειασε" επιδεικτικά τους εταίρους του. Αυτοί "κλώτσησαν" και τώρα θέλουν να εκμεταλλευτούν την γκάφα του κ. Σαμαρά για την "επαναθεμελίωσης" τρικομματικής. Δηλαδή νέα νομή εξουσίας.

2. Τα περιθώρια του κ. Κουβέλη είναι εξαιρετικά στενά. Αν επιχειρήσει "ηρωική έξοδο", θα καταστραφεί. Πρώτον, θα χάσει όλους τους δηλωμένους μνημονιακούς οπαδούς του (βλέπε δηλώσεις Οικονόμου, Μπίστη, Γεωργάτου, Λειβαδά, Αντωνίου, Αμοιρίδη, Ψαριανού κλπ.). Αλλά και δεν θα κερδίσει κανέναν απ' όσους έχει ήδη χάσει από την προηγούμενη μεταστροφή, διότι η "κωλοτούμπα επί της κωλοτούμπας" προκαλεί... ζάλη. Δεύτερον, δεν έχει πλέον κανένα εγχείρημα να υποστηρίξει σε επόμενες εκλογές. 

Πράγματι, τι θα πει ο κ. Κουβέλης: "Είμαστε εγγύηση σταθερότητας; Εγγυόμαστε ότι θα υπάρξει κυβέρνηση (όπως τον Ιούνιο 2012)"; Θα είναι αστείο! "Θα κυβερνήσω με υπεύθυνες ευρωπαϊκές δυνάμεις, σαν την ΝΔ, που τώρα μόλις έριξα"; Η "θα κυβερνήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο μέχρι σήμερα δεν ήθελα ούτε καλημέρα"; Γελοίο!

Με το επεισόδιο της ΕΡΤ διαφάνηκε και κάτι καινούργιο. Γνωρίζαμε ότι η τρικομματική ακολουθεί μια πολιτική καταστροφική για την κοινωνία. Οι τρεις αρχηγοί της απέδειξαν τώρα τον βαθμό της ανευθυνότητάς τους. Με τη συμπεριφορά τους θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την πολιτική που εφαρμόζουν! Είναι τόσο αγκιστρωμένοι στο να μεγαλώσουν το προσωπικό μερίδιο της εξουσίας τους, που δεν διστάζουν να τινάξουν στον αέρα και την ψευδαίσθηση που είχαν δημιουργήσει για ένα δήθεν νέο καλό κλίμα και μια υποτιθέμενη σταθερότητα.

Η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο. Δεν θα σταθώ στο πόσο δικαιωθήκαμε, αλλά στην απόλυτη ανάγκη να διατυπωθεί τώρα ένα κοινό πρόγραμμα των προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών δυνάμεων για μια άλλη κυβέρνηση. Όπως το προτάσσει η κίνηση που δημιουργήσαμε, "Η Κοινωνία Πρώτα".

Ανδρέας Νεφελούδης: «Ελπίζω οι πρώην σύντροφοί μου της ΔΗΜ.ΑΡ. να εννοούν αυτό που κάνουν»

1. Νομίζω ότι η κρίση που διαμορφώθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο, με αφορμή την απολυταρχική στάση Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ήταν η "θρυαλλίδα" που έσκασε για το κόμμα της ΔΗΜΑΡ. Πιθανόν να ήταν και η αφορμή για να περισώσει ό,τι σε κάθε άλλη περίπτωση ήταν πολύ δύσκολο να διασωθεί, εννοώ εκλογικά. Μόνο που η διαφαινόμενη επιλογή της εξόδου από την κυβέρνηση έρχεται σε αντίφαση με πολλές εσωκομματικές και άλλες παραμέτρους. Η αντιδημοκρατική εκτροπή στην ΕΡΤ ήρθε ως συνέχεια της επιβολής μιας σειρά αντιλαϊκών μέτρων, με τα οποία όμως η ΔΗΜ.ΑΡ. είτε είχε συμφωνήσει είτε είχε "ψιθυρίσει" τη διαφωνία της, τουλάχιστον δεν τα είχε εμποδίσει. 

Από την άλλη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ακόμη μιας μεγάλης κρίσης εσωκομματικού χαρακτήρα, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της που τους... άρεσε η παραμονή στη συγκυβέρνηση. Να σημειώσω τέλος ότι αυτή η εξέλιξη με την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από τη συγκυβέρνηση καταρρίπτει όλο τον μύθο της ακυβερνησίας, πάνω στον οποίο είχε στηθεί η διαμόρφωση των εσωκομματικών συσχετισμών πριν από ένα χρόνο, τότε που εμείς είχαμε διατυπώσει την ισχυρή διαφωνία μας. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν θα επέλεγε τρίτες εκλογές και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν υπήρχε λόγος να εκτεθεί και να καταναλώσει ολοσχερώς το αξιακό της φορτίο.

2. Είχα πει και παλαιότερα πως βασικό, ίσως το κυρίαρχο προαπαιτούμενο για να μπορέσει να συμβάλει η ΔΗΜ.ΑΡ. στη συγκρότηση της αριστερής και προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, ήταν η έξοδος από την κυβέρνηση. Αν αυτό, όμως, γίνει πράξη με συνέπεια και όχι με τη συνέχιση μιας αντιφατικής πολιτικής, όπως μέχρι τώρα. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες δικαιώνουν απολύτως τις θέσεις όσων από μας είχαμε διαφωνήσει πλήρως και γι' αυτό αποχωρήσαμε από τη ΔΗΜ.ΑΡ., συγκροτώντας την Αριστερή Προοπτική, εδράζονται στον αν άξιζε τον κόπο να οδηγήσει η ΔΗΜ.ΑΡ. στην απόλυτη απαξίωση, στη συνείδηση των πολιτών, των ιδεών της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς για να καταλήξει σε ό,τι τότε τους προτείναμε. 

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα πρέπει να σηματοδοτήσουν το τέλος της συντηρητικής και αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Ελπίζω οι πρώην σύντροφοί μου της ΔΗΜ.ΑΡ. να εννοούν αυτό που κάνουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: