ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ψηφιακή TV: Περιθωριοποιούν την ΕΡΤ - προωθούν τους ιδιώτες

Χωρίς λόγια.


Της  ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ
        (από τη avgi.gr)

Τη διαιώνιση του καθεστώτος διαπλοκής με τα ΜΜΕ, μέσω του διαγωνισμού για τον «πάροχο ψηφιακού δικτύου», με την περιθωριοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης και την προώθηση των συμφερόντων της Digea των ιδιωτικών καναλιών, προωθεί η κυβέρνηση. Τα βήματα που ακολουθούνται τόσο στη διαδικασία μετάβασης όσο και στον διαγωνισμό μέσω ανοικτής δημοπρασίας για την ανάδειξη παρόχων τηλεοπτικού δικτύου που βρίσκεται σε διαβούλευση, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, όπως σημειώνουν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Βούτσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στα περιφερειακά και τοπικά κανάλια, δεδομένου ότι η δημόσια διαβούλευση για τον «Διαγωνισμό απόδοσης ψηφιακών συχνοτήτων σε παρόχους Δικτύου» έληξε την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με την Ένωση Περιφερειακών Καναλιών η φιλοσοφία της διαβούλευσης είναι:

α) έμμεσος οικονομικός εξαναγκασμός ώστε να κλείσουν όλα τα ιδιωτικά περιφερειακά κανάλια και

β) ένας μοναδικός πάροχος Δικτύου, όπως φωτογραφίζεται η Digea, μετά την
κατάργηση της ΕΡΤ. Η ΕΠΕΚ καλεί τους περιφερειακούς σταθμούς να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό με προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στη δικαιοσύνη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Μην τρέφετε αυταπάτες» λέει η ΕΠΕΚ με επιστολή στα μέλη της «Δεν υπελόγισαν την ΕΡΤ, εμάς θα υπο-
λογίσουν»;

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό υπέρ της Digea, με στόχο τον πλήρη έλεγχο των τηλεοπτικών εκπομπών. Συγκεκριμένα, η διαδικασία αδειοδότησης προχωρά ενώ:

1.    Η ΕΡΤ βρίσκεται υπό δικαστική και πολιτική αμφισβήτηση, παρότι έχει σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή μετάβαση και στον καταμερισμό των συχνοτήτων. Σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και τα διεθνή ευρωπαϊκά πρότυπα, ο ρόλος της ΕΡΤ πρέπει να είναι πρωταρχικός στον καταμερισμό των συχνοτήτων. Σήμερα η ΕΡΤ δεν έχει νόμιμη εκπροσώπηση στη διαδικασία.

2.    Ενώ ο διαγωνισμός για «πάροχο δικτύου» έχει ξεκινήσει, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η «αγορά» στην οποία απευθύνεται: ο καθορισμός των «παρόχων περιεχομένου», δηλαδή των τηλεοπτικών καναλιών- πελατών, αφού δεν έχουν δοθεί άδειες. Γεγονός ιδιαίτερα αποτρεπτικό για κάθε σοβαρό ενδιαφερόμενο- επενδυτή.

3.    Οι ιδιωτικοί σταθμοί συνεχίζουν να λειτουργούν σε καθεστώς παράνομων διαδοχικών παρατάσεων των προσωρινών αδειών. Παρότι προβλέπεται ότι πρέπει να αποδίδουν στο κράτος το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους για τη χρήση των συχνοτήτων που αποτελούν δημόσιο αγαθό, με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις το 2% συρρικνώνεται στο 0,1%-0,2%. Με τον ίδιο τρόπο, δεν καταβάλλουν φόρο 20% επί των διαφημιστικών εσόδων. Πλήρης αναντιστοιχία με τη ρητορεία περί αναγκαιότητας είσπραξης φόρων, αλλά και με τις φοροεπιδρομές που πραγματοποιούνται στους φτωχούς και αδύναμους πολίτες.

4.    Αφαιρούνται συχνότητες από την ΕΡΤ προς όφελος των ιδιωτών, με αποτέλεσμα, αφού λείπει από την ΕΡΤ το απαιτούμενο εύρος συχνοτήτων να εξαιρείται από το High Definition. Το κείμενο που έχει τεθεί σε διαβούλευση απομειώνει την περιουσία του Δημοσίου.

5.    Προωθείται ο μοναδικός πάροχος δικτύου ως πιο συμφέρουσα επένδυση, από τη σκοπιά του παρόχου και όχι του δημοσίου συμφέροντος. Όμως, επί περισσότερων παρόχων, είναι πρόδηλο ότι και οικονομικό όφελος θα υπάρξει για το δημόσιο και θα αποτραπεί η δημιουργία μονοπωλίου, με όφελος για τους πολίτες ως τηλεθεατές και καταναλωτές, ενώ θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις εκπομπές.

6.    Το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης 156 πομπών σε 12 μήνες είναι ανέφικτο. Γι’ αυτόν τον λόγο λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές και παραπέμπει σε φωτογραφική επιλογή παρόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: