ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Μόνο ζημιές στον ισολογισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

Μετά το ναυάγιο του ειδυλίου  ήρθαν οι αναποδιές!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
Άρχισαν τα όργανα στη ΔΗΜΑΡ μετά την ανατσούμπαλη τακτική οπισθοχώρησης που ακολούθησε, με αφορμή το ζήτημα της ΕΡΤ, πιεζόμενη από τη βάση της και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Από την άλλη πλευρά, στο ΠΑΣΟΚ, η Αριστερή Πρωτοβουλία, αντέδρασε έντονα στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης με την σύμπραξη της ΝΔ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι «η απόφαση της ηγεσίας του Κινήματος δεν έχει καμία κοινωνική και κομματική νομιμοποίηση» και είναι «σε πλήρη αναντιστοιχία ακόμη και με τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου».

Είναι φανερό ότι η προσπάθεια του Ευ. Βενιζέλου και πρωτοκλασάτων στελεχών να συμβάλουν στο κυοφορούμενο νέο σχήμα μόνιμης σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με στόχο την εγκατάστασή τους στο δοβλέτι προκαλεί τον οικτιρμό των απλών μελών του κόμματος, όσων έχουν απομείνει, τα οποία δεν φαντάζονταν ποτέ τέτοιο ξεπεσμό για μία θέση στην κυβέρνηση! 

Και λογικό είναι, εάν αναλογισθούμε ποιο ήταν το ΠΑΣΟΚ στο λυκαυγές της ανατολή του και ποιο τώρα στο λυκόφως της δύσης του. Ανίκανοι οι σημερινοί ηγέτες του και λίγοι, τραγικά λίγοι, να ανταποκριθούν στον παραλογισμό της νεοφιλελεύθερης δεξιάς που έχει κάνει τον κόσμο να πηδά απ’ τα μπαλκόνια και τους νέους μας να παίρνουν τα μάτια τους για την ξενιτειά, προτίμησε την συνεργασία μαζί της και την ενσωμάτωση στη ΝΔ, για να αποτρέψει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ανικανότητα να αντιληφθεί ότι αριστερά της ευθύνης δεν εννοείται σε συνεργασία με την πιο ακραία δεξιά, όπως κατάντησε την ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς, έδειξε και η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ.  

Μιλούν για ηθική, στο ΠΑΣΟΚ, απηυδισμένοι από την ηγεσία. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σιωπήσουμε και να αφομοιωθούμε σε αυτό το χωνευτήρι της ενσωμάτωσης και της διολίσθησης… Αναρωτιέμαι στις επόμενες εκλογές ποιο θα είναι το ιδεολογικό και το πολιτικό πρόσημο της διαφοροποίησης της Δημοκρατικής Παράταξης από τη δεξιά ...», γράφει ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς τη συμμετοχή των υπουργών του κλίματος ΔΗΜ.ΑΡ., είναι μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διεκδικήσει ως αυτονόητη τη συνταγματική συνέχειά της. Από πού προκύπτει ότι διαθέτει τη δεδηλωμένη; Από πουθενά. Ο Σαμαράς αποφεύγει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. 

Πρόκειται για κυβέρνηση - φάντασμα, που το πιθανότερο είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Οκτώβριο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Υψίστη υπηρεσία προς τη Μέρκελ είναι να μην υπάρξουν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που είναι δυνατόν να διαταράξουν την προεκλογική δραστηριότητα στη Γερμανία. Ίσως εν δυνάμει και τις πολιτικές ισορροπίες στον ευρωπαϊκό Νότο.

Τα σχέδια για δημιουργία εκλογικού μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. απομακρύνονται και τώρα τα δύο κόμματα, σε φάση πολιτικών αποκλίσεων, θα διαμορφώσουν μεταξύ τους ανοικτά ανταγωνιστική ταυτότητα. Ο Σαμαράς μπορεί να αποδειχτεί ως ο από μηχανής θεός για τον Βενιζέλο  και την εναπομείνασα βαρονεία του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτόν τον σχεδιασμό συμπράττουν επιθετικά τα κέντρα της διαπλοκής, που ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι με τη στάση της η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν συνιστά "υπεύθυνη Αριστερά". 

Όσο ο υποτιθέμενος πολιτικός ρεαλισμός της ήταν χρήσιμος για το νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό, οι «αβρότητες» από την πλευρά των φορέων του κυρίαρχου λόγου ήταν πληθωρικές. Όταν όμως κρίθηκε δεν την έχουν ανάγκη, βρέθηκε στο «καναβάτσο» ανήξερη όμως να δίνει όποιον αγώνα, γρήγορα έγινε περίγελως, ακριβώς γιατί κανέναν δεν μπορούσε να φοβίσει.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει ιδρυθεί ως δύναμη αποκλειστικά κυβερνητική. Τώρα δηλώνει ότι δεν θα συμμετέχει, αλλά θα στηρίζει την κυβέρνηση. Τι θα ψηφίσει σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης ή μομφής; Τι θα ψηφίσει στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ που θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης; Στους 36.560 συνταξιούχους του ΙΚΑ κόπηκε το ΕΚΑΣ, τι θα πει; 

Είναι προφανές ότι το εγχείρημα της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης θα οδηγήσει σε πολιτικό τραγέλαφο. 

Η κοινωνική πόλωση, που βαθαίνει από τις επιπτώσεις του Μνημονίου, αναζητεί εκφράσεις στο πολιτικό πεδίο, όπου παράγονται συνθήκες ενός νέου πολιτικού διπολισμού: Συντήρηση - πρόοδος, Αριστερά - Δεξιά, Μνημόνιο ή Δημοκρατία! Αυτό είναι το συμβολικό περιεχόμενο της μάχης για την ΕΡΤ, που αποτέλεσε απλώς την αφορμή για την πολιτική σύγκρουση και την επανάκαμψη του λαϊκού παράγοντα στον δρόμο και τις πλατείες. 

Μετά την κρίση και την επιβολή του Μνημονίου, η κεντρική ιδέα της ΔΗΜΑΡ ξεθώριασε. Ένα χρόνο στην κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να υπερηφανευτεί ούτε για μια, ελάχιστη έστω, βελτίωση του προγράμματος της τρόικας.

Διαβάστε τι λέει ο Δ. Χατζησωκράτης , μέλος της Ε.Ε της ΔΗΜΑΡ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την π. Δευτέρα:

Στο ερώτημα «τι θα κάνει τώρα η ΔΗΜΑΡ;» απαντά: Οι βουλευτές μας στη Βουλή, «μπορούν να αντιμετωπίζουν τους όποιους ελέγχους του ΣΥΡΙΖΑ για έλλειμμα αντιπολιτευτικού οίστρου». Κι ωστόσο ο σύντροφός του Θόδ. Μαργαρίτης καλοβλέπει μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει ανάληψης κυβέρνησης!

Τραγέλαφος!
(Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται σήμερα 28-6-2013
στην free εβδομαδιαία εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ της Πάτρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: