ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ντάισελμπλουμ: Οι ΣΣΕ να επανέλθουν στην Ελλάδα !



Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη.


Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2015 συμφωνήθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν πρέπει να ανατραπούν και ζητήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων να συμβουλεύσει τη χώρας για τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει στο μέλλον. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ευρωπαϊκή βέλτιστη πρακτική και ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πως αυτά τα κριτήρια συζητώνται αυτήν τη στιγμή με τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές Αρχές. «Η γνώμη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων ήταν απόλυτα σαφής», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Παπαδημούλη σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι εάν το ΔΝΤ ζητήσει τη συγκεκριμενοποίησή τους, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να το συζητήσει. Υπενθύμισε, όμως, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή το β' εξάμηνο του 2018, και στον βαθμό που θα χρειαστούν. «Δεσμευόμαστε να συζητήσουμε αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες με το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι από την αρχή της κρίσης, η εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης στην Ελλάδα υπήρξε αργή, αλλά τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε ξανά και ξανά, λόγω αβεβαιότητας, πολιτικής αστάθειας, έλλειψης εμπιστοσύνης και λόγω των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες και τις μεταθέσεις χρημάτων στο εξωτερικό.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας ότι «θα χρειαστούν πολλά χρόνια» για να ενισχύσουμε τις δομές, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει πλήρως. Κάτι τέτοιο, είπε, είναι εφικτό και έχει γίνει προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαφορά απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 διαπιστώθηκε ανάπτυξη, αλλά στο τελευταίο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς καταγράφηκε ύφεση και αποδείχθηκε ότι το ΔΝΤ είχε δίκιο. «Βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή σε μία ασταθή ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και συμπλήρωσε πως πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερότητα, προκειμένου «να αρχίσει να ενισχύεται και να ανοίγει η ελληνική οικονομία». «Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών, που ακόμα δεν είναι τόσο ισχυρή», κατέληξε.

• Διάλογος Δημ. Παπαδημούλη και Γ. Ντάισελμπλουμ στο ΕΚ

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικής & Νομισματικής Πολιτικής (ECON), στο Ευρωκοινοβούλιο, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Στο πλαίσιο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:  

«Συμφωνώ μαζί σας ότι έχει τεράστια σημασία η υλοποίηση αυτού που συμφωνήσατε χθες στο Eurogroup.  Εκφράσατε όλοι -όπως δηλώσατε- μια ισχυρή πολιτική βούληση να ευοδωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Γιατί η παράταση αυτής της εκκρεμότητας δημιουργεί αβεβαιότητα, βλάπτει την ελληνική οικονομία και κυρίως τους ασθενέστερους Έλληνες, τους άνεργους που περιμένουν μέσα από την Ανάπτυξη να μειωθεί η ανεργία. Οι προβλέψεις για το 2017-8-9 και της Κομισιόν και του ΔΝΤ και του Eurogroup είναι θετικές, άρα πρέπει να επιταχύνετε.


Αναφέρατε στην εισαγωγική σας ομιλία, ότι ένα από τα μεγάλα εκκρεμή θέματα -και σωστά αποφασίσατε να βάλετε μπροστά τα μεγάλα θέματα και να μείνετε να δουλέψετε εδώ στις Βρυξέλλες για την επίλυσή τους μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες- είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. 

Αναφερθήκατε στην ανάγκη να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό κεκτημένο - οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Σας ερωτώ: Υπάρχει ένα πόρισμα μιας ομάδας ειδικών εμπειρογνωμόνων, την οποία την ορίσατε εσείς, οι δανειστές, τους αναθέσατε την εντολή, το οποίο πόρισμα ζητά την επαναφορά όχι μόνο των συλλογικών αλλά και των κλαδικών διαπραγματεύσεων, στην Ελλάδα. 
Η ερώτησή μου είναι: Εσείς προσωπικά, που ανήκετε και στο εργατικό κόμμα, είστε Σοσιαλδημοκράτης, τι θέση παίρνετε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην Ελλάδα; Ποια είναι η στάση σας απέναντι σε αυτό το πόρισμα;


Επειδή ακούω ότι το ΔΝΤ λέει “δεν μας ενδιαφέρουν αυτά” και “δεν καταλαβαίνουμε τι είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και συλλογικές διαπραγματεύσεις”, και δεν τους ενδιαφέρει το πόρισμα της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, για την οποία και οι ίδιοι συμφώνησαν. Σας ερωτώ: Τι στάση θα κρατήσετε εσείς για αυτό το θέμα;»


Ο Γερ. Ντάισελμπλουμ απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Ως σοσιαλδημοκράτης είμαι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πιστεύω ότι όντως, είναι βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική. Αυτό που συμφωνήσαμε με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 ήταν ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που είχε ήδη εφαρμοστεί τότε, θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να μην αντιστραφεί και ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια ομάδα εμπειρογνώμων για να συμβουλεύσει την Ελλάδα για το μέλλον, την εξέλιξη της αγοράς εργασίας και των θεσμών της. Η Ομάδα εμπειρογνωμόνων ομόφωνα κατέληξε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ενωσιακή βέλτιστη πρακτική και ότι θα πρέπει να επανέλθει στην Ελλάδα. Τώρα, ο ακριβής σχεδιασμός των διαπραγματεύσεων αυτών, θα πρέπει να εξεταστεί. Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν κάποια κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να γίνονται από αντιπροσωπευτικούς εταίρους. Αυτά τα κριτήρια πιστεύω θα συζητηθούν με τους θεσμούς - συζητώνται αυτή τη στιγμή! Αλλά η γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων ήταν απόλυτα σαφής για το θέμα αυτό. Ας δούμε λοιπόν, πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επανήλθε ρωτώντας για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους:
 
«(...) Και κάτι ακόμη: Αυτό στο οποίο υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ, είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Και συμφωνήσατε να ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά και να προσδιοριστούν τώρα, για να διευκολυνθεί η απόφαση του ΔΝΤ εν όψει της εαρινής Συνόδου του. Η ερώτησή μου είναι: Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει σε αυτό το θέμα να κάνει κάποιες υποχωρήσεις το Eurogroup προς την πλευρά των απαιτήσεων του ΔΝΤ; Ή τις εμμονές του ΔΝΤ τις συζητάτε μόνο για τις συλλογικές συμβάσεις;»
.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ως εξής:
 
«Μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Θα πρέπει να εφαρμοστούν, φυσικά, μετά το τέλος του προγράμματος με δυο προϋποθέσεις: Πρώτον, το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί επιτυχώς - η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή να εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα και δεύτερον, θα εφαρμοστεί στο βαθμό που θα χρειαστεί και ότι δεν θα κάνουμε απολογισμό της κατάστασης το Β΄ Εξάμηνο του 2018 για να δούμε ποια είναι η βιωσιμότητα.


Στη συμφωνία πέρυσι τον Μάιο ήδη, σκιαγραφήσαμε κάποια μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε. Ίσως το ΔΝΤ να επανέλθει και να πει ότι δεν είναι επαρκώς συγκεκριμένα τα μέτρα αυτά και ότι θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν περισσότερο - εντάξει, θα το συζητήσουμε. Μπορεί να χρειαστεί αν γίνουν καλύτερες διευκρινήσεις αλλά σε τελευταία ανάλυση, τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή στα μέσα του 2018, το β’ εξάμηνο και με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει τότε.


Βεβαίως, αν χρειαστεί, δεσμευόμαστε να κάνουμε συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες με το ΔΝΤ. Αλλά τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν το δεύτερο μισό του 20178, αυτό δεν αλλάζει».


Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: