ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Χάσαμε 40 δένδρα στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Με μαύρη βούλα τα σημεία που έχουν κοπεί-καταστραφεί τα δένδρα. Συνολικά 40 δένδρα έχουν εξαφανιστεί και έχει πλακοστρωθεί η τρύπα τους! Από τα 50 δένδρα της εσωτερικής σειράς έχουν απομείνει μόνο   18, τα περισσότερα παραδόξως καχεκτικά!!! Με αυτό το ρυθμό, σε 8 χρόνια, το 2025,  δεν θα έχει απομείνει κανένα δένδρο. Θα εξαφανιστεί όλη η σειρά μετά από 140 χρόνια.

 

Νίκος Τζανάκος: Μέχρι το 2025... δεν θα έχει μείνει ούτε ένα...


«Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, γνωστή ως πλατεία Όλγας, είναι μία από τις δύο ιστορικές πλατείες της πόλης της Πάτρας που έχουν σχεδιαστεί από το Σταμάτη Βούλγαρη το 1829. Είναι μάλιστα και η πλατεία για την οποία οι πατρινοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατάφεραν μετά από προσπάθειες ετών, γύρω στο 1880, να δενδροφυτευτεί, ώστε να μοιάζει περισσότερο σαν άλσος παρά σαν πλατεία.

Το 1997, οι υπηρεσίες του Δήμου, είχαν σχεδιάσει όλες τις πλατείες και τους πεζοδρόμους με κάθε λεπτομέρεια. Οι χάρτες αυτοί είναι ωφέλιμοι και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.
Από το αρχείο ανασύραμε το χάρτη της πλατείας Όλγας.

Με μαύρη βούλα, σημειώνονται τα δένδρα τα οποία υπήρχαν το 1997 και έχουν εξαφανιστεί σήμερα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα λόγια περιττεύουν. Ο χάρτης μιλάει μόνος του!
Στις περισσότερες των περιπτώσεων το χώρο που καταλάμβανε ένα δένδρο, σήμερα τον καταλαμβάνει ένα στεγασμένο!!!! τραπεζοκάθισμα καφετέριας.

Η πλατεία έχει δύο σειρές δένδρων, εξωτερική και εσωτερική. Η εσωτερική το 1997 είχε 50 δένδρα. Έχουν καταστραφεί τα 32 ενώ έχουν απομείνει μόνο 18. Είναι 40 τα δένδρα που έχουν εξαφανιστεί-καταστραφεί  και από τις δύο σειρές, δίχως να αντικατασταθούν. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το σημείο που βρισκόταν το δένδρο, έχει καλυφθεί με πλάκες ή με τσιμέντο. Παρατηρώντας τον χάρτη ο καθείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις με αποτέλεσμα στο κέντρο της πόλης σε πλατείες και πεζοδρόμια, συνολικά να έχουν καταστραφεί περισσότερα από 250 δένδρα. Μόνο στη Γούναρη έχουν εξαφανιστεί 30 δένδρα!

Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής ή ποιότητας ζωής. Είναι θέμα πολιτισμού! 

Η σημερινή Δημοτική Αρχή οφείλει να κινήσει άμεσα διαδικασίες, να εφαρμόσει νόμους και κανονισμούς, να αποκαταστήσει την τάξη.

 Να φυτέψει τα δένδρα που λείπουν και να εφαρμόσει κανόνες.

 Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να κατανοήσουμε πως η προστασία των δένδρων, είναι υποχρέωση όλων μας!

Πάτρα: Η δική μας πόλη
Νίκος Τζανάκος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: