ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Αλ. Χαρίτσης: 25 εκ. ευρώ για ανάπτυξη στο Β. Αιγαίο



Το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, με ορίζοντα το 2021 παρουσιάζει στο Επιμελητήριο Λέσβου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.


Από το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός συμμετέχει σε συσκέψεις με φορείς της αυτοδιοίκησης και φορείς της κοινωνίας της Λέσβου με αντικείμενο την έναρξη των διαδικασιών σχεδιασμού ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο.

«Στη σημερινή επίσκεψη στη Λέσβο ήρθα για να παρουσιάσω το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου» δήλωσε ο Αλ.Χαρίτσης προσθέτοντας ότι «αντίστοιχο πρόγραμμα έχει εκπονηθεί και για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. 

Το πρόγραμμα αφορά στην υλοποίηση έργων και δράσεων τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καλύψουμε ένα σημαντικό μέρος των κενών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα νησιά, τόσο στο κομμάτι των έργων υποδομής, όσο όμως και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας όλων των μορφών και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στα νησιά».

Σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας «τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας. Η διαχείριση θα γίνει κεντρικά από το υπουργείο σε συνεργασία, με όλους τους τοπικούς φορείς, τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, τα επιμελητήρια, την κοινωνία των πολιτών, γιατί αυτοί είναι άλλωστε που γνωρίζουν και ποιες είναι οι ανάγκες και πώς να ιεραρχήσουν τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι τοπικές κοινωνίες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 25.000.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο προγράμματα. «Λέω αρχικός επειδή αυτός ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί. Θέλουμε τα προγράμματα αυτά να γίνουν ακόμη πιο ισχυρά, εφόσον βεβαίως κατατεθούν προτάσεις οι οποίες είναι ώριμες προς υλοποίηση, αλλά και βεβαίως θα ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες που τίθενται από τις τοπικές κοινωνίες».

Παράλληλα, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία όχι μόνο να χρηματοδοτήσουμε έργα τα οποία δεν καλύπτονται από άλλες χρηματοδοτικές πηγές, αλλά και να ενεργοποιήσουμε, να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε μια λογική σχεδιασμού των αναπτυξιακών τους προτεραιοτήτων για τα επόμενα χρόνια.

» Αυτόν το στόχο έχει η ενεργοποίηση αυτών των προγραμμάτων και από τις επαφές που έχουμε κάνει σήμερα εδώ στη Λέσβο είναι πολύς σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την επιτυχή υλοποίηση αυτών των σημαντικών θεωρούμε πρωτοβουλιών της κυβέρνησης».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης, απαντώντας στον δήμαρχο Λέσβου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πηγές χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση των έργων που προτείνει ο Δήμος, ενώ για το θέμα της χρηματοδότησης των ενεργειών και δράσεων τουριστικής προβολής δήλωσε ότι θα εξετασθεί άμεσα η δυνατότητα ένταξης του έργου της προβολής του νησιού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον, ο Αλ.Χαρίτσης ενημερώθηκε για θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της, για τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργεί η νησιωτικότητα, και παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: