ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Τι έγραψε ο Γερμανικός Τύπος για τις ιταλικές εκλογές, 25/2 έως 2/3/2013

Το πρόσωπο της εβδομάδος. Πέπε Γκρίλο!


- «Κερδισμένοι είναι οι λαϊκιστές», έγραφε την επομένη των εκλογών στην Ιταλία η Süddeutsche Zeitung, υποστηρίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά πισωγύρισμα για τη χώρα: «Τώρα κυριαρχούν και πάλι ο λαϊκισμός, ο σαματάς και τα ψέματα», υποστηρίζει η εφημερίδα. «Στις ελληνικές εκλογές του περασμένου έτους κερδισμένοι από την κρίση βγήκαν οι ριζοσπάστες. Στην Ιταλία οι λαϊκιστές», οι οποίοι «αρνούνται την πραγματικότητα, ρίχνουν το φταίξιμο για τη δυστυχία τους σε εχθρούς εκτός συνόρων και αναζητούν εύκολες λύσεις στα προβλήματά τους». Μετά από αυτές τις εκλογές όμως «δεν θα υπάρξει εύκολη λύση για την Ιταλία. Στην καλύτερη περίπτωση, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές. Αλλά και αυτές δεν θα ήταν ευλογία», σημειώνει η SZ.

http://www.sueddeutsche.de/politik/wahl-in-italien-es-regieren-populismus-geschrei-und-luege-1.1609793

Ø Σε άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα χαρακτηρίζει «καταστροφή για την Ιταλία και την Ευρώπη» το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. «Γιατί το κάνουν αυτό οι Ιταλοί στους εαυτούς τους και στην Ευρώπη;», διερωτάται η SZ: «Μια απάντηση είναι ότι πολλοί δεν πιστεύουν πλέον στο κράτος και στο δημόσιο συμφέρον. Οι ελπίδες τους για μεταρρυθμίσεις διαψεύστηκαν επί δεκαετίες Απογοητευμένοι από το κράτος τους, οι Ιταλοί είχαν στραφεί στο παρελθόν στην Ευρώπη. Κανένας άλλος λαός δεν είχε επιδείξει τέτοιον ενθουσιασμό για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν εκλαμβάνονται πλέον ως σανίδα σωτηρίας, αλλά ως βαρίδι που τους παρασύρει στην άβυσσο Η απελπισία σπρώχνει τους ανθρώπους παντού στους δημαγωγούς», γράφει η εφημερίδα.

http://www.sueddeutsche.de/politik/italien-in-politischer-agonie-linke-rechte-wueteriche-1.1610677

Ø Για «ύπνο τα λογικής» και «θρίαμβο των λαϊκιστών» κάνει λόγο σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας ότι «η αντιευρωπαϊκή επιθετικότητα που χαρακτήρισε την προεκλογική περίοδο στην Ιταλία και αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ των Μπερλουσκόνι και Γκρίλο πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις».

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/wahl-in-italien-triumph-der-populisten-12094956.html

Ø Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών εκπέμπει «ανησυχητικό σήμα κινδύνου» για ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένου ότι οι μισοί Ιταλοί ψήφισαν κόμματα επιθετικά απέναντι στην Ευρώπη, ενώ στην ιταλική πολιτική σκηνή κυριάρχησαν «φασαριόζοι πολιτικοί». Σύμφωνα με τη FAZ, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι ο Μόντι, ο οποίος «διαθέτει κύρος στο εξωτερικό» και ο οποίος «τιμωρήθηκε –ενδεχομένως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο– από τους Ιταλούς για την πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε, καθώς πολλοί τον θεωρούν πειθήνιο όργανο των αγορών Το γεγονός ότι κατά διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας διασύρθηκε από τους ανηλεείς λαϊκιστές Μπερλουσκόνι και Γκρίλο ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα».

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/kommentar-ein-alarmzeichen-12094225.html

Ø Για «πολιτικό αδιέξοδο» και «εκλογικό χάος» κάνει λόγο το Spiegel: «Το εκλογικό δράμα της χώρας προκαλεί σοκ στις χρηματαγορές. Η Ιταλία κινδυνεύει είτε με πολιτική εμπλοκή είτε με συμμετοχή του Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ο φόβος για την επάνοδο της ευρωκρίσης μεγαλώνει – ιδίως στο Βερολίνο», σημειώνει το περιοδικό και καταλήγει: «Κατά πάσα πιθανότητα, οι τόνοι ανάμεσα στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη –και ειδικά ανάμεσα στη Ρώμη και το Βερολίνο– θα ανέβουν. Διότι, αν η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να συμφωνήσει σε κάτι, αυτό θα είναι η απαίτηση για μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Πράγμα που σημαίνει πως θα ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων για τα ευρωομόλογα ή άλλες μορφές κοινοτικοποίησης των χρεών – ένα ζήτημα στο οποίο η Ιταλία θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη σημαντικών κρατών όπως η Γαλλία» και συγχρόνως «ένα σενάριο τρόμου για τη γερμανική κυβέρνηση».

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/patt-bei-der-parlamentswahl-italien-wird-zum-risiko-fuer-europa-a-885480.html

Ø Την ίδια στιγμή, σε άρθρο του στο Spiegel o Wolfgang Münchau γράφει: «Η πραγματική χαμένη των ιταλικών εκλογών είναι η Α. Μέρκελ. Η πολιτική της για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες ως αυτό που πάντοτε ήταν: ένα μεγάλο λάθος. Και η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η πολιτική θα μας σκάσει σύντομα στα μούτρα. Η πολιτική αυτή συνίσταται στην ταυτόχρονη επίλυση της κρίσης χρέους και της κρίσης ανταγωνιστικότητας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου μέσω μονομερούς προσαρμογής Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Η ελπίδα ήταν ότι μετά από ένα σύντομο, ισχυρό σοκ, θα σταθεροποιούνταν και πάλι τα επίπεδα του χρέους και των μισθών Τις πολιτικές συνέπειες τις ζήσαμε αυτή την εβδομάδα: Ο Μπέπε Γκρίλο μαζί με τον Μπερλουσκόνι διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία ενάντια στο ευρώ και ενάντια στη Μέρκελ και κέρδισε Η οργή του λαού κυρίευσε την Ιταλία και αργά ή γρήγορα θα κυριεύσει και την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ακόμη και στη Γαλλία υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτό. Οι Έλληνες είναι προς το παρόν κάπως μουδιασμένοι, αλλά ούτε και εκεί αποδίδει πολιτικά η στρατηγική της προσαρμογής – ούτε καν μετά από 6 χρόνια ύφεσης». Και ο Μύνχαου καταλήγει: «Οι δηλώσεις του Π. Στάινμπρουκ για τους δύο Ιταλούς “κλόουν” αποπροσανατολίζουν από το γεγονός ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο Γκρίλο ή ο Μπερλουσκόνι αλλά η πολιτική του αντίπαλος. Ο Στάινμπρουκ είχε την ευκαιρία να την πάρει στο κατόπι – και αντ’ αυτού έκανε μια ακόμη γκάφα, που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Η μόνη μικρή παρηγοριά είναι ότι η Μέρκελ θα λουστεί προσωπικά την κρίση που η ίδια δημιούργησε. Ο συνδυασμός της πολιτικής της με το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών έχει αυξήσει δραματικά την πιθανότητα μιας ευρωδιάσπασης».

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/merkel-ist-die-verliererin-der-italienischen-wahlen-a-885870.html

Ø Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία καταγράφουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπο για την οικονομική προοπτική της Γαλλίας. Σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εργασίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, τους τελευταίους 21 μήνες καταγράφεται συνεχής αύξηση του ποσοστού ανεργίας στη Γαλλία. Σχεδόν 3,2 εκατ. Γάλλοι είναι χωρίς δουλειά, ενώ, αν συνυπολογιστεί και το ποσοστό των μερικώς ή εποχικά εργαζομένων, ο αριθμός των ανέργων ανεβαίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 5,4 εκατ., πλησιάζοντας το ιστορικό αρνητικό ρεκόρ του 1997. Όπως σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, «η Γαλλία κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο μηδενικής ανάπτυξης, υψηλού χρέους και στασιμότητας των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα θεωρείται έτσι αβέβαιη περίπτωση». Όπως γράφει το Spiegel, με ρεκόρ ανεργίας, μηδενική ανάπτυξη και υψηλό έλλειμμα, η Γαλλία «κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος ασθενής της Ευρώπης», ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρ. Μπρούντερλε των Φιλελευθέρων που παραθέτει το περιοδικό, η χώρα είναι έτοιμη «να καταρρεύσει μεγαλειωδώς».

http://www.sueddeutsche.de/politik/wachstum-statt-sparkurs-wie-paris-die-italien-wahl-nutzt-1.1610968-2

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/wirtschaft-in-frankreich-regierung-in-paris-gibt-deutschland-die-schuld-a-886086.html

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/schwache-wirtschaft-bruederle-sieht-frankreich-grandios-abstuerzen-a-885890.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: