ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Στα βήματα των μνημονίων έσπρωξαν οι «17» της Ευρώπης τους Κύπριους, με σύμφωνη την Ελλάδα



Συμφωνία στο Eurogroup: Σπάει στα 2 η Λαϊκή - Ρευστό το ποσοστό κουρέματος στην Κύπρου
Η Κύπρος συμφώνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας με τους Γερμανούς και άλλους πιστωτές σε ένα αιματηρό σχέδιο μείωσης του τραπεζικού της τομέα. Κι αυτό είναι κάτι που θα έχει επιπτώσεις ανεργίας στους περίπου οκτώ χιλ. εργαζομένους στο τραπεζοπιστωτικό σύστημα της νήσου. 

Και όχι μόνον, διότι φαίνεται να οδηγείται στον ολισθηρό δρόμο των μνημονίων με οδηγό την Ελλάδα, που την εγκατέλειψε αβοήθητη, μη παρέχοντας τα 2,5 δις ευρώ που ζήτησε από τη χώρα μας για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την τραπεζική κρίση που της προκάλεσε το ελληνικό κούρεμα στα αποθέματά της. Την πικρία του εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, ενώ οι Τούρκοι ήδη είχαν ζητήσει να μην τιτλοποιήσει η Κύπρος μελλοντικά έσοδα από το αέριο και οι αμερικανοί άλλαζαν στάση, τηρωντας ουδετερότητα.

Παράλληλα βίαιη αναπροσαρμογή επιχειρείται καθώς όπως δήλωναν παράγοντες γερμανικοί παράγοντες πρέπει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου να φθάσει το 2018 στον μέσο όρο του ευρωπαϊκού συστήματος. 

Αυτή την δραματική εξέλιξη στην Κύπρο, καθώς δεν απαιτείται επικύρωση από την κυπριακή Βουλή, χαρακτήρισε «κακή λύση» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής σε δήλωσή του στο πάνελ της εκπομπής του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 σήμερα, ενώ συμφώνησε και η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ μαζί του, καθώς και ο Ν. Χουντής, όπως και άλλοι συμμετέχοντες έθεσαν το ερώτημα από πού αντλεί το δικαίωμα η Γερμανία να καθορίζει ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα ακολουθεί κάθε χώρα από τις μετέχουσες στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία ακολουθεί το δικό της εξαγωγικό μοντέλο, αλλά δεν της επέβαλε κάποιο άλλο, άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εξήρε μάλιστα και πάλι το υπερήφανο όχι του κυπριακού λαού και της Βουλής του.

Την συμφωνία, που δεν έχουν γίνει γνωστές οι παράμετροι όλοι, που θα έχουν δραματικές επιπτώσεις καθώς εμπεδώνεται η αυθαιρεσία των ισχυρών της Ευρώπης εις βάρος του νότου,  υπερασπίστηκε ο Ντ. Γκινόπουλος της ΝΔ, αποδεχόμενος το δόγμα πάνω απ’ όλα η γνώμη της Γερμανίας, δόγμα που είναι η σύγχρονη εκδοχή του «Ντόιτσλαντ ουμπεράλες». Βρήκε δε την ευκαιρία να κατηγορήσει Αλ. Τσίπρα και Πάνο Καμμένο ότι δεν είναι ρεαλιστές. Εννοώντας προφανώς ότι ρεαλισμός σημαίνει υποταγή στη θέληση των ισχυρών!

Η συμφωνία διασφαλίζει προσωρινά τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ αλλά προβλέπει βαριές απώλειες για τους καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ στις δύο μεγάλες τράπεζες (Λαϊκή - Κύπρου) του νησιού, με ουσιαστικά την συρρίκνωση και σταδιακή διάλυση της δεύτερης, όπου και οι περισσότεροι λαϊκοί καταθέτες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με έξι ώρες καθυστέρηση και διήρκεσε μόλις μία ώρα.
Το σχέδιο προβλέπει κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και απορρόφηση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου για τη δημιουργία μίας «καλής» τράπεζας, κατά το ελληνικό πρότυπο της τράπεζας του Λαβρεντιάδη.

Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα υποστούν «κούρεμα», το ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί πιθανότατα τις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθεί εάν θα είναι το μόνο μέτρο που θα υποστούν.
Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, η οποία φορτώνεται και το χρέος των 9,5 δις  της Λαϊκής.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να ενσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα χρέη της κακής θα φορτωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό της Κύπρου
Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.

Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια δείπνου στο οποίο παρακάθισαν μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς το ξημέρωμα της Δευτέρας 25-3-13, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για «κούρεμα» 30 - 32% στην Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο όπως επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ το ύψος του θα καθοριστεί στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: