ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Kypros, piramatozoo, opos to Ellada!


Θα προσπαθήσω να περιγράψω το πώς αντιλαμβάνομαι τις αποφάσεις του Eurogroup κατά τον πιο απλό τρόπο, που είναι διαφορετικός από αυτόν που ΔΕΝ μας περιγράφουν τόσο η Troika όσο και η Κυπριακή κυβέρνηση.

·      Η Κύπρος εισέρχεται σε ένα 3ετές πρόγραμμα – Η Troika παρέχει 10 δις ευρώ τα οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των 2 μεγαλύτερων τραπεζών, της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου
·      Η Κύπρος δεσμεύεται να μειώσει το δημόσιο χρέος της στο 100% του ΑΕΠ της μέχρι το 2020.

·      Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου θα πρέπει να περιορισθεί στον μέσο όρο της Ευρωζώνης μέχρι το 2018.

·      Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπασθεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Η «καλή» τράπεζα θα περιέλθει στην Τράπεζα Κύπρου μαζί με την υποχρέωση προς τον ELA, ύψους 9 δις ευρώ. Τα κεφάλαια που θα χρειασθούν εκτιμώνται στα 4 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurogroup.

·       H Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί ώστε το “core capital ratio” να ανέρχεται στο 9%, γεγονός που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει ένα σημαντικό “bail-in”  από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες με ποσό κατάθεσης πάνω από τα 100,000 ευρώ. Οι υπολογισμοί οδηγούν σε ποσοστά ανάμεσα στο συντηρητικό 20% μέχρι το αιχμηρό 50%, ποσοστά που εξαρτώνται από το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης και το μέγεθος των «μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Χρονικό πλαίσιο : Μέχρι τα μέσα Απριλίου η Troika και η Κυπριακή κυβέρνηση, θα πρέπει να υπογράψουν το μνημόνιο κατανόησης (M.o.U.). Το μνημόνιο θα πρέπει να υπερψηφισθεί από τα κοινοβούλιο των χωρών της Ευρωζώνης – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας στις αρχές του Μαϊου – ώστε να γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης στο τέλος Μαϊου 2013. 

Αυτά είναι τα γεγονότα μέχρι αυτή τη στιγμή. Από σήμερα μέχρι τα μέσα – τέλη Μαϊου, είναι μια μακρά περίοδος για μια χώρα στην οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τα ακόλουθα μέτρα:

·       Έλεγχος κεφαλαίων. Το ευρώ στην Κύπρο δεν είναι πλέον το ίδιο με το ευρώ στο Βερολίνο, στο Παρίσι ή οπουδήποτε αλλού. Δεν μπορεί κάποιος να μεταφέρει τα κεφάλαια του εκτός Κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Άρα δεν υπάρχει ελευθερία στην μετακίνηση κεφαλαίων.

“Bail-in” των καταθετών που έχουν καταθέσεις άνω των 100,000 ευρώ.
Η επιβολή τέτοιων περιορισμών αποτελούν μια κατάφορη παραβίαση των συμφωνιών της Ε.Ε. περί προστασίας των καταθέσεων και ελευθερίας διακίνησης των κεφαλαίων. Δυστυχώς οι Γερμανικές εκλογές αργούν ακόμα, και η ανάγκη να σταματήσει αυτό το καταστροφικό σπιράλ είναι άμεση καθώς οι ευρωπαίοι πολιτικοί στέκονται άναυδοι μπροστά στον άνευ ελέγχου εκτροχιασμό του ευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος. 

Η σημερινή απόφαση έχει μόνον ηττημένους και όχι νικητές. Τα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε. εξακολουθούν για μήνες να αιμορραγούν χωρίς φως αισιοδοξίας, την ίδια στιγμή που η σύγκρουση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Δ.Ν.Τ. κλιμακώνεται στο όνομα ενός απροσδιόριστου “Power Game” της κορυφής και όχι στο όνομα της σωτηρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι αποφάσεις αφορούν κοντόφθαλμα την επόμενη σύνοδο του Ecofin  ή του Eurogroup και όχι την «επόμενη εποχή» που έρχεται σε μια ήπειρο με έντονα δημογραφικά, κοινωνικά, μεταναστευτικά προβλήματα, προβλήματα παραγωγικότητας,  τα οποία συνεπικουρούμενα από την ύφεση και την ανεργία απαιτούν μια “macro” αντίληψη παντελώς διαφορετική από την παρούσα.

Δείτε και αυτό το link  που δείχνει τη βούληση του Eurogroup, να αποτελέσει η «λύση» της Κύπρου ένα “template” επίλυσης τραπεζικών προβλημάτων της Ευρωζώνης: 
http://uk.reuters.com/article/2013/03/25/eurogroup-cyprus-dijsselbloem-idUKL5N0CH2TJ20130325


Τα παραπάνω είναι μήνυμα που βρήκα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείου μου και το δημοσιοποιώ για σφαιρική ενημέρωσή μας. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον το προσυπογράφω και σας το συνιστώ για μελέτη. Ιδιαίτερη σημασία δώστε και στο link στο τέλος για το τι επιφυλάσσεται στην ευρωζώνη. Και για να το πω αλλιώς: ok. Opos to Elada

Δεν υπάρχουν σχόλια: