ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Εξωκομματικός προσυνεδριακός διάλογος στο ΚΚΕ: Οι «αγράμματοι» και οι «αντικαπιταλιστές»

Φωτογραφία αρχείου.


Το 19ο Συνέδριο (11-14.4.13) θα αποτελέσει αφετηρία σοβαρών εξελίξεων που θα μεταμορφώσουν το κόμμα και σε οργανωτικό επίπεδο
Του Χ. ΣΙΜΟΥ Αρχή φόρμαΤέλος φόρμας
Ως «αγράμματους» χαρακτήρισε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε πρόσφατη ομιλία της στη συνδιάσκεψη της κομματικής οργάνωσης της Θεσσαλίας, τα στελέχη του οργάνου που διαφωνούν με την άποψη της ηγεσίας του κόμματος. Ακολούθησε χθες άρθρο-παρέμβαση του εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος, Παναγιώτη Μεντρέκα, ο οποίος επιτέθηκε σφοδρά στα μέλη του ΚΚΕ που διαφοροποιούνται από τις επίσημες κομματικές θέσεις, χαρακτηρίζοντάς τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως εχθρούς του κόμματος. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με σειρά κειμένων που δημοσιεύονται στον "Ριζοσπάστη", στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που διεξάγεται ενόψει του 19ου Συνεδρίου του κόμματος (ξεκινάει στις 11 και ολοκληρώνεται στις 14 Απριλίου), τα οποία προβάλλουν πολλαπλές ενστάσεις και διαφωνίες στη γραμμή που ακολουθεί η ηγεσία, αναδεικνύουν αφενός πως το εσωκομματικό τοπίο του ΚΚΕ δεν είναι ενιαίο και αδιαίρετο, όπως επιχειρεί να το παρουσιάζει το κόμμα, αφετέρου πως το 19ο Συνέδριο θα αποτελέσει αφετηρία σοβαρών εξελίξεων που θα μεταμορφώσουν το κόμμα και σε οργανωτικό επίπεδο.


Συμπυκνώνοντας, οι διαφωνίες που προβάλλουν τα μέλη του κόμματος που διαφωνούν με την ηγεσία έχουν να κάνουν με την εκτίμηση ότι το ΚΚΕ, με τις θέσεις που έχει διαμορφώσει ενόψει του 19ου Συνεδρίου, απομακρύνεται από τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, οι οποίες συνοψίζονταν στη συγκρότηση του Αντιμονοπωλιακού Αντι-ιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ). Η μετατόπιση αυτή, υποστηρίζουν, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, και είναι αυτή που δεν επέτρεψε στο κόμμα να επωφεληθεί στις πρόσφατες εκλογές από τη μεγάλη απώλεια ψήφων που υπέστησαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., αλλά αντίθετα το οδήγησε σε συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστηρίζουν πως τα λάθη της ηγεσίας είναι αυτά που διευκόλυναν τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει το εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσε. Στο ίδιο μοτίβο, υπογραμμίζουν ότι το θέμα της κυβέρνησης της Αριστεράς, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κατά τη δεύτερη προεκλογική περίοδο από κάποια στελέχη τα οποία πλέουν έχουν απομακρυνθεί, θα έπρεπε να είχε εξεταστεί κι όχι να απορριφθεί.

Η συγκεκριμένη μερίδα στελεχών ασκεί κριτική στο ΚΚΕ και σε σχέση με τον ρόλο και τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική αλυσίδα, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι εξαρτημένη χώρα, ενώ οι θέσει του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο επισημαίνουν πως «ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ισχυρές εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.», θέση που οι διαφωνούντες χαρακτηρίζουν ως προβληματική, καθώς οδηγεί το κόμμα σε μια αδιέξοδη αντικαπιταλιστική καθαρότητα, όπως σημειώνουν. Επιπλέον, δεν λείπουν και διατυπώσεις που ασκούν κριτική ως προς τον συγκεντρωτισμό που ασκεί η ηγεσία του ΚΚΕ.

 Αλέκα Παπαρήγα: Αγράμματοι οι διαφωνούντες!

«Τα στελέχη δεν δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα, να είμαστε μάλιστα μέλη της Κ.Ε. μερικά χρόνια και να είμαστε αγράμματοι! Εντάξει, πιο συγκαταβατικά μπορεί να το δει κανείς και να μη φαίνεται η αγραμματοσύνη μας στις σχετικά εύκολες στιγμές, αλλά όταν επέρχεται ο φόβος της σύγκρουσης, η προσωπική υποχώρηση κ.λπ., τότε τι γίνεται με την αγραμματοσύνη;» υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη συνδιάσκεψη στη Θεσσαλία. Λίγο πριν, είχε επισημάνει, αναφερόμενη στον προσυνεδριακό διάλογο του κόμματος, τα εξής: «Διάβαζα π.χ. στον προσυνεδριακό διάλογο -κι εσείς βεβαίως θα διαβάσατε- ότι στην Ελλάδα υποχώρησε, λέει, η ανάπτυξη του καπιταλισμού γιατί κλείσανε επιχειρήσεις. Μα αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, φέρνει κρίση, φέρνει συγκέντρωση. Και υποχωρεί, λένε, ο καπιταλισμός, αν είναι δυνατόν! Δηλαδή είναι μη αναπτυγμένος ο καπιταλισμός λόγω κρίσης!».

Εξαγγέλλοντας τη στάση της προς τους «αγράμματους», πρόσθεσε πως «άμα έχεις και δυσκολίες και είσαι κι αγράμματος, βράστα κι άστα, πού πάει το πράγμα. Γιατί δεν θεωρώ ότι χρειάζεται εδώ να κάνω κάποια άλλη εκτίμηση συγκεκριμένη γύρω απ' αυτά τα πράγματα. Και μ' αυτή την έννοια και τα μέλη του Κόμματος απέναντι στα στελέχη πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηρά. Να είστε απέναντι σε μας, στα στελέχη, γιατί η αγραμματοσύνη δεν βοηθά, είναι αυτό που είπε ένας σύντροφος, ούτε η γνώση αρκεί χωρίς τη δράση, αλλά ούτε μόνο η δράση».

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Κυβέρνηση της Αριστεράς λέει, ποια είναι τα μέτωπα πάλης; Κούρεμα του χρέους; Αυτά τα λέει και το ΔΝΤ. Είναι η άλλη αστική συνταγή».

 Να μην εγκαταλειφθεί το ΑΑΔΜ

«Με τα προτεινόμενα κείμενα η Κ.Ε. θέλει να αποτυπώσει σε Πρόγραμμα την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, η οποία απέχει παρασάγγες τόσο από το ισχύον Πρόγραμμα, αλλά, όπως φαίνεται και διά γυμνού οφθαλμού, από τις ίδιες τις ιστορικές παραδόσεις μας, τη φυσιογνωμία του Κόμματος στην 95χρονη Ιστορία του.

Έτσι εξηγείται, για παράδειγμα, η αναφορά στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ότι διάφορες τροτσκιστικές ομάδες τη 'χαιρετίζουν'. Έτσι εξηγείται η αντικατάσταση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου από τη Λαϊκή Συμμαχία», υπογραμμίζει στον προσυνεδριακό διάλογο το μέλος του κόμματος Σταύρος Θεοχάρης ("Ριζοσπάστης", 27 Μαρτίου). Και προσθέτει: «Σε πρακτικό πολιτικό επίπεδο από διαφορετικό δρόμο πλησιάσαμε στη γενική πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θεωρεί επίκαιρο το θέμα Ε.Ε.!».
«Εγώ αρνούμαι να διαλέξω αν θέλω να είμαι δεξιός ή αριστερός οπορτουνιστής, δηλαδή να διαλέξω ανάμεσα στο να επιδιώξω κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να αρνηθώ το ΑΑΔ μέτωπο. 

Λέγεται ότι κάποτε ρωτήσανε τον Στάλιν 'Ποιος οπορτουνισμός είναι πιο επικίνδυνός; Ο αριστερός ή ο δεξιός;' και ο Στάλιν απάντησε 'αυτός που υποτιμούμε'», τόνισε ο Γιάννης Δούρος, στον "Ριζοσπάστη" (23 Μαρτίου). Και προσθέτει: «Ποια εξουσία θα υλοποιήσει το αίτημά μας γι 45% φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο; Με ποια εξουσία την κρίση θα πληρώσουν τα μονοπώλια;».

«Η εγκατάλειψη οικοδόμησης του ΑΑΔΜ και το στένεμα της γραμμής συσπείρωσης δυνάμεων, άφησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και το νέο όπλο του συστήματος, τη νεοναζιστική Χ.Α., να καλύψουν το κενό της δικής μας παρέμβασης, αποσπώντας έτσι δικές μας δυνάμεις, αλλά και δυνάμεις εγκλωβισμένες για χρόνια στον δικομματισμό, που ανήκουν όμως στην εργατική τάξη ή έχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί της και θα μπορούσαμε να τις συσπειρώσουμε», επισημαίνει η Αριστέα Μιμηγιάννη (27/3). Και προσθέτει: «Στο ΑΑΔΜ θεωρούμε αναπόφευκτη τη συνύπαρξη ανομοιογενών δυνάμεων, διαφορετικών τάσεων και απόψεων για τον στόχο της Α-Α-Δ πάλης, άρα εμπεριέχονται και οι αναγκαίοι συμβιβασμοί, χωρίς αυτοί να απειλούν την αυτοτέλεια του Κόμματος ή να αλλοιώνουν τον στρατηγικό του στόχο».

 Π. Μεντρέκας: Φωτιά και τσεκούρι στον οπορτουνισμό

Απαντώντας στις παραπάνω επικρίσεις, ο Παναγιώτης Μεντρέκας τόνισε χθες, με το άρθρο του «Αρθρογραφία διαστρέβλωσης και αθλιότητας κατά των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου» στον "Ριζοσπάστη", ότι «όσο κι αν το θέλουν κι αν προσπαθούν, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αφοπλιστεί πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν τους φοβάται, ούτε εξαγοράζεται. Έχει εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στις δυνάμεις του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: