ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Η Coca Cola και ο στόλος των απεργοσπαστών ΙΙ

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των απεργών της Coca Cola 3 E, στη Θεσσαλονίκη.


[Φιλοσοφική νυκτηγορία: Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 στις 8.30 μ.μ. ο Όμηρος Ταχμαζίδης θα παρουσιάσει τη δέκατη έβδομη φιλοσοφική νυκτηγορία στο καφέ ΓΑΖΙΑ (Καρόλου Ντηλ 22 – Θεσσαλονίκη) με θέμα: «Παιδεία και μόρφωση. Κατεχοντικές παρεμβάσεις στην εποχή της κρίσης και του Διαδικτύου»].



Του ΟΜΗΡΟΥ ΤΑΧΜΑΖΙΔΗ

H είδηση: Όταν τη Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, δημοσιεύσαμε την είδηση για το στόλο των απεργοσπαστών που επιστράτευσε η Coca Cola 3 E  δεχθήκαμε αρκετά mail από τους παραλήπτες του κειμένου μας : τους απασχολούσε το ερώτημα  εάν και κατά πόσο η πολυεθνική εταιρία  είχε συγκροτήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό – οι χθεσινές και σημερινές ανακοινώσεις  των συνδικάτων του κλάδου  επιβεβαίωσαν το γεγονός, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν κάποια σκοτεινά σημεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησαν οι απεργοσπάστες. 

Το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό [οι φωτογραφίες είναι από την αποχώρηση των απεργοσπαστών από το εργοστάσιο ή τη μη-είσοδό τους σε αυτό] δεν «υποψιάζει» για κάποια έκρυθμη κατάσταση: σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι κατέγραψαν μια σύντομη μικρή νίκη – το μέλλον, ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο. 


Θα ανακαλέσει η διεύθυνση της Coca Cola τις δύο απολύσεις  ή θα εμμείνει στη θέση της;

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, διότι ο ένας από τους δύο απολυθέντες δεν άντεξε, όπως φαίνεται, το σοκ της απόλυσης και λίγες ώρες μετά διακομίσθηκε σε κακή κατάσταση στο καρδιολογικό του ΑΧΕΠΑ, όπου και νοσηλεύεται. 

Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργατοϋπαλλήλων στην Coca Cola Τρία Έψιλον Θεσσαλονίκης  κατά την επίσκεψή του με μέλη της διοίκησης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Το Διαδίκτυο:  Είναι προφανές ότι  οι απεργοί έχουν αυτή την περίοδο έναν ισχυρό σύμμαχο, που δεν είχαν σε παλαιότερες απεργιακές συγκρούσεις: και αυτό δεν είναι άλλο από το Διαδίκτυο – η Coca Cola  συνηθίζει να κρατάει με διάφορους τρόπους  χαμηλό το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τις  απεργιακές συγκρούσεις, αλλά το Διαδίκτυο και τα λεγόμενα «κοινωνικά μέσα» δεν ενδείκνυνται για πολιτική χαμηλού προφίλ σε μεγάλη έκταση. 


Τα δεδομένα της στιγμής: Φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η  παλαιότερη «πρόβλεψη»  μας [ Βλ. το άρθρο:  Όμηρος Ταχμαζίδης, Coca Cola 3 E: προβλέπεται απεργία διαρκείας] ότι προμηνύεται μακρόχρονος αγώνας: ήδη έχουμε δύο ημέρες συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ  έχουν προγραμματιστεί ανάλογες  έως το τέλος της άλλης εβδομάδας –στελέχη της Coca Cola ενημερώνουν τους πελάτες τους στην αγορά ότι δε θα υπάρξει τροφοδοσία  με προϊόντα της εταιρίας, τουλάχιστον το επόμενο δεκαήμερο. 

Κοντά σε αυτά φαίνεται ότι «φουντώνει» η διαμάχη στο Διαδίκτυο: το ενδιαφέρον για τα άρθρα του υποφαινόμενου, παλιά και νέα, που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες σε ανύποπτο χρόνο και αφορούν την Coca Cola έχει ενταθεί και μετατρέπεται σε μορφή επικοινωνιακής σύγκρουσης των δύο πλευρών –  ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική, να εξομαλυνθεί η κατάσταση και οι δύο εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, διότι είναι γελοίος ο υποτιθέμενος λόγος της απόλυσής τους. Οι δύο, σύμφωνα με την πλευρά της εργοδοσίας, φέρεται να διαπληκτίσθηκαν μεταξύ τους στο πάργκιν της εταιρίας, σε απόσταση δηλαδή πάνω από διακόσια μέτρα από το εργοστάσιο μέσα στις ερημιές του Θεού και αυτό – εάν ισχύει – θεωρήθηκε ότι θίγει τη δημόσια εικόνα της Coca Cola!!! 


Και επέλεξε το δρόμο της απόλυσης και της σύγκρουσης με τα συνδικάτα και, φυσικώς, την επιστράτευση των απεργοσπαστών: αλλά ο στόλος των απεργοσπαστών  ανέκρουσε πρύμνα – τα κόστη από την αποτυχία αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου να εκκενώσουν τις αποθήκες επιστρατεύοντας κοντά στις είκοσι νταλίκες εργολάβων  και η ζημία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν  είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από την ετήσια αμοιβή των δύο απολυμένων, αλλά προφανώς άλλος είναι ο στόχος της διεύθυνσης της  πολυεθνικής Coca Cola


Πιθανώς η διεύθυνση της πολυεθνικής επιθυμεί να καταστήσει την Ελλάδα Βουλγαρία: είτε φέρνοντας από εκεί προϊόντα, είτε κάνοντας τους Έλληνες να δουλεύουν σε συνθήκες και με μισθούς… Βουλγαρίας – σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι δικαιούνται τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας σε έναν έντιμο  αγώνα που δίνουν για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους από μια άκρως κερδοφόρο επιχείρηση. Και για ένα δεύτερο, πολύ πιο σημαντικό λόγο: η Coca Cola οφείλει να καταβάλλει το δικό της τίμημα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας – οι εργαζόμενοι δίνουν και μια μικρή μάχη για την ελληνική οικονομία.   


Δύο ακόμη στιγμιότυπα από την κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης, θυμίζουν την αντίστοιχη αντεργατική πολιτική της Coca Cola στην Πάτρα το 1986, που κατέληξε στην παραπομπή του άρθρου 15 του προέδρου του εργατικού σωματείου Γιώργου Βουρλιόγκα και στην απόλυσή του, χωρίς να λάβει ούτε μία δραχμή αποζημίωση!
   

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οχι στις απολυσεις στηριξη στουσ απεργους.πεφτουν οι μασκες για την ταχα ελληνικη πολυεθνικη με τα βουλγαρικα προιοντα

Ανώνυμος είπε...

Η εταιρεια αυτη δεν λεει να σταματησει ποτε να δημιουργει προβληματα στους εργαζομενους της τους θεωρει μαλλον εχθρους της.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε, εμείς στην Πάτρα βιώνουμε την αντεργατική πολιτική αυτής της εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, που έχει έδρα την Αταλάντα. Η μεγιστοποίηση του κέρδους της είναι το κίνητρο. Και τώρα που βλέπει ότι η κατανάλωση πέφτει λόγω Μνημονίων, που πλήττουν τα χαμηλά στρώματα του πληθυσμού, τα οποία είναι και η πλειοψηφία των καταναλωτών της, δεν δέχεται να μειωθούν τα κέρδη της. Και την έλλειψη των κερδών της προσπαθεί να την καλύψει σε βάρος των εργαζομένων της!

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι ποιός έφερε τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση. Παρατηρώ ότι μάλλον έχουμε χάσει την ουσία. Οι εκπρόσωποί μας έχουν καταφέρει να μας αποπροσανατολίσουν, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους. Μπήκε στο στόχαστρο ο ιδιωτικός τομέας και εταιρείες ελληνικές, ενώ στηρίζεται ένας σαθρός δημόσιος τομέας, που έχει συμβάλει σημαντικά στην κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα. Προς τι η εναντίωση σε εταιρείες ελληνικές, που μένουν και παλεύουν στη χώρα μας;

Ανώνυμος είπε...

Ελληνικές εταιρείες με αναψυκτικά ειναι η Λουξ και η Εψα. Γι αυτές μιλάς φίλε μου γιατί η κοκα κολα έχει γεμίσει την αγορά με Βουλγαρικές κοκα κολες που γράφουν χώρα προέλευσης ευρωπαϊκή Ένωση ενώ αυτές που προέρχονται από την Ελλάδα γράφουν Ελλάδα αλλά ειναι ελάχιστες στην αγορά

Ανώνυμος είπε...

Καλά που υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι που μας λένε και τι να βλέπουμε γιατί οι περισσότεροι μας λένε μπέέέέ και εμείς τα αγοράζουμε
ΟΧΙ λοιπόν στα εκ ευρωπαϊκής ένωσης κατώτερης ποιότητας προιόντα