ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Κωνστ. Τσουκαλάς: Δεν τολμώ ούτε και να το σκεφτώ ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της χώρας

 Από την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Κ. Τσουκαλά.

«Τρέμω όταν ανοίγω τηλεόραση, γιατί η Ελλάδα είναι ο προπομπός της κρίσης» είπε κατά την παρουσία του βιβλίου του στην Πάτρα

Ο καθηγητής Κ. Μάρκου διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του συγγραφέα Κ. Τσουκαλά (στη μέση). Κάτω  μία ακόμη άποψη του πάνελ των ομιλητών.
«Σήμερα ζούμε τον απόλυτο εκφυλισμό του ευρωπαϊκού ονείρου. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι υπεύθυνη για την αποχύμωση  των θεσμών και την σημερινή κατάσταση». 

Διαπιστώσεις οι παραπάνω από τον καθηγητή κοινωνιολογίας  Κωνστ. Τσουκαλά, που χθες Παρασκευή βράδυ 22-3-13, κράτησε από τα χείλη του το ακροατήριό του, που κυριολεκτικά κατέκλυσε την αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, στην πλ. Γεωργίου, της Πάτρας, για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου του, που εκδόθηκε σε Β΄ έκδοση υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα της λήθης και της αλήθειας – Από  τη μακρά εφηβεία στη βίαια ενηλικίωση».


Και στο πλαίσιο αυτό το ερώτημά του, που είναι και ερώτημα  πολλών συμπολιτών μας: «Δεν πεινάσαμε αρκετά, από τα αποτελέσματα της βάνδαλης οικονομικής πολιτικής που μας επιβάλλεται και είναι αυτός ο λόγος που την ανεχόμαστε; Ή μήπως είμαστε σαν τους ρινόκερους;».

Ερωτήματα που όπως είπε δεν τολμά να δώσει την απάντηση, που δεν είναι μονοσήμαντη. Δήλωσε όμως ότι τρέμει στο τι θα επακολουθήσει αύριο. «Δεν τολμώ ούτε και να το σκεφτώ ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της χώρας» είπε χαρακτηριστικά. 

Ανδρέας Λάζαρης, διδάκτωρ

Νεοελληνικής Φιλολοφίας.
 Και μιλώντας, με την ευκαιρία των όσων διαδραματίζονται στην Κύπρο, ο εξαίρετος διανοητής ομολόγησε: «Τρέμω όταν ανοίγω τηλεόραση για να ακούσω ειδήσεις, γιατί η Ελλάδα είναι ο προπομπός της κρίσης».

Έθεσε όμως και το ερώτημα: «Γιατί κάνανε δεκαπέντε χρόνια να φτιάξουν την ΕΟΚ οι εταίροι που ξεκίνησαν με την  ΕΚΑΧ και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τις δέχθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια; Γιατί για την αλληλεγγύη των λαών έφτιασαν τα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα;». Για να απαντήσει με την διαπίστωση: «Σήμερα οι μεγάλες δυνάμεις δεν θέλουν να κάνουν κάτι που θα τους στοιχίσει». 

Τόνισε μάλιστα ότι: «Όλος ο Νότος βρίσκεται σε σημείο άμυνας. Δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα ξεθωριάζουν. Ανάπτυξη, παραγωγικότητα, κέρδος είναι οι λέξεις που ακούγονται όλο και περισσότερο. Και όταν ακούγονται αυτά παραπέμπουν σε άλλες εποχές, που οι έννοιες τους κέρδους και του ανταγωνισμού χαρακτήριζαν τις σχέσεις των κρατών. Που είναι σήμερα η αλληλεγγύη των κρατών; Ποια η δημοκρατία, η ελευθερία, η ομοφωνία; Όλες οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των λαών! Μιλάνε για πρόοδο και εννοούν την ποσοτική ανάπτυξη υπέρ των ολίγων» είπε μεταξύ άλλων και κατέληξε: «Ωστόσο δεν υπάρχει άλλος φυσικός χώρος από την Ευρώπη, για την Ελλάδα των λίγων εκατομμυρίων. Δεν είμαι, είπε, υπέρ του απομονωτισμού».

Στο διάλογο που ακολούθησε, ο έγκριτος καθηγητής αναφερόμενος στις ύβρεις που δέχεται ο ελληνικός λαός περί οκνηρίας, απάντησε: «Δικοί μας πολιτικοί, αλλά κυρίως οι ξένοι μας επέβαλαν την εκ του πονηρού άποψη ότι είμαστε ένας διεφθαρμένος λαός» και έφερε παραδείγματα των όσων αντιθέτως με τους Έλληνες ακούγονται περί σκανδάλων στις χώρες, απ’ όπου προέρχονται οι κατηγορίες.

Και έκλεισε με την επισήμανση: «Από τον Εμφύλιο και δώθε οι κυβερνήσεις που πέρασαν προωθούν το ιδιωτικό συμφέρον εις βάρος του δημοσίου, κάτι που δεν συμβαίνει σε αναπτυγμένες χώρες».
Το βιβλίο του συγγραφέα προλόγισε ο Κ. Μάρκου, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, που διάβασε αποσπάσματα, λέγοντας ότι «σε τελευταία ανάλυση η πορεία της ΕΕ και μαζί με αυτήν της Ελλάδας εξαρτάται από την βούληση των λαών που σήμερα καλούνται να πληρώσουν από κοινού το τίμημα των άκρατων νεοφιλελεύθερων επιλογών». Και συνέχισε δίνοντας την ελπίδα πως υπό αυτή την έννοια η τρέχουσα κρίση μπορεί να αναδειχθεί σε ευκαιρία ιστορικού μεγέθους! 

Τέλος ο Ανδρέας Λάζαρης, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολοφίας, αναφέρθηκε στο έργο του συγγραφέα κρίνοντάς το από τη σκοπιά του φιλόλογου και τόνισε την προσφορά του Κ. Τσουκαλά με την επανέκδοση  του βιβλίου "Η Ελλάδα της λήθης και της αλήθειας" στην παρούσα δεινή οικονομική φάση που περνά η πλειοψηφία των Ελλήνων.  


Κατάμεστη η αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: