ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Με τραγικές ελλείψεις ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και στην Πάτρα

Αριστ. ο Δήμαρχος Πατρέων, μέση ο Μητροπολίτης Πατρών, δεξ. ο Υπ. Παιδείας.


Επισημάνσεις Δημάρχου προς τον παρόντα στα σχολεία «Γλαράκη» υφυπ. Παιδείας
 Ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, παρέστη σήμερα το πρωί, στον αγιασμό, που έγινε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, στα σχολεία του Συγκροτήματος Γλαράκη, όπου ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με ελλείψεις τραγικές και σε αυτό το συγκρότημα όπως και στο σύνολο σχεδόν των σχολείων της χώρας λόγω της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των μνημονίων.
Παρών στον αγιασμό, ήταν και ο υφυπουργός Παιδείας  Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, στον οποίο ο Γ. Δημαράς, μετέφερε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου, με σημαντικότερα, αυτό των Σχολικών Επιτροπών, που πλέον επιχορηγούνται με ποσό κατά 50% μικρότερο αυτού  που ελάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια, αυτό της μεταφοράς των μαθητών, αλλά και της συντήρησης των σχολείων της Πάτρας που  παραμένουν ασυντήρητα από το 2008.
Στιγμιότυπο από τον αγιασμό, στα σχολεία Γλαράκη.
 Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Παιδείας, αφού τον καλωσόρισε στην Πάτρα, του είπε:
«Με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίας σας θέλω να σας θέσω τρία θέματα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την εκπαιδευτική κοινότητα της Πάτρας και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από το Υπουργείο Παιδείας.

-Το πρώτο τεράστιο πρόβλημα είναι αυτό των Σχολικών Επιτροπών. Εδώ και περίπου δύο χρόνια οι Σχολικές Επιτροπές επιχορηγούνται με ποσό κατά 50% μικρότερο αυτού  που ελάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια. Και σας μιλάω μόνο για ό,τι αφορά τα παλιά όρια του Δήμου Πατρέων γιατί με τη συνένωση των Δήμων η μείωση είναι της τάξης του 60%.
Παρόλα  αυτά μέχρι σήμερα έχει σταλεί  μόνο  η μία δόση του Φεβρουαρίου για τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών και  αναμένεται η δεύτερη η οποία στην ουσία θα φτάσει μόνο για  να εξοφληθούν τα χρέη των σχολείων μέχρι τον Ιούνιο. Αν συνυπολογίσετε  ότι δεν μας  έχουν σταλεί τα χρήματα της μισθοδοσίας των καθαριστριών που εργάστηκαν το προηγούμενο  έτος καθώς και μέρος της αποζημίωσης των σχολικών τροχονόμων, τα οποία ωστόσο σε ό,τι αφορά το Δήμο της  Πάτρας έχουν αποδοθεί στους εργαζόμενους και προσθέσετε  ότι φέτος η τιμή μονάδας του πετρελαίου  θα αγγίξει τα 1.500 ευρώ, καταλαβαίνετε πολύ εύκολα ότι στο  σχολικό έτος που μόλις ξεκινάει, τα σχολεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες κάλυψης λειτουργικών δαπανών τους.

-Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι το τεράστιο πρόβλημα  της μεταφοράς των μαθητών.
Πρέπει  να ξανακοιτάξετε τάχιστα  την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει την οικονομική αποζημίωση του μεταφορέα για να μην γινόμαστε κάθε φορά μάρτυρες αυτής της κατάστασης. Του να αρχίζει δηλαδή η σχολική χρονιά και να μη ξέρουμε αν και πως θα μεταφέρονται οι μαθητές.
Μπορεί να λύνετε τώρα το πρόβλημα με τις Περιφέρειες και εμείς να συνεχίζουμε τους διαγωνισμούς που έχουμε ξεκινήσει, αλλά παρόλα αυτά αν δεν αλλάξει η ΚΥΑ θα βρεθούμε πάλι του χρόνου να αντιμετωπίζουμε  το ίδιο πρόβλημα.

-Το τρίτον, σε ό,τι αφορά τη σχολική στέγη, πρέπει απαραιτήτως να σταλούν χρήματα για συντήρηση σχολικών μονάδων στα σχολεία της Πάτρας που  παραμένουν ασυντήρητα από το 2008 οπότε και έγινε η τελευταία μεγάλη συντήρηση λόγω σεισμών.
Η ασφάλεια των μαθητών είναι πέρα και πάνω απ’ όλα και  πρέπει να αποτελεί για όλους μας πρώτη προτεραιότητα.

Τέλος θέλω να αναφερθώ στο ζήτημα των εκπαιδευτικών μας.  

Παρακολουθούμε με αγωνία τις τραγικές μειώσεις των διορισμών των  εκπαιδευτικών. Θέλουμε σχολεία με ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τους μαθητές μας,  αλλά θέλουμε και σχολεία με δασκάλους και καθηγητές.
Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, αφουγκραζόμαστε τους εκπαιδευτικούς μας και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους, ζητώντας δημοσία δωρεάν και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας και εύχομαι να σκύψετε με προσοχή πάνω στα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας δίνοντας λύσεις».

Παραινέσεις προς μαθητές

Απευθυνόμενος ο Γ. Δημαράς προς τους μαθητές, μεταξύ άλλων είπε:
«Εσείς οι μικροί μαθητές όλων των τάξεων, με τη δροσιά και τα νιάτα σας, με την φρέσκια και ανεπιτήδευτη  σκέψη σας θα μας δείξετε το δρόμο για να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία, ένα καλύτερο αύριο.
Για  ένα σχολείο μακριά από τη στείρα μάθηση και την παπαγαλία, ένα σχολείο, δημιουργικό και ευχάριστο…
Ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία  που θα ανοίγει ένα αισιόδοξο παράθυρο στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: