ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Ε. Φυτράκης: Στόχος η αποσυμφόρηση φυλακών Πάτρας

Η προσθήκη που έγινε Σχολείο!
 
Τους τρόπους που θα επιτρέψουν την αποσυμφόρηση στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας οι οποίες μετά την επίσημη καταγραφή του υπουργείου Δικαιοσύνης αριθμούν 177 κρατούμενους πάνω από όσους προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, αναζητά πλέον η γενική γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής. 
 
Από την ενδελεχή έρευνα που έκανε η γ.γ. σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, προέκυψε ότι ο Άγ. Στέφανος έχει συνολική χωρητικότητα 446 θέσεων, την στιγμή αυτή όμως είναι έγκλειστοι 623 κρατούμενοι. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός διαφέρει κατά πολύ από όσα συνέβαιναν κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν δηλαδή ο αριθμός των φυλακισμένων ξεπερνούσε τους 800, το αρμόδιο υπουργείο έχει βάλει ως στόχο την περαιτέρω αποσυμφόρησή.

Όπως εξηγεί, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, η μελέτη που έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι απλός το πρώτο βήμα ώστε να καταστεί δυνατόν αυτό που πρέπει να γίνει και αυτό που ζητάει ο κόσμος, δηλαδή να έχουμε μια ορθότερη κατανομή των κρατουμένων, με δεδομένο ότι σε άλλες φυλακές τις χώρας υπάρχουν ελεύθερες θέσεις.

«Στην Πάτρα αλλιώς ήταν τα σχέδια όταν σχεδιάστηκε η φυλακή κι αλλιώς είναι σήμερα η πραγματικότητα καθώς έχουν γίνει τροποποιήσεις, παρεμβάσεις κ.α.. Το πρώτο λοιπόν που καταφέραμε είναι να έχουμε μια γνήσια και πραγματική εικόνα για τις φυλακές σήμερα. Το δεύτερο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να υπολογίσουμε την χωρητικότητα με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Μέχρι τώρα αυτό γινόταν εντελώς ευκαιριακά και στο περίπου, ανάλογα με το πόσα κρεβάτια έχουμε απλώσει. Και μπορεί κάποιες φορές να είχαμε διώροφα ή και τριώροφα κρεβάτια. Αυτό δεν ανταποκρίνεται σε καμία λογική ούτε σε καμία διεθνή προδιαγραφή. Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας είναι η βάση ώστε οι επόμενες ενέργειές μας να αποσκοπούν στην σωστή κατανομή», σημειώνει ο κ. Φυτράκης.

Αυτό όμως που ανέδειξε η μελέτη είναι ότι δεν έχει σημασία ο τελικός αριθμός των κρατούμενων αλλά οι επιμέρους αριθμοί. Οι θέσεις π.χ. που υπάρχουν για γυναίκες είναι 769 έχουμε όμως αρκετά λιγότερες γυναίκες στις ελληνικές φυλακές σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι θέσεις που περισσεύουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επίσης οι θέσεις που υπάρχουν για απεξάρτηση είναι αποκλειστικά για ανθρώπους που έχουν ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα. Το ίδιο συμβαίνει για τις θέσεις για νέους και ανηλίκους. Επίσης οι θέσεις που υπάρχουν για αγροτικές φυλακές δεν είναι καλυμμένες. «Η μεγάλη συμφόρηση που παρατηρείται είναι σε κοινές θέσεις κλειστών φυλακών. Έχουμε ακόμα μια διαφοροποίηση σε φυλακές Α΄ τύπου που είναι για μικρές ποινές ή υπόδικους και Β’ τύπου που είναι κυρίως για ποινές κάθειρξης. Μια δεύτερη ανάγνωση λοιπόν διαφοροποιεί τα χαρακτηριστικά.

Η μελέτη μας ανέδειξε για την Πάτρα νέα δεδομένα. Μέχρι τώρα αυτό που είχαμε για την Πάτρα ήταν ότι το κατάστημα είχε 780 θέσεις. Αυτό δεν ξέρω πώς είχε προκύψει και με ποια μέτρηση, σίγουρα δεν είχε προκύψει με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Η μέτρηση που μόλις ολοκληρώσαμε μας έδειξε έναν τελείως διαφορετικό αριθμό, 446 θέσεις. Μεγάλη διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι το επιθυμητό νούμερο είναι το 446 και άρα η εγκύκλιος που εξέδωσα τις προηγούμενες ημέρες προς τους Εισαγγελείς που φυλακίζουν, που εκδίδουν δηλαδή την αρχή πράξη και προς την κεντρική επιτροπή μεταγωγών, θα προσπαθήσει στην συνέχεια να εξορθολογήσει αυτή την κατάσταση.

Συνολικά όμως οι θέσεις που έχουμε για άνδρες ενήλικες είναι λιγότερες από τους άνδρες ενήλικες που έχουμε. Άρα αυτή την στιγμή δεν είμαστε σε θέση να έχουμε ένα απόλυτο ισοζύγιο, ώστε καμία φυλακή να μην υπερβαίνει τα όρια», υπογραμμίζει ο γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής. Ήδη με την εγκύκλιο του κ. Φυτράκη έχει σταλεί το μήνυμα και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν πια μπροστά τους τα δεδομένα και άρα θα πρέπει να προχωρήσουν σε μετακινήσεις στο πλαίσιο που αυτό είναι δυνατόν. Βέβαια θα πρέπει να ληφθούν  υπόψη τα δεδομένα των φυλακών και το που μπορούν να μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Το σίγουρο είναι ότι  στην χώρα μας υπάρχει ένα ζήτημα με τις μετακινήσεις καθώς δεν είναι πάντα κάτι εύκολο.

Είναι κάτι που δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. «Πρέπει να μετρήσουμε ποίοι έχουν λόγους για να είναι στην Πάτρα, ποίοι παρακολουθούν το σχολείο, ποίοι είναι στο πρόγραμμα απεξάρτησης κ.α.. Δεν γίνεται με έναν βίαιο και απότομο τρόπο από την μία μέσα στην άλλη και φυσικά να λάβουμε υπόψη το θέμα της ασφάλειας, δηλαδή ποιος κρατούμενος θα πάει που, ώστε να είναι στην κατάλληλη φυλακή. Όμως θεωρείται αυτονόητο ότι ήδη έχει ξεκινήσει προκειμένου να έχουμε επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ας πούμε στην Τρίπολη που είναι κοντά στην Πάτρα δεν μπορούμε να φυλακίσουμε από την Πάτρα γιατί εκεί φιλοξενείται μια συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων που έχουν τελέσει σεξουαλικά αδικήματα και κινδυνεύουν από θυματοποίηση σε άλλες φυλακές. Επίσης στην Κόρινθο, που είναι μια άλλη φυλακή κοντά στην Πάτρα, επίσης δεν μπορούμε γιατί είναι για ανήλικους. Στο Ναύπλιο ενδεχομένως αλλά πρέπει να δούμε τις χωρητικότητες», σημειώνει. Παράλληλα ο γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι υπεράριθμοι κρατούμενοι, τόσο στην Πάτρα όπως και αλλού, τα προηγούμενα χρόνια ήταν διπλάσιοι και τριπλάσιοι και αποδίδει την μερική αποσυμφόρηση στη νομοθεσία που διαθέτει τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχετικά και με πρόσφατη κινητοποίηση που έγινε στον Άγιο Στέφανο από κρατούμενους που ζητούν την παράταση του σχετικού νόμου, ο κ. Φυτράκη ήταν καθησυχαστικός. «Καταλαβαίνω την ανυπομονησία των κρατουμένων, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι είναι πρόωρη αυτή η αγονία και το αίτημα, γιατί ο έκτακτος νόμος για την αποσυμφόρηση ισχύει μέχρι τις 28 Αυγούστου, άρα έχουμε χρόνο μπροστά μας. Θα επαναλάβω τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανανεώσει την ισχύ του νόμου με κάποιες βελτιώσεις», σημείωσε.

Σχολίασε τέλος ότι η αποσυμφόρηση των φυλακών που έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται βοηθάει να έχουμε μεγαλύτερη δημιουργικότητα στην φυλακή, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αλλαγή χώρου του Σχολείου που λειτουργεί στον Άγ. Στέφανο, το οποίο μεταφέρθηκε σε πιο άνετο και ανθρώπινο χώρο.

«Αυτό έγινε άλλα για να συμβεί έπρεπε να καταργηθεί μια ολόκληρη πτέρυγα της φυλακής η οποία ήταν προσθήκη κάποια στιγμή όταν υπήρχε υπερπληθυσμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορέσαμε να το κάνουμε επειδή είχαμε μικρότερο αριθμό κρατουμένων. Τώρα το Σχολείο στην Πάτρα λειτουργεί πολύ καλύτερα, είναι αυτόνομο, έχει δικό του Διευθυντή. Για να δημιουργήσουμε μια εκπαιδευτική δομή πρέπει να καταργήσουμε έναν θάλαμο, αλλά αυτό για να μπορούμε να το κάνουμε θα πρέπει να έχουμε μικρότερο αριθμό κρατουμένων», κατέληξε ευχόμενος παράλληλα καλή επιτυχία στους κρατούμενους που αυτή την περίοδο δίνουν προαγωγικές εξετάσεις και σε όσους θα σε όσους θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: