ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ο Δημ. Τζανακόπουλος μιλά για την διαπραγμάτευση


«Η πρώτη φορά που άνοιξε το στόμα του για το χρέος ο κ. Μητσοτάκης ήταν χθες. Όλο το προηγούμενο διάστημα, θυμόσαστε ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση θεωρούσε το ελληνικό χρέος βιώσιμο και μάλιστα ζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.



Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στην εκπομπή “Live U” του τ/σ STAR και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου


ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Υποδεχόμαστε, λοιπόν, τον κύριο Τζανακόπουλο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προκειμένου να δώσει απαντήσεις. Καλημέρα σας, καλώς ήρθατε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κυρία Τσαπανίδου.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όλοι ρωτούν, οι περισσότεροι ρωτούν τι ακριβώς συμβαίνει, κύριε Τζανακόπουλε. Γιατί έγινε έτσι όπως έγινε η εξέλιξη που είχαμε με τον κύριο Τσακαλώτο, να φεύγει από το Eurogroup χωρίς κάποια λύση, ενώ είχατε σηκώσει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά. Χθες το πρωί, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι μπορεί και να δεχτούμε την πρόταση Σόιμπλε και να αναδιπλώνει το απόγευμα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Παρακολούθησα κι εγώ από χθες το μεσημέρι μία προσπάθεια και από την αντιπολίτευση, αλλά και από διάφορα αντιπολιτευτικά μέσα, να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός υποχωρεί. Και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε, επίσης, μία κατασκευή, εν πάση περιπτώσει, της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπου ο κύριος Τσίπρας φαινόταν υποχωρητικός, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως εκείνος ο οποίος παίρνει στην πλάτη του τη μεγάλη μάχη για το χρέος. Αυτά νομίζω ότι δεν μπορεί να τα πιστέψει κανείς. Η πρώτη φορά που άνοιξε το στόμα του για το χρέος ο κ. Μητσοτάκης ήταν χθες. Όλο το προηγούμενο διάστημα, θυμόσαστε ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση θεωρούσε το ελληνικό χρέος βιώσιμο και μάλιστα ζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητα. Αλλά ας περάσουμε στα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και θα σας πω ακριβώς.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί δεν δέχεστε αυτή την κίνηση Μητσοτάκη; Δηλαδή, σας δίνει για πρώτη φορά το χέρι του σε ένα θέμα, το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα. Γιατί δεν το δέχεστε; Γιατί δεν κάθεστε κάτω να συζητήσετε, να βρείτε μια κοινή γραμμή, να διεκδικήσετε κάτι για τη χώρα, δηλαδή, και όχι για την καρέκλα του Πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ ότι είναι υποκριτική αυτή η στάση. Διότι ο κύριος Μητσοτάκης συμμετείχε σε μία κυβέρνηση, η οποία είχε δεχτεί πρωτογενή πλεονάσματα 4,2% περίπου, μέχρι το 2030. Στη συνέχεια συμμετείχε επίσης σε μία κυβέρνηση, η οποία ζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί, όμως, δεν προσπαθείτε να δείτε εάν είναι υποκριτική και να μιλήσετε στη συνέχεια με στοιχεία; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς καλέσαμε τον κύριο Μητσοτάκη πάρα πολλές φορές και στο Κοινοβούλιο να πάρει θέση για το χρέος. Αντιθέτως, αυτό το οποίο έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης ήταν διαρκώς να υποστηρίζει κατά τη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης τους δανειστές, λέγοντας ότι πρέπει να παρθούν «τόσα κι άλλα τόσα μέτρα» και στη συνέχεια, όταν υπήρξε μια τεχνική συμφωνία, μας κατήγγειλε για τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε. 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Φροντίσατε ο Πρωθυπουργός να πάρει πρωτοβουλία, να καλέσει τον κύριο Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και να συζητήσετε το θέμα του χρέους και της αντιμετώπισής του σοβαρά, ενόψει του Eurogroup του Ιουνίου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η διεθνής συζήτηση για το χρέος έχει προ πολλού περάσει, στο επίπεδό της και στο βάθος της, τη συζήτηση που γίνεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή, αλλά και στα ελληνικά media.  

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τι σημαίνει αυτό; Ότι είμαστε με δεμένα τα χέρια και περιμένουμε τους ξένους στο μέλλον μας; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Λέω ότι η συζήτηση στην οποία συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές περιβάλλον, είναι πολύ πιο μπροστά από όλα όσα συζητούνται, αλλά και από όλα όσα υποτίθεται ότι υποστηρίζει ο κύριος Μητσοτάκης. Και θέλω να γυρίσω τώρα στο Eurogroup της Δευτέρας…
ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Άρα, το απορρίπτετε αυτό, έτσι; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι η συζήτηση έχει ξεπεράσει πια σε βάθος, σε πλάτος, τη συζήτηση που προσπάθησε χθες ο κύριος…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί; Σε ποιο σημείο βρίσκεται η συζήτηση; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω ακριβώς. Στο Eurogroup της Δευτέρας, όπως ξέρετε, υπήρξε μία πρόταση από τη μεριά των δανειστών, η οποία εμπεριείχε έναν αρκετά σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που κατέληγε σε απομείωση του χρέους αρκετά υψηλή. Δεν θέλω τώρα να μπω ούτε σε νούμερα ούτε σε τεχνικές λεπτομέρειες. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι η είδηση η οποία αναπαράχθηκε, ότι δήθεν η πρόταση αυτή δεν είχε τίποτα άλλο, παρά μόνο μία δέσμευση για την εκταμίευση της δόσης της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν πλήρως ανακριβής. Αντιθέτως, υπήρξε μία πρόταση όπου προσδιορίζονταν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και θα μου πείτε τότε: Για ποιον λόγο η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε αυτή την πρόταση; 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Χαίρομαι που μου γλυτώνετε την ερώτηση. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Δεν ήταν μόνο η ελληνική κυβέρνηση η οποία έκρινε ότι αυτή η πρόταση δεν είναι αποδεκτή. Ήταν και μια σειρά από άλλες χώρες, αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμοί, που είπαν κάτι πάρα πολύ απλό, ότι, βεβαίως, ο προσδιορισμός αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων είναι καλοδεχούμενος, ότι μπορούμε να συζητήσουμε στη βάση αυτού που προτείνεται, για να βρούμε μια λύση σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Όμως, το βασικό πρόβλημα τη Δευτέρα ήταν ότι αυτή τη λύση δεν την αποδεχόταν το ΔΝΤ. Και αυτό το οποίο θα συνέβαινε θα ήταν ότι θα έκλεινε το Eurogroup με έναν προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ο οποίος δεν θα γινόταν αποδεκτός από τη μεριά του ΔΝΤ. Πράγμα που σημαίνει ότι θα μετατίθετο το πρόβλημα για μετά το καλοκαίρι, σε ό,τι αφορά –προσέξτε- όχι τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στη συζήτηση. Και είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που ελληνική κυβέρνηση λέει ότι «απαιτούμε και δικαιούμαστε μια καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πριν πάμε λίγο στην επόμενη και πριν ακούσουμε τι λέει η ελληνική πλευρά, γιατί χθες λίγο μπερδευτήκαμε και θέλω να τα ξεκαθαρίσετε. Στο περασμένο Eurogroup η πρόταση που περιγράψατε και που φαίνεται να γίνεται μία σημαντική απομείωση, έτσι όπως την αποτιμάτε, δεν έγινε δεκτή από το ΔΝΤ. Ποια πρόταση ήταν αυτή που δεν έγινε δεκτή από τον κύριο Τσακαλώτο; Και γιατί δεν έγινε δεκτή από τον κύριο Τσακαλώτο; Μεσολάβησε και τηλεφώνημα με τον Πρωθυπουργό πριν πει «όχι» ο Τσακαλώτος και φύγει; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι αυτό το οποίο κρίθηκε ως μη αποδεκτό ήταν ένα κείμενο του Eurogroup, στο οποίο δεν θα γινόταν σαφές το τι μέλλει να πράξει το ΔΝΤ. Διότι πρέπει να σας πω, ότι το Eurogroup δεν αποφασίζει στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων «δέχομαι αυτή την πρόταση, δεν δέχομαι αυτή την πρόταση, δέχομαι την παρακάτω πρόταση κλπ», αλλά αποφασίζει στη βάση ενός συνολικού κειμένου. Σε αυτό, λοιπόν, το συνολικό κείμενο δεν γινόταν σαφές ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ. 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αναφέρεστε στην πρόταση Σόιμπλε δηλαδή, κύριε Τζανακόπουλε, απ’ ό,τι καταλαβαίνω; Σε αυτή που λέει ότι το ΔΝΤ να μείνει μέσα, αλλά σε επίπεδο τεχνικού συμβούλου χωρίς να δώσει χρήμα; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται περί αυτού. 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Περί τίνος πρόκειται; Ξεκαθαρίστε τα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε μία πρόταση, η οποία προσδιόριζε κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση συζήτησης για την ελληνική πλευρά, αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους. Ένα ήταν αυτό. Και το δεύτερο πράγμα το οποίο έλεγε, ήταν ότι το ΔΝΤ επιφυλάσσεται να πάρει απόφαση σε σχέση με το αν θα εκταμιεύσει το ίδιο δόση για την Ελλάδα και αν θα βγάλει θετικό DSA. Επιφυλάσσεται, λοιπόν, ως προς αυτό και μετατίθεται η στιγμή της τελικής του απόφασης ως προς τι θα κάνει με το ελληνικό θέμα, για μετά το καλοκαίρι. Αυτό από τη δική μας μεριά, αλλά και από τη μεριά άλλων κρατών-μελών, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έγινε συνεννόηση και με τον Πρωθυπουργό πριν πει όχι ο κύριος Τσακαλώτος; Δηλαδή, μίλησαν στο τηλέφωνο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός βρίσκονται, προφανώς, σε διαρκή επικοινωνία, όταν πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Δεν αποφασίζει κανένας, ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Οικονομικών, χωρίς διαβούλευση σε τόσο σημαντικά ζητήματα. 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι, όχι. Εσείς θέλετε να πάτε στο επόμενο Eurogroup. Θα πάμε κι εκεί. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να πάω στο επόμενο, στο ίδιο θέλω να μείνουμε. 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θέλω λίγο να τα πάρουμε με τη σειρά. Πριν γίνει το Eurogroup αυτό, πριν πάει στη συνάντηση αυτή ο κύριος Τσακαλώτος, με αυτή την κατάληξη την αρνητική. Είχαμε έναν Πρωθυπουργό που κάλεσε μόνος του και μετά μάλιστα από πάρα πολύ καιρό, είναι σπάνιο πράγμα αυτό, τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο γραφείο του, τους μίλησε για ένα σχέδιο, για μία πρόταση κουρέματος, διευθέτησης του χρέους τέτοια που θα αναγκαστεί ίσως να βάλει και γραβάτα, «πολύ καλό για να είναι αληθινό» είπε, κλπ, κλπ. Τι λοιπόν συνέβη; Σας πούλησαν; Σας είπαν ψέματα; Και ποιοι σας είπαν ψέματα; Υπερεκτιμήσατε την πρόταση που σας έκαναν; Δεν την καταλάβατε καλά; Τι ακριβώς συνέβη, γιατί και στις τρεις περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα και πρόβλημα σοβαρό, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θετικό κλίμα, το οποίο υπήρχε πριν από το Eurogroup, είχε οικοδομηθεί στη βάση δηλώσεων, αλλά και στη βάση της συμπεριφοράς των αγορών, οι οποίες ήταν οι ίδιες οι αγορές που σχεδόν προεξοφλούσαν ότι θα υπάρχει μία θετική κατάληξη στα πράγματα. Η πρόταση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, σας ξαναλέω, αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης, για να μπορέσουμε να βρούμε μία κοινά αποδεκτά λύση. Το θέμα, όμως, είναι το εξής: Εμείς πάντοτε λέγαμε ότι βεβαίως υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μία συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου, υπάρχει, όμως, και πιθανότητα να χρειαστούν μερικές ημέρες διαβούλευσης ακόμα. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, είναι καταγεγραμμένο. Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Η πρόταση για την απομείωση του χρέους είναι βεβαίως, σας ξαναλέω, μια καλή βάση εκκίνησης. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι μια καθαρή λύση και ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, δεν αρκεί να πάρουμε μία θετική ρύθμιση για το χρέος. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μία σαφής επίλυση του ζητήματος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία, ξέρετε, παραμένει ανοιχτή αυτή η συμμετοχή ήδη από τον Αύγουστο του 2015. Έχουν περάσει δύο χρόνια, όπου το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και το ΔΝΤ δεν αποφασίζει ακόμα. Και αυτό δημιουργεί πραγματικά μεγάλες αβεβαιότητες. Και είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο όπου εμείς επιμένουμε ότι αυτό το οποίο οφείλει να γίνει, αυτή τη στιγμή, είναι να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση. Και ως προς την ουσία των ζητημάτων, δηλαδή και ως προς το χρέος, αλλά και ως προς τις διαδικασίες, δηλαδή τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αντιλαμβάνομαι ότι βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καθόλου δεν είναι έτσι.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μιλάτε για μεγάλες αβεβαιότητες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο δημιουργεί αβεβαιότητες είναι οι αμφιβολίες που μπορεί να υπάρχουν σε σχέση με τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ωστόσο, αν δείτε, όλος ο διεθνής Τύπος λέει ότι γίνονται διαρκώς βήματα προόδου, λέει ότι υπάρχει μια σαφής κατεύθυνση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει, ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε τελικά μια συνολική διευθέτηση. Και νομίζω ότι πάνω σε αυτό το σενάριο πρέπει να οικοδομήσουμε. Βεβαίως, αυτή δεν είναι η εικόνα που αναπαράγεται στα ελληνικά ΜΜΕ, διότι το βασικό ζήτημα των ελληνικών ΜΜΕ είναι το πώς θα αποδομήσει την ελληνική κυβέρνηση. Γιατί, προσέξτε, στο Eurogroup της Δευτέρας, εμφανίστηκαν και ειδήσεις, ειδικά από δύο συγκεκριμένες κιόλας αντιπολιτευτικές εφημερίδες, αλλά και από δύο συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, που έλεγαν ότι η Ελλάδα βρέθηκε μόνη της, δήθεν, στο Eurogroup, όπου είχαμε σειρά δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων και μελών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που στήριζαν τις θέσεις της Ελλάδας. Και αυτό το οποίο έλεγαν είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις υποχωρήσεις της, έχει κάνει αυτά τα οποία όφειλε να κάνει και τώρα είναι ο καιρός της Ευρώπης. Την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε ολόκληρος ο παγκόσμιος Τύπους να ρίχνει τις ευθύνες στους δανειστές για το γεγονός ότι δεν επιλύουν τον ελληνικό γόρδιο δεσμό και αντίθετα στα εγχώρια ΜΜΕ παρουσιάστηκε μια εικόνα παταγώδους αποτυχίας, πλήρους απομόνωσης της Ελλάδας. Λοιπόν, αυτά νομίζω ότι δεν βοηθούν τη συζήτηση, κυρία Τσαπανίδου.

ΤΣΑΠΑΝΑΝΙΔΟΥ: Θα αφήσω απέξω ό,τι ρεπορτάζ έχει γίνει και ό,τι έχει γραφεί στις εφημερίδες και ό,τι έχει ακουστεί σε κάθε κανάλι και θα πάρω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παράγει, όμως, αποτελέσματα αυτό, κυρία Τσαπανίδου.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι δουλειά σας να το διαχειριστείτε. Εγώ θα πάρω, όμως, υπόψη μου την τελευταία φορά που είχατε καθίσει απέναντί μου και σας είχα ρωτήσει, τι σκοπεύετε να κάνετε με τα μέτρα που σας ζητούν. Μου είχατε πει, λοιπόν, τότε ότι δεν θα πάρουμε μέτρα, αν δεν πάρουμε και χρέος. Μέτρα έχετε πάρει, χρέος δεν φαίνεται να παίρνετε. Αυτή τη στιγμή λέτε ότι αμέσως μετά στο επόμενο Eurogroup θα βρεθεί μια συνολική και ξεκάθαρη λύση. Γιατί να σας πιστέψουμε αυτή τη φορά, είναι το ερώτημα, αλλά θα απαντήσετε αμέσως μετά τις διαφημίσεις. Διάλειμμα και επιστρέφουμε…. Έχουμε και πάλι κοντά μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο και πάμε στο δεύτερο κομμάτι της συζήτησής μας. Σας είχα ρωτήσει, κύριε Εκπρόσωπε, πριν από τις διαφημίσεις, γιατί αυτή τη φορά, λοιπόν, να δεχτούμε ότι είσαστε κοντά σε κάτι που θα είναι ξεκάθαρη λύση, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται να διαψεύδεστε οι περισσότεροι, ακόμα και ο Πρωθυπουργός.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο το λέτε αυτό; Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Η δήλωση του Πρωθυπουργού χθες το πρωί δεν ήταν διαφορετική από τη δήλωσή του το απόγευμα; Εξηγείστε το.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν ήταν καθόλου διαφορετικές. Αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι ακόμα και με την πρόταση Σόιμπλε, δηλαδή με μια πρόταση, η οποία εμπεριείχε προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να βγει στις αγορές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι για μας ήταν αρκετή μια τέτοια πρόταση. Αντιθέτως, αν ήταν αρκετή, θα την είχαμε δεχθεί ήδη από την Δευτέρα (22/5), δεν θα την είχαμε απορρίψει την Δευτέρα. Και για ποιον λόγο την απορρίψαμε; Σας ξαναλέω: διότι δεν επέλυε το ζήτημα της συμμετοχής ή της μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ξαναλέω, λοιπόν, ότι αποτελεί ως προς το περιεχόμενό της, ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μια βάση συζήτησης, την οποία δέχονται όλοι και δεν πρόκειται εδώ για μια πρόταση αποκλειστικά του κ. Σόιμπλε. Αποτέλεσε τη βάση συζήτησης για συνολικά το Eurogroup. Ωστόσο και ως προς αυτό το σκέλος, μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου για όλους μας. Από την άλλη μεριά, όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκαθαρίσει και η στάση του ΔΝΤ ως προς το τι μέλλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Επομένως, το βασικό μας ζήτημα ήταν διαδικαστικό την Δευτέρα. Δηλαδή, αυτό το οποίο θέλαμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε ήταν μια νέα μετάθεση του προβλήματος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και νομίζω ότι αυτό έγινε πάρα πολύ κατανοητό αφενός και αφετέρου, είχαμε και πάρα πολλούς, οι οποίοι υποστήριζαν αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να ρωτήσω τη διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων; Δηλαδή, την πρόταση αυτή που έκανε η ευρωπαϊκή πλευρά και που δεν την αποδέχθηκε τελικά η πλευρά του ΔΝΤ. Για τι απόκλιση μιλάμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού θέλετε να μπούμε σε τόσο τεχνικές λεπτομέρειες, το μεγάλο ζήτημα είναι οι προβλέψεις που κάνει η ευρωπαϊκή πλευρά σε σχέση με την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι κατά τι υψηλότερες από τις προβλέψεις που κάνει το ΔΝΤ σε σχέση με την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Και εδώ μιλάμε, τώρα, για προβολές στο 2050 και το 2060, πράγμα το οποίο δημιουργεί μια απόσταση ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μπαίνουμε…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Για τι απόκλιση μιλάμε, για πόσο μιλάμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να την υπολογίσω σε παρούσα αξία του χρέους, αλλά σας λέω ότι…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι δηλαδή ουσιαστικά μια μεγάλη διαφορά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τα επόμενα 50 χρόνια περίπου στο 1,5%, ενώ το ΔΝΤ δέχεται περίπου 1% με 1,2%. Αυτό δημιουργεί μια απόκλιση σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εσείς δέχεστε αυτό το μοντέλο βάσει του οποίου γίνονται οι υπολογισμοί; Η χώρα, δηλαδή, μπορεί να πετύχει τέτοιου είδους αναπτύξεις και πλεονάσματα μέσα στα επόμενα 60 χρόνια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πλεονάσματα είναι άλλο πράγμα.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι άλλο πράγμα. Ανάπτυξη από τη μία, πλεονάσματα από την άλλη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά θα είναι μοντέλα και προβολές, που θα έχουν να κάνουν με τους οικονομολόγους, έχουν πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Δηλαδή, δεν μπορεί κανείς να ξέρει ποιοι θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης σε μια οικονομία μετά από 10 ή 12 χρόνια. Είναι κάποια μοντέλα, τα οποία γίνονται, έτσι ώστε να φτιαχτούν οι μελέτες βιωσιμότητας του χρέους. Αλλά ξαναπάμε σε τεχνικά ζητήματα. Ο υπολογισμός και η πρόβλεψη δεν αποτελούν δέσμευση.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ο υπολογισμός, όμως, που περιγράφετε και είναι σε τέτοιο βάθος χρόνου μόνο με κριτικά πρόσημα, σε μια χώρα η οποία είναι χρεωκοπημένη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, μέσους όρους.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: …τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια και που δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει, δηλώνει εξαρχής ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επιτήρηση, σε παρακολούθηση, σε ό,τι θέλετε πείτε το, μνημόνιο, ό,τι θέλετε πείτε το, για τα επόμενα τόσα χρόνια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, κυρία Τσαπανίδου. Για όλες τις χώρες γίνονται μελέτες βιωσιμότητας του χρέους τους. Για όλες τις χώρες γίνονται προβολές μέχρι το 2060 και το 2070 σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη την οποία θα πετύχουν, τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να έχουν για να είναι βιώσιμα τα χρέη τους. Δεν αποτελούν αυτά πολιτικές δεσμεύσεις ή προάγγελους άλλων προγραμμάτων. Μη μπούμε σε μια συζήτηση τέτοια, η οποία στην πραγματικότητα θολώνει την εικόνα.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είπατε ότι δέχεστε την πρόταση Σόιμπλε ως βάση συζήτησης στο επόμενο Εurogroup. Τι «αλατοπιπεράκι» θέλετε να προστεθεί σε αυτό για να τη δεχθείτε και σαν συμφωνία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι συζητάμε στη βάση της πρότασης του Eurogroup για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Από εκεί και πέρα, το κρίσιμο ζήτημα που θα μετατρέψει αυτή την πρόταση σε μια πραγματική λύση, είναι να ξεκαθαριστεί και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Επομένως, γι’ αυτό εμείς συνεχίζουμε να μιλάμε για καθαρή λύση και συνολική συμφωνία.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και αν δεν ξεκαθαριστεί, τι θα γίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γίνεται να μην ξεκαθαριστεί.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν δεν ξεκαθαριστεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε τώρα, μου λέτε ένα υποθετικό σενάριο. Σας ξαναλέω ότι είχαμε πει και προηγουμένως ότι στις 22 Μαΐου μπορεί να μην είχαν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές και να μην είχαμε τη δυνατότητα να βρούμε μια λύση, η οποία θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Γι΄ αυτό το λόγο…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Άρα, τώρα, μου λέτε ότι φτάσαμε στον Ιούλιο, τότε που θα έχετε να πληρώσετε τα περίφημα αυτά 7 δις και θα είστε με τη θηλιά στο λαιμό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ υπάρχει ζήτημα. Διότι, σας ξαναλέω ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δρομολογήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης. Επειδή αυτό το ξανάκουσα, ότι δηλαδή έμεινε ανοιχτό το ζήτημα της εκταμίευσης για τις πληρωμές του Ιουλίου, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ανοιχτό ζήτημα. Το ζήτημα της τεχνικής συμφωνίας και της εκταμίευσης της δόσης έχει κλείσει στο προηγούμενο Eurogroup, ακούστε τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και του κ. Μοσκοβισί, αμέσως μόλις βγήκαν στη συνέντευξη Τύπου. Δεν υπάρχει ζήτημα εκταμίευσης της δόσης.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Συγγνώμη, έχει κλείσει η αξιολόγηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι υπάρχουν κάποιες πολύ λίγες τεχνικές λεπτομέρειες. Ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ και η απόφαση του Eurogroup δρομολογεί τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης. Αυτό το οποίο συζητάμε, αυτή τη στιγμή, είναι το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς και τους όρους της συμμετοχής του.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εσείς δέχεστε να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να πάρετε και το πακέτο για το χρέος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, σας ξαναείπα ότι γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν αποδεχθήκαμε την πρόταση, η οποία κατατέθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει θέμα κλεισίματος. Κύριε Τζανακόπουλε, συγγνώμη, δεν έχω καταλάβει καλά και θέλω να το καταλάβω. Άρα, λοιπόν, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, μπορείτε να πάρετε τη δόση; Απαντήστε στην ερώτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνω όσο το δυνατόν πιο καθαρός. Υπάρχουν δύο πράγματα: Η τεχνική συμφωνία, η οποία ολοκληρώνει τη δεύτερη αξιολόγηση…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πάμε, λοιπόν, τώρα να δούμε πώς θα κλείσει η αξιολόγηση αν δεν υπάρξει παράλληλα συμφωνία και για το χρέος για σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος σε σχέση με αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο αφορά την τεχνική συμφωνία που αποτελείται από τα μέτρα και έχει ως παρεπόμενό της την εκταμίευση της δόσης για να πληρωθούν οι οφειλές του ελληνικού Δημοσίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τον Ιούλιο και λοιπά. Ένα κομμάτι είναι αυτό.
Το δεύτερο πράγμα είναι η συζήτηση που γίνεται για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μέχρι στιγμής, λοιπόν, ξέραμε ότι αυτά τα δύο διαφορετικά θέματα μεταξύ τους, εσείς τα αντιμετωπίζετε σαν ένα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και γι’ αυτό μιλούσαμε για συνολική συμφωνία.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, συμφωνία και τεχνική, αλλά και λύση για το χρέος. Σας λέω ότι η συνολική συμφωνία…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, ακούστε με λίγο. Αν δεν συμφωνήσετε και για το χρέος, πώς θα πάρετε λεφτά; Αν δεν κλείσει, δηλαδή, συνολικά το θέμα, πώς θα εκταμιευθεί η δόση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναεξήγησα ότι η εκταμίευση της δόσης είναι συνδεδεμένη με την τεχνική συμφωνία. Το δεύτερο ζήτημα είναι το ζήτημα του χρέους, το οποίο είναι ένα άλλο σκέλος. Και τα δύο αυτά μαζί αποτελούν τη συνολική συμφωνία, την οποία επιδιώκουν όλοι.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δέχεστε να κλείσει η αξιολόγηση και να μην ολοκληρωθεί η κουβέντα για το χρέος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η δική μας θέση ήταν ότι θα πρέπει σήμερα να υπάρξει τεχνική συμφωνία, αλλά και συμφωνία για το χρέος, διότι δεν μπορεί να παραπεμφθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για μετά το καλοκαίρι. Αυτό ακριβώς είπαμε…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ήταν. Δεν είναι πια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό συνεχίζουμε να το λέμε.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, χθες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή λύση. Καθαρή λύση σημαίνει…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν, λοιπόν, στο επόμενο Eurogroup δεν έχετε πάρει καθαρή λύση, δεν θα κλείσει και η αξιολόγηση, καταλαβαίνω. Δεν θα γίνει εκταμίευση, άρα τι θα κάνει η χώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ο στόχος πάρα πολλών, αν όχι σχεδόν του συνόλου των δυνάμεων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα –και παρακολουθείστε τον διεθνή Τύπο- είναι στο επόμενο Eurogroup να υπάρξει ακριβώς η καθαρή λύση και η συνολική συμφωνία, την οποία επιδιώκουμε. Και όλοι αναγνωρίζουν, αυτή τη στιγμή, ότι για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο τελευταίος που φέρει την ευθύνη είναι η ελληνική κυβέρνηση. Όλο αυτό, λοιπόν, συγκροτεί μια κατάσταση πολιτικής πίεσης προς όλες τις πλευρές για να υποχωρήσουν. Και πιστέψτε με, θα δείτε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Είχαμε πει και συνεχίζουμε να λέμε ότι πιθανόν την Δευτέρα (22/5) να μην υπάρξει τελικά η συνολική συμφωνία, την οποία επιδιώκουμε, και να χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμα. Ακριβώς σε αυτό το στάδιο των μερικών ημερών ακόμα, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, αυτό λοιπόν το «οι μερικές ημέρες ακόμα», προκειμένου να έχετε συνολική λύση, όπως εσείς τη θέλετε και να καταλήξουμε και στην εκταμίευση της δόσης, που θα πληρώσει και το χρέος του Ιουλίου, μέχρι πότε έχετε περιθώριο να το κάνετε, με διαπραγματευτικά ατού στα χέρια σας; Γιατί αν καταλήξει άκαρπο και το επόμενο Eurogroup, μετά στριμώχνεστε άγρια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Eurogroup, για πρώτη φορά, αποφάσισε ότι θα έχουμε την τελική συμφωνία στις 15 Ιουνίου. Έβαλε και ημερομηνία-ορόσημο το ίδιο το Eurogroup. Δεν τη βάζει η ελληνική κυβέρνηση. Σας λέω, λοιπόν, ότι όλα δείχνουν, από τον διεθνή Τύπο, από τις πολιτικές τοποθετήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, από τις πολιτικές τοποθετήσεις του ΔΝΤ, από άλλες τοποθετήσεις στη γερμανική κυβέρνηση, διότι πρέπει να ξέρετε ότι ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται εντός του πεδίου των πολιτικών συσχετισμών, δεν είναι εκτός, έχει και αυτός μια κυβέρνηση, έχει και αυτός έναν μεγάλο συνασπισμό, τον οποίο πρέπει να συντηρήσει…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και έχετε απέναντί σας, κύριε Τζανακόπουλε, μια μοναχική τρελή δημοσιογράφο, η οποία επιμένει να εξετάζει και ένα αρνητικό σενάριο. Σας λέω, λοιπόν, αν δεν καταλήξετε σε μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup και αν δεν απομονώσετε τα δύο θέματα, έτσι ώστε να κλείσετε την αξιολόγηση, αφήνοντας εκτός το χρέος για το άγνωστο πότε, πώς θα καταφέρετε να πληρώσετε τη δόση του Ιουλίου; Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Διότι, αν βρεθείτε με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο να ψάχνετε 7 δις, που σας έχουν απαγορεύσει να χρησιμοποιήσετε από τα δικά σας για να πληρώστε, τότε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, μου λέτε, τι θα συμβεί αν η ελληνική κυβέρνηση βρεθεί υπό την απειλή ενός νέου ακραίου εκβιασμού.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ακριβώς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και σας λέω ακριβώς αυτό: ότι το κλίμα στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, δεν δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν όμως δείχνει, σας ρωτάω εγώ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν θα δείξει.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μπορεί να πάτε σε εκλογές τότε; Μπορείτε να κάνετε δημοψήφισμα, όπως το 2015; Μπορείτε να αποδεχθείτε μέτρα που θα βάλουν πιο βαθιά το μαχαίρι στις απολαβές και τους φόρους μας…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, τη στιγμή που γίνεται μια υπερπροσπάθεια και από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από όλους, έτσι ώστε να συντηρηθεί ένα κλίμα ηπιότητας και ηρεμίας, εσείς επιμένετε σε ένα κινδυνολογικό σενάριο. Σας λέω: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε σε μια κατάσταση κρίσης. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρειαστεί να καταφύγουμε σε πολιτικές λύσεις άλλου τύπου, όπως αυτές που αναφέρατε. Στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα καλύπτει το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να μην σας κάνω την ερώτηση, τι θα συμβεί, δηλαδή, αν πάνε τα πράγματα περίπου όπως τα θέλετε, σας δώσουν και κάτι, έτσι ώστε να δεχθείτε τη συμφωνία αυτή με ένα ΔΝΤ σε μια μετέωρη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και φτάσουμε στο τέλος του 2018, αν οι αγορές μας δανείζουν με ακριβά επιτόκια, τι θα κάνετε; Να μην το ρωτήσω. Μου λέτε ότι είναι ακόμη πιο μακριά. Εδώ δεν μου απαντάτε για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο στόχος, στον οποίο δουλεύουμε όλοι, είναι να υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε, διότι τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές χρήματος. Και αυτό είναι διακηρυγμένος στόχος και του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Νομίζετε ότι η Ευρώπη θέλει να πάρει στις πλάτες της άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης; Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το πολιτικό κεφάλαιο στην Ευρώπη για να οδηγηθούμε σε μια νέα αποτυχία του ελληνικού προγράμματος; Σε λέω, λοιπόν, ότι κανείς δεν δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα. Στο μεταξύ, ο μέσος Έλληνας που μας παρακολουθεί και ο οποίος, η αλήθεια είναι ότι, δεν νοιάζεται και ιδιαίτερα για το αν θα ρυθμιστεί το χρέος ή όχι, διότι δεν βλέπει αποτέλεσμα στην τσέπη του άμεσο, τι πρέπει να ξέρει από σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καθόλου έτσι. Αντιθέτως, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, η εμπέδωση της εμπιστοσύνης, έχουν άμεσα αποτελέσματα και στους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στη δυνατότητα να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και για την παραγωγή νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την κοινωνική πολιτική, δηλαδή για τον κοινωνικό μισθό.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τη χρονιά που πέρασε είχαμε 13 επενδύσεις στη χώρα. Δεν είναι και πανηγυρικό το νούμερο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δέκα τρεις επενδύσεις και για τι ποσό μιλάμε; Ξέρετε ότι στη χώρα μας έγινε για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια, βιομηχανική επένδυση πριν από λίγους μήνες, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλλον αυτός ο επενδυτής, αν ακούσει τα ελληνικά ΜΜΕ, δεν πρέπει να στέκει και πολύ καλά στα μυαλά του. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο σας λέω είναι το εξής: Μια συνολική λύση, αυτή τη στιγμή, θα έχει άμεσες επιδράσεις και στους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στην ανεργία και το βασικό ζήτημα είναι ακριβώς η διαχείριση της ανάπτυξης αυτής, δηλαδή το αν και κατά πόσο αυτή θα διαχυθεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μεταφέρω ερωτήσεις και από τους τηλεθεατές. Το έχετε δει, εξάλλου, αυτό. Αναρωτιούνται πολλοί, τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, αν θα πάρει πίσω η Βουλή τα μέτρα που ψήφισε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πει -και αυτό δεν το παίρνουμε, σε καμία περίπτωση πίσω- ότι αν δεν εφαρμοστούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και τα μέτρα αλλαγής του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019 και το 2020. Η πολιτική αυτή δέσμευση ισχύει, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη και χωρίς κανέναν αστερίσκο.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Λένε ότι είστε ένας νέος άνθρωπος -το τονίζουν αυτό- και ζητούν να απευθυνθείτε στους νέους ανθρώπους και δη σε αυτούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό και να τους πείτε, πότε μπορούν να γυρίσουν πίσω και να έχουν ένα μέλλον με προοπτική στη χώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, η νεότητα η δική μου δεν νομίζω ότι παίζει οποιονδήποτε ρόλο. Αυτό το οποίο μπορώ να πω εγώ είναι ότι εφόσον υπάρξει εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, υπάρχουν στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτό το οποίο ονομάζεται «brain drain». Έχουμε συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία, ούτως ή άλλως, ήδη τρέχουν και είναι η πρώτη φορά μέσα στην επταετία που τρέχουν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στη στήριξη start up επιχειρήσεων, αλλά και μια σειρά από άλλες ενεργητικές πολιτικές, που μπορούν να αντιστρέψουν αυτό το κλίμα. Ωστόσο, σας λέω ότι είναι η συνολική συμφωνία ή εν πάση περιπτώσει η επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει, η οποία θα δημιουργήσει και τους όρους για μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μια τελευταία ερώτηση: QE. Μεγάλος πόνος. Το έχουμε αποχαιρετίσει αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μπορεί να είναι το διαπραγματευτικό σας χαρτί το QE;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το QE είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν αποδεκτά στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Διότι εδώ, τώρα, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει και ένα πολιτικό παράδοξο. Ξέρετε ποιο είναι το πολιτικό παράδοξο ή μάλλον το οικονομικό παράδοξο ή ακόμα, θα μπορούσα να πω, το νομικό παράδοξο; Το νομικό παράδοξο είναι το εξής: ότι ο ESM, ο οποίος είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός, δανείζει την ελληνική οικονομία. Και ξέρετε ότι για να δανείζει την ελληνική οικονομία ο ESM, πρέπει να θεωρεί ότι αυτά τα οποία δανείζει, θα τα πάρει πίσω. Επομένως, ότι το χρέος το οποίο παράγεται, είναι βιώσιμο. Από την άλλη μεριά, υπάρχει ένας άλλος ευρωπαϊκός μηχανισμός, η ΕΚΤ, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεχθεί να βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διότι –λέει- εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την τοποθέτηση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Δηλαδή, λέει ότι πρέπει να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για να μπορέσει να πάρει τα ελληνικά ομόλογα να τα εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εδώ βλέπετε ότι υπάρχει ένα παράδοξο σε σχέση με τις παραδοχές του ESM και τις παραδοχές της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ, βεβαίως, είναι ανεξάρτητος οργανισμός. Ωστόσο, νομίζω ότι παράγεται ένα σχετικό παράδοξο σε σχέση με το ποιος θεωρεί ότι μπορεί να δανείζει την ελληνική οικονομία και ποιος δεν θεωρεί ότι μπορεί να δανείζει την ελληνική οικονομία. Μέσα σε αυτό τον παραλογισμό, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή, η οποία θα δημιουργήσει και ένα έδαφος πλήρους βεβαιότητας.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι για σας προτεραιότητα, λοιπόν, το QE, η ένταξη στο QE, από ό,τι καταλαβαίνω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για μας, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αύξηση της ρευστότητας, αλλά και για να μπει η σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μπορεί στο Eurogroup, το επόμενο, να είναι και το χαρτί το δικό σας, των απαιτήσεών σας, να υποχωρήσετε δηλαδή και σε τι άραγε, προκειμένου να μπείτε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα του QE δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό εργαλείο, διότι η απόφαση για την ένταξη ή μη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ, πράγμα το οποίο μπορεί να αποφασιστεί μόνο από το Διοικητικό της Συμβούλιο, σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε Τζανακόπουλε, που ήσασταν κοντά μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά..


Δεν υπάρχουν σχόλια: