ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Μουσείο Εθν. Αντίστασης σε αίθουσα της Αχάια Κλάους

Η κα Τόνια Ράπτη ξεναγεί τους επισκέπτες στην αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Διακρίνεται η έκδοση του πατραϊκού  βιβλίου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση».

Τότε που το 1944, ο ΕΛΑΣ την παραμονή το βράδυ, πριν την έναρξη των μαχών κατά του καταχτητή ναζί, βρέθηκε εκεί στο οινόκαστρο


Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάη, όπως είναι γνωστό, όλα τα οινοποιεία της Ευρώπης γιορτάζουν με "Πόρτες ανοιχτές". Το κρασί το πιο ευγενές ποτό, είναι συνδεδεμένο με την ιστορία πολλών Ευρωπαϊκών λαών. Στην Πάτρα, βρίσκεται το μοναδικό οινόκαστρο της Αχάια Κλάους, που ιδρύθηκε από τον Γερμανό Γουσταύο Κλάους το 1861, ο οποίος αγάπησε την Ελλάδα οσο κανείς. 

Έζησε, έδωσε δουλειά και τάφηκε μέσα στο εργοστάσιο που δημιούργησε. Είναι τεράστια η ιστορία του, που θα χρειαστούν σελίδες ολόκληρες να την περιγράψουν. 

Το π. Σάββατο βράδυ μέσα στον χώρο που βρίσκονται τα μοναδικά ξυλόγλυπτα βαρέλια που είναι γεμάτα απο την υπέροχη μαυροδάφνη, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, χάρισε όμορφες μελωδίες στον κόσμο που τον κατέκλεισε. 

Η ακούραστη οικοδέσποινα του μνημείου, που το υπηρετεί εδω και πολλά χρόνια,η γλυκιά Tonia Rapti ξενάγησε με φανερή συγκίνηση στο νέο μουσείο που δημιουργήθηκε στην βίλα του Γουσταύου και φιλοξενεί πολύτιμα αρχεία, φωτογραφίες και χειρόγραφα αιώνων. 

Από το μουσείο αυτό, το μοναδικό στην Πάτρα, πέρασε πολύς κόσμος, επίσημοι και μη. Ξεχώρισε η αίθουσα αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση, με τα κειμήλιά της, φωτογραφίες και το μοναδικό βιβλίο επισκεπτών με τις αφιερώσεις καπεταναίων του ΕΛΑΣ, που την παραμονή το βράδυ, πριν την έναρξη των μαχών κατά του καταχτητή ναζί, βρέθηκαν εκεί στο Κλάους.

Ξεχωρίζουν φωτογραφίες της ΕΠΟΝίτισσσας Λαμπρινής Κακκού, του βρετανού Σκόμπυ, του Ερενστρώλε, του βασιλιά Παύλου, αλλά και η τρίτη έκδοση του βιβλίου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», (υπό Γ. Μόσχου - εκδοτικός οίκος Πικραμένου) που αναφέρεται εκτενώς στα συμβάντα την παραμονή εντός της οινοποιίας Αχάια Κλάους.

Χαρακτηριστική μία αφιέρωση από το Ναυτικό του 12ου Συντάγματος, το ΕΛΑΝ του καπετάν Ζαχαριά, στην Αντίκυρα, που με περίσσεια ανθρωπιά περιγράφει ανθρώπινες στιγμές. Κι αναφέρει:

«Το ΕΛΑΝ, τα νειάτα της θάλασσας, τα κάνανε... θάλασσα με τη ναυροδάφνη της Κλάους». Υπογραφή Αναστασόπουλος - Ποσειδώνας.

Η παρουσίαση των κειμηλίων εκτείνεται σε όλη την δεκαετία 1940, εντός της συγκεκριμένης αιθούσης. Πλην όμως και στις άλλες αίθουσες είναι έντονη η αίσθηση του χρώματος της εποχής περίπου δύο αιώνων στην οινοποιία, με την έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων ανεπανάληπτων και μοναδικών, απο την ιστορία

Από την κάβα πέρασαν επισκέπτες για το διεθνές ποτό της  μαυροδάφνης. Και η βραδιά έκλεισε με την συναυλία Νυκτών Εγχόρδων.










Δεν υπάρχουν σχόλια: