ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

31 Μαΐου 2017, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος



Το πρόγραμμα «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα» θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΓΝΠ Αγ. Ανδρέας από αύριο 1 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.


Ξεκινάμε στην Πάτρα από το Νοσοκομείο Άγ. Ανδρέας  και από τους ίδιους τους λειτουργούς της Υγείας!

Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος, «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα» το οποίο θα διαρκέσει από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017, ξεκίνησε σήμερα από τις 11:30 πμ στην Πάτρα, στο συνεδριακό χώρο της Αγοράς Αργύρη, όπου πραγματοποιείται σχετική ημερίδα. Παράλληλα νοσοκομείο εφαρμογής του αντικαπνιστικού προγράμματος ορίστηκε το νοσοκομείο Άγ. Ανδρέας Πατρών.
Συνεργαζόμενοι φορείς, που το υλοποιούν είναι οι παρακάτω:
Ø Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,
Ø Ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών
Ø Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας
Ø Διεύθυνση Εξαρτήσεων Υπουργείου Υγείας
Ø Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)

Σημειώνεται ότι, το κάπνισμα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καπνός σκοτώνει περίπου 7 εκ. ανθρώπους κάθε χρόνο. Στα βιομηχανοποιημένα κράτη, εκτιμάται ότι προκαλεί πάνω από το 90% των πνευμονικών καρκίνων στους άντρες και περίπου το 70% στις γυναίκες ενώ στο κάπνισμα αποδίδεται το 22% όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος των προϊόντων καπνού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ατζέντας του ΟΗΕ και των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την υλοποίηση του ειδικότερου στόχου για την υγεία, που αφορά μείωση κατά το 1/3 παγκοσμίως έως το 2030, των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνοι, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).
Άλλωστε, στην καταστρεπτική επίδραση του καπνού, όχι μόνο στην υγεία και την ευημερία των πολιτών, αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται το κεντρικό σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος «Καπνός –μία απειλή για την ανάπτυξη».
Θλιβερή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι, στη χώρα μας, η νομοθεσία κατά του καπνίσματος καταστρατηγείται ακόμα και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας από τους ίδιους τους λειτουργούς της υγείας. Κι όμως, είναι οι επαγγελματίες υγείας εκείνοι που οφείλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για νοσοκομεία ελεύθερα καπνού αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος στους κόλπους της ευρύτερης κοινωνίας.
Γιατί όπως άλλωστε διατύπωσε η κ. Kristina Mauer-Stender, υπεύθυνη προγράμματος για τον έλεγχο του καπνίσματος του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ: «Το κάπνισμα δεν αποτελεί επιλογή, είναι εθισμός. Η αληθινή επιλογή είναι ανάμεσα στο κάπνισμα και την υγεία».
Στο πλαίσιο της αδιαμφισβήτητης ανάγκης για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος και βελτίωσης των ποσοστών της αποτρέψιμης θνησιμότητας και θνητότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα, το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης του καπνίσματος στα Νοσοκομεία σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και την Ιατρική Σχολή Πατρών.
Το πρόγραμμα «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα» θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΓΝΠ «Αγ. Ανδρέας». Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως ενημερωτικές/εκπαιδευτικές ημερίδες, διανομή ενημερωτικού υλικού (αφίσες/φυλλάδια),λειτουργία τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής (1142), για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και τη λήψη καταγγελιών αναφορικά με την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στο χώρο του νοσοκομείου. Στα «ελεύθερα καπνού» νοσοκομεία, προβλέπεται η απονομή τιμητικής πλακέτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: