ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών της Πάτρας

 

Ικανοποιημένοι από τις νέες ρυθμίσεις και τις εκπτώσεις 


Διάλογο με οικιστές εργατικών κατοικιών της Πάτρας είχαν ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Νεφελούδης και η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, όπου τους ενημέρωσαν για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ή µη οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας, οικισμών τέως ΟΕΚ, καθώς και για την νέα μειωμένη ενιαία τιμή των 304,41 ευρώ ανά τ.µ. παραχωρούμενης κατοικίας, που εφαρμόζεται πανελλαδικά.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου από το 1954 και μετά, ο τέως ΟΕΚ είχε κάνει 52.000 κατοικίες, από τις οποίες οι 32.000 είναι σε εκκρεμότητα με τον ΟΑΕΔ, και ο τέως ΟΕΚ να έχει εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια μόνο τα 41 από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ. Περίπου 8.000 οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τα υποθηκευμένα σπίτια τους, γιατί παρήλθε ο χρόνος αποπληρωμής, ενώ οι δανειολήπτες έχουν φορτωθεί με δανειακές υποχρεώσεις επιπέδου 70-75% πάνω από τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στον ΟΑΕΔ, που εκτιμά πως ποτέ δεν θα εισπραχθούν. 
 
Με τις νέες ρυθμίσεις λοιπόν του Υπουργείου Εργασίας θα δοθεί μια ανάσα στους οικιστές, καθώς αφορούν τη μείωση των τελικών τιμών παραχώρησης και τον τρόπο αποπληρωμής. Ειδικότερα προβλέπεται επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων από τις 240 στις 360, διατήρηση της πρόνοιας για τους πολύτεκνους έκπτωσης 50%, αλλά και έκπτωση 20% για τις ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες όπως, οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες ή με αναπηρία 67%, ανέργους, συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α, ενώ θα υπάρξει αποπληρωμή για τους ανέργους τριών χρόνων. «Διαβάσαμε τις ρυθμίσεις και είναι καλές για να επιμηκυνθούν οι δόσεις, για να μπορέσει και ο κόσμος σιγά σιγά να ξεχρεώσει το σπίτι του. Καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρθηκε» επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου εργατικών κατοικιών Παραλίας Πατρών Ανδρέας Χαροκόπος μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7». Ο συγκεκριμένος οικισμός είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνει 416 διαμερίσματα. Μάλιστα, όπως τόνισε, το 90% των οικιστών είναι συνταξιούχοι, με χαμηλές συντάξεις και όσο κι αν έχουν την καλή διάθεση να πληρώσουν, αδυνατούν. 
 
Βεβαίως, εκτός από το να δοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια αυτό, που επίσης ζητούν, είναι να ληφθούν υπόψη κάποιοι παράγοντες. « Όλοι οι οικισμοί ανά την Ελλάδα δεν είναι στην ίδια κατάσταση. Για παράδειγμα, ο οικισμός της Παραλίας Πατρών, που είναι από τους μεγαλύτερους, δεν τελείωσε και δεν παραδόθηκε ποτέ. Πρέπει να διεκπεραιωθούν κάποια προβλήματα. Από τότε, που έκλεισε ο ΟΕΚ και ανέλαβε ο ΟΑΕΔ, δεν προχωρήσει κάποιο έργο, σε αστοχίες ή ατέλειες του οικισμού, ώστε και ο ιδιοκτήτης να πει ότι θα δώσει τον οβολό του για να πάρει την οριστική παραχώρηση» ξεκαθάρισε ο κ. Χαροκόπος. Το πρόβλημα από τις τεχνικές ατέλειες και τις αστοχίες είναι μεγάλο, ειδικά κατά την διάρκεια του χειμώνα, όπου τα υπόγεια των σπιτιών τους πλημμυρίζουν και χρειάζονται βάρκα για να μπουν μέσα σε αυτά.
 
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργατικές κατοικίες της Λεύκας Πατρών, οι οποίες αριθμούν 60 διαμερίσματα. Παραδόθηκαν το 2009 και μέσα σε 6 χρόνια, μέχρι το 2015, είχαν προκληθεί 168 βλάβες στην υδροδότησή τους, με συνέπεια μέχρι να αποκατασταθεί η κάθε βλάβη έμεναν χωρίς νερό ή με ελάχιστο, για 4-5 ημέρες. «Είμαστε σύμφωνοι να πληρώσουμε τα χρήματα αυτά, αλλά θα φτιαχτούν οι κακοτεχνίες; Θα γίνει η συνέχιση των εργατικών οικισμών; Είναι πολλά πράγματα, που πρέπει να δούμε. Η συνάντηση αυτή να μην σταματήσει σε αυτό το πλαίσιο, που έχει ωριμάσει η κυβέρνηση. Να το ανοίξουμε ακόμα λίγο για να δούμε τα καθαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργατικοί οικισμοί» ζητά ο πρόεδρος του συλλόγου εργατικών κατοικιών Λεύκας Δημήτρης Γεωργογιάννης, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «πέντε χρόνια μετά την κατάργηση του ΟΕΚ η κυβέρνηση δημιουργεί μια ρύθμιση αποπληρωμής, είτε στα δάνεια είτε στις αποπληρωμές των διαμερισμάτων των οικισμών. Είναι μια σοβαρή πρόταση. Πρέπει όμως να εξετάσουμε και τα δεδομένα, τους ανθρώπους, τις συνθήκες και το έργο, που έχει παραδοθεί από τον τέως ΟΕΚ», αναφέροντας ακόμη ότι η κυβέρνηση ευτυχώς ενστερνίστηκε το συγκεκριμένο θέμα, και των εργατικών κατοικιών, αλλά και των ανθρώπων, που διαβιούν εκεί, παρέθεσε την δική του πρόταση. 
 
«Ένα ταμείο αυτή την στιγμή στον ΟΑΕΔ έχει κάποια χρήματα και θα μπορούσε κάποιος οικισμός να τροφοδοτηθεί με ηλιακά πάνελ. Θα ήταν ένα εισόδημα και για τον οργανισμό και για τους οικιστές. Εάν την τελευταία 15ετία υπήρχε σε κάθε οικισμό και μια εγκατάσταση με ηλιακά πάνελ, σήμερα ο ΟΑΕΔ θα ήταν ένας σοβαρός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας» υπογράμμισε ο κ. Γεωργογιάννης, καταλήγοντας ότι «και η κυβέρνηση και οι οικιστές καλούνται να πληρώσουν ένα τίμημα και να βγουν από αυτό το αδιέξοδο» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: