ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Ζητούν επαναφορά Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών στην Πάτρα

Φωτογραφία αρχείου.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ
ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 


«Η Πάτρα, είναι η πόλη η οποία γέννησε τον Καραγκιόζη στο τέλος του 19ου αιώνα και τον καθιέρωσε πανελλαδικά, με πρωτεργάτη τον Μίμμαρο. Σήμερα μια νέα γενιά ανθρώπων συνεχίζει την παράδοση αυτή και πρωτοστατεί στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα, με παραστάσεις και μετακλήσεις σε σημαντικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Θα πρέπει ο δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, να κατανοήσει τις δυνατότητες που του παρέχει αυτή η ιστορική διαδρομή του θεάτρου σκιών στην πόλη και να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν έτσι ώστε αυτό, να αναπτυχθεί και να συνεχίσει στο μέλλον.

Με βάση τα παραπάνω, οφείλει ο Πολιτιστικός Οργανισμός να επαναφέρει και να καθιερώσει ένα ετήσιο φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών, το οποίο θα βάζει τους όρους για την καλύτερη αξιοποίηση αυτής της ζώσας παράδοσης και θα συνδράμει στη δημιουργική συζήτηση για τον Καραγκιόζη σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι σχετικές διοργανώσεις προηγούμενων χρόνων παρέχουν την απαιτούμενη εμπειρία καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό μέσα από το οποίο μπορεί να προκύψει μια οργανωτική επιτροπή για να το φέρει σε πέρας με επιτυχία.

Προτείνουμε λοιπόν, με αφορμή τα 5 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου Πατρινού καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Μουρελάτου ή Γιάνναρου, την οργάνωση το Σεπτέμβρη ενός φεστιβάλ στη μνήμη του, με παραστάσεις, έκθεση στην Αγορά Αργύρη με αρχειακό υλικό φιγούρας εργαλείων κλπ από την ιστορία του καθώς και σχετική ημερίδα στην οποία θα περιγραφεί η πορεία του θεσμού στα επόμενα χρόνια.

Η δημοτική αρχή, αποφάσισε φέτος να μην διοργανώσει το φεστιβάλ και να το παραχωρήσει σε ιδιώτη, για λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει και παρά την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και τις επιφυλάξεις αρκετών συμβούλων της πλειοψηφίας στη σχετική συνεδρίαση του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Θωμόπουλος φέρνοντας ως εισήγηση για το θέμα την επιστολή του ιδιώτη, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την παύση της σχετικής επιτροπής για το θέατρο Σκιών που ως σώμα με δική του πρόταση είχαμε συστήσει το 2016 και πρότεινε μεταξύ άλλων την κατάργηση του φεστιβάλ. Επίσης ανακοίνωσε την παραχώρηση του ζωτικού αυτού χώρου στον ιδιώτη με το επιχείρημα ότι το πληρώνει από την τσέπη του, την απόφαση για έκδοση σχετικού βιβλίου από τον εν λόγω κύριο, με τη σφραγίδα του οργανισμού, χωρίς καν στοιχειωδώς να περιγράφεται το περιεχόμενό του καθώς και την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στα ψηλά αλώνια για τον Μίμμαρο, αντικαθιστώντας πρακτικά το δήμο.

Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιου είδους πρόχειρες και επικίνδυνες μεθοδεύσεις, που μαθηματικά οδηγούν στην απαξίωση θεσμών τις οποίες η πόλη με κόπο έχει παλέψει τα προηγούμενα χρόνια να κατακτήσει. Οι δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται, όμως οι θεσμοί του πολιτισμού ανήκουν πρωτίστως στους καλλιτέχνες στους οποίους στηρίζονται και μετά σε όλη την πόλη που τους απολαμβάνει.

Ζητάμε την επαναφορά του Φεστιβάλ του Θεάτρου Σκιών στο Δήμο Πατρέων και τον Πολιτιστικό Οργανισμό που ανήκει.

ΡΑΠ – ΠΑΤΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: