ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πέρασε στην Ιστορία ο ηγέτης της Μπολιβαριανής επανάστασης Ούγκο Τσάβες

Νικητής για τέταρτη φορά στις εκλογές και τώρα ηττημένος για μία και μοναδική φορά από την επάρατο νόσο.


Υπέκυψε χθες βράδυ στη μάχη με τον καρκίνο

Στη μάχη με τον καρκίνο υπέκυψε, χθες  σε ηλικία 58 ετών, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, περνώντας στην Ιστορία της Μπολιβαριανής επανάστασης.  Το θάνατο του ηγέτη της Βενεζουέλας ανακοίνωσε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της χώρας Ν. Μαντούρο, κάνοντας λόγο για στιγμή «βαθιάς θλίψης».
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης χθες  ότι ο πρόεδρος Τσάβες υπέστη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.
Σε διάγγελμά του προς το λαό της Βενεζουέλας την Τρίτη, ο Μαντούρο χαρακτήρισε «εχθρική επίθεση» τον καρκίνο ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, εντάσσοντας μάλιστα την «επίθεση» στο «μπαράζ των συνομωσιών» οι οποίες εξυφάνθηκαν, κατά τον ίδιο, στη διάρκεια της 14χρονης διακυβέρνησης της χώρας από τον Ου. Τσάβες.
 

Ανακοίνωση του ΚΕΑ για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες 

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκφράζει τα βαθύτερά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες μετά από μακρά μάχη ενάντια στον καρκίνο.

«Κατ’αρχάς θα θέλαμε να στείλουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του, καθώς και στο λαό της Βενεζουέλας που τον ψήφιζε και τον στήριζε συνεχώς.

Αυτή η λαϊκή στήριξη είναι ορατή στο συνεχή αγώνα του λαού για την οικοδόμηση της Μπολιβαριανής δημοκρατίας της Βενεζουέλας, που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τη διαφορετική αναδιανομή του πλούτου, την πρόσβαση για όλους και όλες στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και τον πολιτισμό.  

Όλα αυτά τα επιτεύγματα στηρίζονται και εκτιμώνται από τους Βενεζουελάνους, που στήριξαν την Μπολιβαριανή επανάσταση και τον Ούγκο Τσάβες μέχρι το τέλος, παρά τις κάθε είδους πιέσεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός πραξικοπήματος που υποκινήθηκε από το εξωτερικό αλλά και από την βενεζουελάνικη ολιγαρχία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, ενώ στην Ευρώπη η δημοκρατία καταργείται, στη Βενεζουέλα η συμμετοχική δημοκρατία έχει γίνει στοιχείο της ταυτότητας της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αναγνωριστεί ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Ούγκο Τσάβες στη διαδικασία της περιφερειακής ολοκλήρωσης, που κατόρθωσε να μετασχηματίσει τη Λατινική Αμερική σε παράδειγμα περιφερειακής ολοκλήρωσης,  με την ALBA να αποτελεί δρόμο εξασφάλισης περισσότερης ισχύος και δημοκρατίας. 

Εκφράζουμε την επιθυμία μας στο λαό της Βενεζουέλας για μια ειρηνική διαδικασία, της οποίας το τελικό αποτέλεσμα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προοδευτική ανάπτυξη και το μετασχηματισμό της χώρας. 

 Βρυξέλλες, 6/3/2013
Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς»

 

Δήλωση της Ρένας Δούρου για τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες

Σήμερα ο λαός της Βενεζουέλας θρηνεί την απώλεια του «προέδρου των φτωχών», αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
 

«Ο Ούγκο Τσάβεζ άλλαξε ριζικά τη Βενεζουέλα. Στη διάρκεια των 13 ετών της προεδρίας του χρησιμοποίησε τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας του για την προώθηση μεταρρυθμίσεων προκειμένου να περιορίσει τις ανισότητες και τη φτώχεια: 

Μείωσε κάτω από το 10% την ανεργία, καθιέρωσε τον υψηλότερο κατώτερο μισθό στη Λατινική Αμερική, αύξησε την αγοραστική δύναμη, περιόρισε δραστικά τη μάστιγα του αναλφαβητισμού, βελτίωσε την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας κ.ά. 


 Στην εξωτερική πολιτική, επεδίωξε μια συμμαχία Νότου – Νότου, επικρίνοντας τις ΗΠΑ και κάνοντας συμμαχίες με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα.


Βέβαια έγιναν λάθη και αδικίες. Στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν και άλλοι που δεν τέθηκαν καθόλου.


Η Ιστορία θα έχει πλέον τον τελευταίο λόγο για τον Ούγκο Τσάβεζ και την προσφορά του στην πατρίδα του. Πάντως οι συμπατριώτες του τον έχουν ήδη κρίνει, αφού τον ψήφισαν σε τέσσερις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, με τελευταία τον Οκτώβριο του 2012».



Η Νεολαία ΣΥΝ για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες 

Στα μέρη του Μπολίβαρ, του Τσε και του Μάρκος ξαναγεννήθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα η περηφάνια. Σε κείνη τη μικρή γωνιά του πλανήτη, ένας ονειροπόλος σύντροφος από τη Βενεζουέλα θύμησε ξανά στο λαό του, τους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής, τα ξεχασμένα θύματα από τα κόλπα του Φρίντμαν και των απογόνων του, τη λέξη αξιοπρέπεια. Τη λέξη σοσιαλισμός.

Τον είπαν λαοπλάνο, τρομοκράτη, δικτάτορα. Τον πολέμησαν, τον συκοφάντησαν. Όμως αυτός με τους συντρόφους του από την Κούβα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τους αγνοοούσε, τους χλεύαζε. Πολέμησε τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον αναλφαβητισμό, έδωσε μάχη για να ενωθούν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής κάτω από τα σύμβολα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

 Σήμερα, τον αποχαιρετούμε με τιμή και σεβασμό γιατί μας δίδαξε ότι στα χρόνια του αυτονόητου, όταν ο καπιταλισμός έστεκε αδιαμφισβήτος σε όλο τον πλανήτη, αυτός επέλεξε να κάνει το αδιανόητο.

 Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Ούγκο. Ο αγώνας σου θα είναι το παράδειγμα για κάθε αγωνιζόμενο όπου γής. Η υπενθύμιση στους κυρίαρχους ότι το όραμα του σοσιαλισμού παραμένει ζωντανό.
 Σε αποχαιρετούμε με τα λόγια του αγαπημένου σου Πάμπλο Νερούδα

«εγώ θα συνεχίσω την περιπλάνηση,
ανοίγοντας δρόμους πλατιούς ενάντια στο σκότος,
απαλύνοντας της γης το χώμα, ξαναμοιράζοντας
το αστέρι σ’ όσους κοπιάσουν να ρθούνε».





2 σχόλια:

Kαντριανιώτης είπε...

Ο μεγάλος επαναστάτης,ο λαικός ήρωας ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής,πέρασε στην αιωνιότητα.Ολοι οι λαοί του κόσμου ελπίζουν πως η σπορά του Τσαβες θα συνεχίζει να δίνει καρπούς.Καλό ταξίδι στον κομαντάντε με μια παρατήρηση απο πλευράς μου.Ο Τσάβες πέθανε απο αρρώστια και όχι προδομένος απο τους ομοιδεάτες του και συντρόφους του,όπως δυστυχώς επιφυλλάσει ένα μέρος της αριστεράς στους ήρωες και επαναστάτες της χώρας μας.Εκεί κανείς δεν θα τον αποκαθηλώσει για να τον... αποκαταστήσει μετά απο μερικά χρόνια.

Γιώργος Μόσχος είπε...

Και ήταν η μάχη που δεν κέρδισε ποτέ κανείς. Άρα δικαιούται να πει κάποιος πως πάλαιψε με άνισους όρους. Και στον τάφο του να γραφεί "εδώ βρίσκεται ο αξέχαστος σύντροφος Τσάβες της μπολιβαριανής επανάστασης που έφυγε νικητής απο τη ζωή και νικημένος στην πάλη με το θάνατο".