ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

69 χρόνια από τη Μάχη της Κοκκινιάς

Η μάντρα του μπλόκου της Κοκκινιάς!


Της ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΛΑΚΟΥ(*)
Χθες, σήμερα και αύριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από τη Μάχη της Κοκκινιάς (4-8 Μαρτίου 1944), οι οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κορυδαλλού, Νίκαιας και Ρέντη διοργανώνουμε τριήμερο μνήμης με σειρά εκδηλώσεων και ομιλιών, οι οποίες κορυφώνονται την Κυριακή με μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία από την Πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) προς τη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εμπειρία της αντίστασης στη ναζιστική Κατοχή
και στον φασισμό με την ιταλική και γερμανική εκδοχή του δεν μπορεί να εμφανίζεται σαν «το θαυματουργό κλειδί» που θα επιτρέψει την κατανόηση των σημερινών προβλημάτων και θα υπαγορεύσει τις μεθόδους αντιμετώπισής του.

Όμως η αντίσταση στη λήθη των ηρωικών ιστορικών γεγονότων της περιόδου αυτής και ο αναστοχασμός χωρίς αγκυλώσεις και ποικιλόμορφους δογματισμούς μπορούν και σήμερα να εμπνεύσουν συμπεριφορές, στάσεις και αντιστάσεις απέναντι στα επίδικα της τρέχουσας συγκυρίας της κρίσης, μεταξύ των οποίων είναι ο νεοφασισμός και νεοναζισμός με πολιτική του έκφραση τη Χρυσή Αυγή, η παρουσία και η δράση τής οποίας μέχρι πρότινος σε γειτονιές όπως αυτής της ηρωικής Κοκκινιάς θα ήταν αδιανόητη.

Η μνήμη λοιπόν και η απόδοση τιμών στην ηρωική αντίσταση σύσσωμου του Κοκκινιώτικου λαού στο πλευρό των μαχητών του ΕΛΑΣ κατά της επίθεσης των ναζιστικών στρατευμάτων και των ταγματασφαλιστών, τον Μάρτιο 1944, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο αγώνας της Αντίστασης στην Κατοχή, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ήταν ταυτόχρονα εθνικοαπελευθερωτικός και αντιφασιστικός, και ως τέτοιος έβαλε τη σφραγίδα της αριστερής προοπτικής ευθύς εξ αρχής στα αντιστασιακά κινήματα.

Ο κοινός συνεκτικός ιδεολογικός ιστός που διαπερνά όλη την Αντίσταση στην Κατοχή είναι ο αντιφασισμός. Η αντίσταση απέναντι στην απόλυτη και απάνθρωπη τυρρανία του ναζισμού μέσα στις συνθήκες της Κατοχής συναντά τις παραδόσεις του αντιφασισμού του Μεσοπολέμου, αλλά και παλιότερα τη διακηρυγμένη βούληση από τον καιρό της Γαλλικής Επανάστασης «για την υποχρέωση των πολιτών να εξεγείρονται εναντίον της τυραννίας» (Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, 1789).

Ο ηρωισμός του Κοκκινιώτικου λαού τον Μάρτιο 1944 μαζί με τη θυσία του Μπλόκου στις 17 Αυγούστου 1944 ανταμώνουν με την Αντίσταση που ξεπηδά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είτε με τους μαζικά οργανωμένους αντιστασιακούς στρατούς, είτε με κατασκοπευτικά δίκτυα στα μετόπισθεν του εχθρού, είτε με δυνάμεις σε αναμονή για να δράσουν μαζί με τους επίσημους συμμαχικούς στρατούς. Μέσα απ΄αυτές τις εκτεταμένες μορφές αντίστασης, οι ευρωπαϊκοί λαοί για πρώτη φορά στην ιστορία τους δίνουν έναν σκληρό και αποτελεσματικό αγώνα κατά των κατοχικών δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού.

Τις αξίες και τα ιδανικά της αντιφασιστικής αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας στις μέρες που ζούμε πρέπει να τις θυμόμαστε. Ιδιαίτερα σήμερα που το κράτος εκτάκτου ανάγκης, έχοντας την κρίση με τη συνακόλουθη βίαιη φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων ως άλλοθι και νομοθετώντας με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου την περιστολή δικαιωμάτων, βυθίζει την κοινωνία στην απελπισία, στον θυμό και στην οργή, παρέχοντας τη δυνατότητα στη φασιστική Ακροδεξιά να δώσει τις δικές της απαντήσεις στο υπαρξιακό άγχος της επιβίωσης και της οργάνωσης της ζωής σε καιρούς κρίσης. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα και εδώ στην Κοκκινιά, όπως και αλλού, η φασιστική Ακροδεξιά επιχείρησε να αποδώσει στον ξένο και στο διαφορετικό όλες τις αιτίες της κρίσης, ασκώντας και πρακτικές βίας απέναντί τους.

Αποκρύπτουν τις πραγματικές κοινωνικές αντιθέσεις και δημαγωγούν πάνω στον δικαιολογημένο φόβο αφανισμού που βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Γι’ αυτό αύριο, μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τον Αλέξη Τσίπρα, περπατώντας στους ίδιους δρόμους που πριν 69 χρόνια ο λαός της Κοκκινιάς πολεμούσε ηρωικά για ελευθερία και κοινωνική απελευθέρωση, δυναμώνουμε το πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο των γειτονιών μας, αναδεικνύοντας ότι ο φασισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον κοινωνικό κατακερματισμό, στη φτώχεια, στο κράτος εκτάκτου ανάγκης, στον φόβο και την οργή των ανθρώπων.

(*) Η Καίτη Κυλάκου είναι δημοτική σύμβουλος Κορυδαλλού, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

(Πηγή: www.avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: