ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Στερνό αντίο στον τελευταίο Πατρινό αγωνιστή του ΕΛΑΝ Κορινθιακού

Η ταυτότητα του αείμνηστού Παν. Ντάρμα.

Σήμερα το απόγευμα από τον ΙΝ Παναγίας Αλεξιώτισσας στην Πάτρα

Συγγενείς, φίλοι, γείτονες και συναγωνιστές αποχαιρέτησαν, σήμερα Τρίτη 18-9-12, στις 4 το απόγευμα, με σεμνή τελετή, τον τελευταίο Πατρινό αντάρτη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΝ) της Ναυπάκτου. Τον Παν. Ντάρμα, που τελεύτησε σε ηλικία 91 χρόνων και είχε την τιμή να κρατήσει στα χέρια τα τιμημένα όπλα του αντιφασιστικού αγώνα από τις τάξεις του 12ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, μαχόμενος για την απελευθέρωση από τον ναζιστικό ζυγό.
Με το αγαπημένο πολυβόλο του, σε ηλικία 25 ετών.
Εκ μέρους της ΕΣΔΙΑ Αχαΐας επικήδειο εκφώνησε ο Γιώργος Μόσχος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Ο αείμνηστος  έλαβε μέρος στην μάχη απελευθέρωσης του Πύργου  στις 8 Σεπτέμβρη 1944, υπό τον υπολοχαγό καπετάν Νικήτα (Νίκο Πολυκράτη) του Α΄ Τάγματος. Πολέμησε κατά των Γερμανών, αλλά και των συνεργατών τους Ταγματασφαλιτών, του ταγματάρχη Γ. Κοκκώνη.
Στη συνέχεια έλαβε μέρος σε ομάδα κρούσης κατά των ταγματασφαλιτών του  συνταγματάρχη Ν. Κουρκουλάκου, στα περίχωρα των Πατρών και πολέμησε με το 2ο Τάγμα του ΕΛΑΣ, από τις 2 έως τις 4 Οκτώβρη του 1944 για την απελευθέρωση της Πάτρας, υπό τον λοχαγό Χρ. Γαλανόπουλο. Μετά την απελευθέρωση, με εντολή της Διοίκησης εντάχθηκε στο ΕΛΑΝ Ναυπάκτου υπό τον καπετάν Ζαχαριά, τον γνωστό ναύαρχο του Κορινθιακού, όπως τον «βάφτισαν» οι Εγγλέζοι.
Με την έναρξη των Δεκεμβριανών πήρε εντολή η Μοίρα του και πεζή από την πλευρά της Στερεά ξεκίνησε για την Αθήνα, για να λάβει μέρος κατά των Εγγλέζων επικυρίαρχων. Στην Κόρινθο, με  νέα εντολή επιστρέφουν  στην βάση τους, πάλι πεζή, όπου και τον βρήκε η συνθήκη της Βάρκιζας. Εκεί το τέλος Φεβρουάριου του 1945, έλαβε φύλλο αποστρατείας από το ΕΛΑΝ στο Γαλαξίδι και  παρέδωσε το όπλο του, που ήταν ένα οπλοπολυβόλο.
Το 2005 ο αείμνηστος αγωνιστής, με πρόταση της Εταιρείας Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 ν. Αχαΐας,  είχε βραβευτεί με τιμητική πλακέτα από τον Δήμο Πατρέων για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση, κατά την επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας.
Αξίζει να τονιστεί για τον ακέραιο χαρακτήρα του εκλιπόντα, ότι δεν δέχτηκε να πάρει σύνταξη αγωνιστή, παρά μόνον την αναγνώρισή του από την πολιτεία».

Η κηδεία του έγινε στον ΙΝ Παναγίας Αλεξιώτισσας και η ταφή της σωρού του στον συνοικιακό κοιμητήριο του Ναού, όπου και ο τάφος του πατέρα του Θεοφάνη.
Τραγική φιγούρα στη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής ήταν η χήρα του Γαρυφαλλιά που ξέσπασε σε αναφιλητά, ενώ της συμπαραστέκονταν τα παιδιά της Ευγενία, Ανδρέας και Θανάσης, τα οποία μέχρι το τέλος του αγωνιστή τον είχαν στα χέρια τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: