Καλάβρυτα 13-12-43, οι ναζί της 117 Μεραρχίας Κυνηγών αναπαύονται μετά το έγκλημα. |
Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑΜΑΛΗ
(από την ΑΥΓΗ)
Εξακόσιοι τριάντα πέντε άνθρωποι στα Καλάβρυτα των 700 εκτελεσμένων της Κατοχής επέλεξαν να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή. Αν δεν ήταν ανατριχιαστική, η ανταπόκριση που βρήκε η Χ.Α. στις μαρτυρικές περιοχές της ναζιστικής κατοχής θα ήταν σίγουρα εντυπωσιακή και θα ζητούσε επιμόνως ερμηνείες.
Στις 17 Αυγούστου 1944, στην περιοχή της Οσίας Ξένης, στον Κορυδαλλό έγινε αυτό που έμεινε στην Ιστορία ως το Μπλόκο της Κοκκινιάς με την εκτέλεση 315 ανθρώπων. Εκεί, στη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, η Χ.Α. συγκέντρωσε 8,68% (4.361 ψήφους) και 7,8% (2.702 ψήφους) αντίστοιχα.
Περισσότεροι από 700 ήταν οι νεκροί από το Ολοκαύτωμα των χιτλερικών στα Καλάβρυτα το '43. Σήμερα η Χ.Α. συγκεντρώνει στα Καλάβρυτα ποσοστό 6,44%. Στον ηρωικό Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης, που το '44 μέτρησε 949 χαμένες ψυχές, η Χ.Α. πήρε ποσοστό 6,09% με 602 ψήφους. Υψηλό ποσοστό (5,73%) συγκέντρωσαν τα πρωτοπαλίκαρα του Ν. Μιχαλολιάκου και στο Κομμένο της Άρτας , όπου οι θηριωδίες των ομοϊδεατών τους στοίχισαν τη ζωή σε 317 ανθρώπους στις 12 Αγούστου 1943.
Στα Ιωάννινα, εκεί όπου βρίσκονται και οι Λιγκιάδες, που στις 3 Οκτωβρίου του 1943 θρήνησαν 82 ζωές και την καταστροφή του χωριού, η Χ.Α. συγκέντρωσε ποσοστό 4,12% και 2.021 ψήφους.
Αλλά και στο ιστορικό Δίστομο, όπου οι ναζί σφαγίασαν 228 άτομα, παρά τον συνεχιζόμενο διεθνή δικαστικό αγώνα και τις φωτογραφίες που θεωρούνται παγκόσμιες μαρτυρίες κατά του ναζισμού, οι νοσταλγοί του εφιάλτη συγκέντρωσαν ποσοστό 3,48% και 79 ψήφους.
Στην Κάντανο των Χανίων, που αποτέλεσε υπόδειγμα αντίστασης και το πλήρωσε με αίμα, η Χ.Α. συγκέντρωσε ποσοστό 2,95% (30 ψήφοι), ενώ 49 ψήφους και ποσοστό 1,22% πήρε από τη Βιάννο Ηρακλείου παρά τις 400 εκτελέσεις που μέτρησε η ευρύτερη περιοχή το 1943. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές οι Κρητικοί είχαν βγει στους δρόμους απαγορεύοντας στη Χρυσή Αυγή να πατήσει στα χωριά τους.
Ποσοστό μόλις 0,29% είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει η Χ.Α. στις βουλευτικές εκλογές του 2009, τότε που η ατζέντα δεν είχε μετατοπιστεί προς τα δεξιά από τα ΜΜΕ και τον δικομματισμό, τότε που οι νοσταλγοί του Χίτλερ δεν είχαν νομιμοποίηση. Στις εκλογές της Κυριακής, αυτές που κατάφεραν να αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα και να "κλειδώσουν" την αποτυχία του δικομματισμού, η Χ.Α. κατόρθωσε στις πλάτες όλης αυτής της αλλαγής σκηνικού και με την επίφαση μιας -αδιαμφισβήτητα πλαστής- "αντισυστημικότητας" να καβαλήσει έναν αγοραία αντικοινοβουλευτισμό και όχι μόνο να μπει στη Βουλή, αλλά να κατοχυρώσει και 21 έδρες.
Οι βουλευτές, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού, Ν. Μιχαλολιάκου, θα λαμβάνουν όχι βουλευτική αποζημίωση, αλλά "μισθό αντισυνταγματάρχη", ενώ κόντρα σε όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αναμένεται οι εκλεγμένοι να παραιτηθούν ώστε ο Ν. Μιχαλολιάκος να είναι εκείνος που θα επιλέξει ποιοι θα κάτσουν στα έδρανα της Βουλής. Ο Μιχαλολιάκος δεν κρύβει ότι είναι ένας φύρερ υπό κλίμακα. Δεν κρύβει ότι φτιάχνει ένα γκροτέσκο μεν, βίαιο υβρίδιο κόμματος και παραστρατιωτικού σώματος. Οι ψηφοφόροι του, όμως, είναι είτε ανιστόρητοι είτε εξαπατημένοι. Το θέμα είναι αν, τώρα που η Χρυσή Αυγή αποκαλύπτεται, η δημοκρατία θα έχει τα όπλα να τη βάλει στη γωνία.
228 άτομα σφαγιάστηκαν στο μαρτυρικό Δίστομο από τους ναζί κατακτητές. Οι νοσταλγοί του Χίτλερ, περίπου 70 χρόνια μετά, πήραν στο ιστορικό χωριό 79 ψήφους και 3,48% |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου