ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Μίτση Σκ. Πικραμένου - «Αλληλένδετες Βιογραφίες»



Η Βιογραφία του Ίωνα Δραγούμη

Δεύτερη έκδοση αναθεωρημένη και συμπληρωμένη

Πάτρα, Εκδόσεις «Πικραμένος», 2017
624σ.· 14x23,5εκ.
ISBN 978-960-6628-89-4
Βιβλιοδεσία/Εξώφυλλο: Μαλακό
 
Λιανική τιμή: 25,00 €
Ίων Δραγούμης. Ένα ανήσυχο, διαυγές και απροκατάληπτο πνεύμα διαρκώς σε παθιασμένη αναζήτηση, εξέλιξη κι αναθεώρηση.

Ένα πνεύμα που αντιστέκεται στον λαϊκισμό, την πολιτική δημαγωγία και την ένταξη, επιδιώκοντας τις χρυσές τομές και τις συνθέσεις στις ιδεολογικές και πολιτικές συγκρούσεις της εποχής του. Ένας ευγενής μετριοπαθής που ύψωσε ανάστημα απέναντι στους φανατισμούς του καιρού του, ακόμα κι όταν αυτοί τον έστησαν στον τοίχο.
Ίων Δραγούμης, λοιπόν. Το όνομα κι ό άνθρωπος πίσω από το όνομα. Ένας γεμάτος αντιφάσεις άνθρωπος, που μας παρουσιάζεται εδώ σε πρώτο πρόσωπο, εξιστορώντας μας τη διαμόρφωση της σκέψης του, τους αγώνες, τις ελπίδες του, αλλά κυρίως (αφού πρόκειται για τον Ίωνα) τους μεγάλους έρωτές του…
Παρακολουθούμε, ακόμα, την εποχή πίσω από τον άνθρωπο. Τα ιστορικά και ιδεολογικά της συμφραζόμενα, καθώς και τις αναγκαιότητές της— κάτι που ειδικά στην περίπτωση του Δραγούμη (και ακριβώς επειδή η «χρήση του ονόματος» δεν είναι πάντα η αρμόζουσα) έχει σημασία να ξαναθυμόμαστε…
Παρακολουθούμε, τέλος, «εκ των έσω» έναν Ρομαντικό, που ισορροπώντας πάντα μεταξύ λογικής και συναισθήματος, αρνούμενος κάθε συμβιβασμό, επιλέγει αγώνες μοναχικούς, και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ζωής του και της εποχής του με αδιαπραγμάτευτη εντιμότητα.
Τρία χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή της, η Βιογραφία του Ίωνα Δραγούμη αναθεωρείται κι εμπλουτίζεται, καθώς η συγγραφέας έκρινε (ειδικά μετά από τις παρουσιάσεις στο ευρύ κοινό) πως συγκεκριμένα θέματα απαιτούσαν περαιτέρω διαπραγμάτευση. Επιπλέον, η Μίτση Σκ. Πικραμένου, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσθήκες στην βιβλιογραφία αλλά και το μεταγενέστερο υλικό που τεκμηρίωσε και οδήγησε τελικά στη σύνθεση των «Αλληλένδετων Βιογραφιών», φιλοδοξεί εδώ να συμπεριλάβει όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα και να προσφέρει απαντήσεις σχετικά με τα αίτια θανάτου του Ίωνα Δραγούμη. 
  Στη σειρά «Αλληλένδετες Βιογραφίες» βιογραφούνται τέσσερα πρόσωπα που υπήρξαν γνήσια τέκνα του 19ου αιώνα και που, δρασκελίζοντας το σύνορο, ανταποκρίθηκαν με πάθος και αυτοθυσία στις προκλήσεις του 20ού: Πηνελόπη Δέλτα, Ίωνας Δραγούμης, Παύλος Μελάς και Λουίζα Ριανκούρ. Πρόσωπα των οποίων οι τροχιές διασταυρώθηκαν στο περιορισμένο πλαίσιο της κοσμικής Αθήνας της εποχής, χωρίς ωστόσο οι εκλεκτικές τους συγγένειες να περιορίζονται σ’ αυτό. Καθώς και οι τέσσερις αφενός αποτέλεσαν εμβληματικές φυσιογνωμίες στην υπόθεση της εθνικής συνειδητοποίησης με εφόδιο έναν πατριωτισμό αγνό κι ευγενικό που μεταφράστηκε σε ουσιαστική προσφορά, αφετέρου, (με την εξαίρεση της Ριανκούρ), βάδισαν προς τον αινιγματικό τους θάνατο με τόλμη κι αποφασιστικότητα, ως γνήσιοι απόγονοι του Ρομαντισμού του αιώνα που τους γέννησε.
 
 
Οι φωτογραφίες είναι από την παρουσίαση της Β’ έκδοσης και όλης της σειρά των “Αλληλένδετων Βιογραφιών” στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με ομιλητές τους: Νίκο Μέρτζο, Νώντα Τσίγκα, Φίλιππο Δραγούμη, Ανδρονίκη Π. Χρυσάφη και τη συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: