ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

«Ελεγεία» στη μνήμη του λαϊκού δρομέα Γιώργου Αντύπα

Μάρτης 1998. Από το προσκύνημα στα «Φυλακισμένα Μνήματα» της Λευκωσίας, όπου ο κυπριακός λαός και τα καλύτερα παληκάρια του έδωσαν αγώνα επιβίωσης και θανάτου ανάμεσα στα καγκελόφραχτα κελιά και το δωματίο των απαγχονισμών. Δεξιά της κρεμάλας διακρίνεται ο αείμνηστος Γ. Αντύπας περιστοιχισμένος από δρομείς κυρίως Πατρινούς, στην αίθουσα εκτελέσεων. Η ταφή των απαγχονισνένων γίνονταν στην αυλή της φυλακής, από του Βρετανούς στρατοκράτες του στρατηγού Χάρτιγκ!


Του Κίμωνα Αποστολόπουλου(*)
Η λέσχη ΦΑΕΘΩΝ θέλει να ευχαριστήσει Δημόσια τις διοικησεις του ΠΕΑΚ, του ΟΛΠΑ και τον Εμπορικό και Εισαγωγικό  Σύλλογο της Πόλης μας ,του οποίου ο εκλιπών υπήρξε μέλος  , για την πρωτοβουλία τους να συνδιοργανώσουν και μαζί μας  τον λαϊκό αγώνα ΑΝΤΥΠΑ – ΔΡΟΜΟΣ

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές,χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που αγκάλιασαν αυτό το αθλητικό δρώμενο.

Ο  Γιώργος Αντύπας, χαρακτηριζεται σαν η εμβληματική φυσιογνωμία του λαϊκού Αθλητισμού της Πολης μας  ότι δηλαδή ήταν ο Χρήστος Βαρτζακης για την Αθήνα  και τον Πειραια την δεκαετία του 70.

Εμπνευστής και συνδημιουργος της  Λέσχης Φαεθων. Υπήρξε πρόεδρος του ΣΔΥΠ και του συλλόγου Φειδιππίδη επί σειρά ετών.

Το 1998 είχε μετάσχει ως επικεφαλής ομάδας Πατρινών δρομέων στον δρόμο Μνήμης για τους πεσόντες στην Κύπρο βραβευόμενος από τον Γ. Γραμματέα Αθλητισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν μία διαδρομή υπερμαραθώνια που με εκκίνηση από την Αγ. Λαύρα μέχρι το οδόφραγμα του ξενοδοχειου Λήδρα Παλλάς στη Λευκωσία.

Το 1992,  πάλι ήταν  επικεφαλής ομάδας Πατρινων  δρομεων που  συμμετείχαν στο euro  jocking  αποστασηε 2.500 χιλιομέτρων .Διαδρομή  Πάτρα -Σαιντ Ετιέν Γαλλίας.

Ο Γιώργος Αντύπας οραματίστηκε πρώτος το πέρασμα της γέφυρας Ρίου – Αντίρριου και αγώνες βουνού στο Παναχαϊκό τα οποία έγιναν πράξη επί των ημερών του.

Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι  ότι έκανε το 1994 τον  πρώτο Μαραθώνιο με διεθνή συμμετοχή , που δυστυχώς δεν γίνεται και η Πάτρα είναι από τις λίγες πόλεις που δεν έχει τον δικό της Μαραθώνιο.

Ο  Γιώργος Αντύπας, έφυγε από κοντά μας  πριν τέσσερα χρόνια, σε ηλικία 79 ετών .Το μοιραίο συμβάν έγινε στην πύλη 7 του Λιμανιού,  αθλουμενις μαζί μου ,κόβοντας  εκεί ένα άλλο νήμα  , αυτό της ζωής που ήταν και το τελευταίο του.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Γιώργος Αντύπας μαζί με τον αείμνηστο  Φάνη Τσιμικατο και τον Παναγιώτη Μπουμη ,το γηραιότερο μαραθωνοδρόμο της πόλης μας , τον οποίο θα βραβευσουμε στον αγώνα, έκαναν ανάπλαση έλους Αγυιας , μεταφυτεύονται δενδριλια που έπαιρναν δωρεάν από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ.

Με κεντρικό σύνθημα έχουν και οι έμποροι εχουν τον δικό τους Μαραθωνοδρομο η  λέσχη ΦΑΕΘΩΝ  καλεί  τους κοινωνία να αγκαλιάσει την αθληση με την συμμετοχή της στο Αντυπα -ΔΡΟΜΟ που θα γίνει στο θαλάσσιο πρόσωπο της πόλης εκεί που ο εκλιπών έκανε το τελευταίο ντεμαραζ της ζωής του  για να τιμήσει την μνήμη του.

Τελειώνοντας αναμφισβήτητα και η άθληση σαν κομμάτι μιας υγιούς κοινωνίας δεν μπορεί παρά να είναι μέρος του νέου μοντέλου της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης που χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγει από την μέγγενη της δουλοπαροικίας που ζούμε σήμερα.
_______________
(*) Ο Κίμωνας Αποστολόπουλος είναι συντονιστής της Λέσχης Φαέθων

Δεν υπάρχουν σχόλια: