ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 8/5/2017



Για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δηλώσεις Βρούτση (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, επιδόθηκε για μία ακόμη φορά στο αγαπημένο του σπορ, τη διαστρέβλωση. Επικαλούμενος συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, κάνει λόγο για «νέες εξοντωτικές εισφορές».

Προφανώς ο τομεάρχης της ΝΔ δεν μπήκε στον κόπο ούτε να ακούσει αλλά ούτε και να διαβάσει τις δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας. Υιοθετώντας ψεύτικους και παραπλανητικούς τίτλους, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους ασφαλισμένους.
Η Υπουργός Εργασίας στη συνέντευξή της δήλωσε ότι «για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Όποια παραμετρική αλλαγή θα αφορά το 2018, αλλά συγχρόνως θα εφαρμόζεται συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού με αποτέλεσμα οι εισφορές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα». Αυτό στη γλώσσα του κ. Βρούτση λέγεται «κυνική ομολογία περί νέων αυξήσεων».
Όσο για τα «μαγειρεμένα» παραδείγματα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν ούτε τις εκπτώσεις που ήδη εφαρμόζονται με τον ν.4387/2016 αλλά ούτε και όσες θα ισχύσουν το 2018, δεν χρήζουν άλλου σχολιασμού. Το ίδιο ισχύει και για το νεολογισμό «μικτό καθαρό εισόδημα».
Κανείς, εξάλλου, δεν αμφισβητεί πλέον -επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία και έρευνες όπως αυτή της ΕΣΕΕ- ότι περίπου το 80% των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών πληρώνουν λιγότερες εισφορές από ό,τι πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς, παρά τις αντίστοιχες «κραυγές» της ΝΔ και του τομεάρχη της προ μηνών.

Για τη  συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση (από την ομιλία του Γ. Δραγασάκη)

Η  συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον ολοκληρωθεί όπως αναμένεται με τα μέτρα για το χρέος, δημιουργεί δυνατότητες για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την έξοδο στις αγορές εντός του 2017∙ ξεκλειδώνει, δηλαδή, τις διαδικασίες για την οριστική λήξη των Μνημονίων και της επιτροπείας το καλοκαίρι του 2018.  Ο «κόμπος» που έπρεπε να λυθεί ήταν οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και οι παράλογες απαιτήσεις ορισμένων εξ αυτών.

Δεν βοήθησαν πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί φορείς και παράγοντες της δημόσιας ζωής που σε κρίσιμες στιγμές αντιπαράθεσης με παράλογα αιτήματα των δανειστών πήραν τη θέση των τελευταίων ή τήρησαν την  υποκριτική στάση του Πόντιου Πιλάτου.

Για να βγούμε οριστικά από τα Μνημόνια πρέπει να ηττηθούν εκείνες ο δυνάμεις και εκείνες οι απόψεις που άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε συγκαλυμμένα, εκτός αλλά και εντός της χώρας, υποστηρίζουν την εσωτερίκευση των μνημονίων ως ένα πάγιο  καθεστώς, ως μια μόνιμη κατάσταση εξαίρεσης από το κοινό ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Το τέλος των Μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα ως μια τυπική διαδικασία το καλοκαίρι του 2018, αλλά θα κριθεί από το τί θα κάνουμε από τώρα ως το καλοκαίρι του 2018, από την ικανότητά μας να οργανώσουμε από τώρα σε νέες βάσεις την πολιτική μας ζωή μετά το 2018, έπειτα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία.

Για τα αντίμετρα  (από την ομιλία του Γ. Δραγασάκη)
Κάνουν λάθος όσοι από άγνοια ή ως αντιπολιτευτική τακτική υποτιμούν τα αντίμετρα που πέτυχε η κυβέρνηση και την αρχή της δημοσιονομικής ουδετερότητας που τα διέπει.  Με τα λεγόμενα αντίμετρα αντιμετωπίζονται σημαντικά κοινωνικά και άλλα προβλήματα. Επίσης εάν η αρχή της δημοσιονομικής ουδετερότητας είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, το κοινωνικό κόστος θα ήταν σαφώς ηπιότερο.

Για τον νόμο περί εξωδικαστικού μηχανισμού  (από την ομιλία του Γ. Δραγασάκη)

Ο Νόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού θέτει ένα πλαίσιο ρύθμισης όλων των χρεών των επιχειρήσεων, στη βάση μιας μελέτης βιωσιμότητας που τεκμηριώνει την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής.  Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίζονται και τα προσωπικά χρέη των επιχειρηματιών. Γιατί θέλουμε να εξυγιάνουμε τις επιχειρήσεις για να συνεισφέρουν στην οικονομία και να δημιουργήσουν απασχόληση. Αν από τις 600 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις μπορέσουν οι 100.000 να δημιουργήσουν από μια  νέα θέση εργασίας, ο αντίκτυπος θα είναι καταλυτικός και στη μείωση της ανεργίας και στη τόνωση της ανάκαμψης.  Όμως πρέπει να σημειώσω ότι  στόχος  δεν είναι να επιβραβεύσουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές, ούτε να δώσουμε συγχωροχάρτια σε όσους πήραν και σε αυτούς που  έδιναν θαλασσοδάνεια.
Για αυτό και ο νόμος απαιτεί να υποβάλλουν όλοι ένα πλήρες περιουσιολόγιο και να παραιτηθούν από κάθε είδους απόρρητο στοιχείων, έτσι ώστε να μπορούν  να ελεγχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, και του επιχειρηματία, ώστε να ξεχωρίσει επιτέλους η ήρα από το στάρι.

Με το νόμο αυτό για πρώτη φορά αντιμετωπίζονται από κοινού όλων των ειδών τα χρέη. Η λύση μπορεί να περιλαμβάνει υπό προϋποθέσεις και «κούρεμα» προστίμων, προσαυξήσεων  ακόμη και βασικού κεφαλαίου, δανείου ή φόρου. Επιπλέον και ειδικά για το Δημόσιο παρέχονται πλέον έως 120 δόσεις αποπληρωμής.  Οι μικροί πιστωτές (κυρίως προμηθευτές και εργαζόμενοι) εξαιρούνται από κάθε είδους ρύθμιση και πρέπει να εξοφληθούν εις όλον. Άρα στις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, θα έχουν ρητή υποχρέωση να εξοφλήσουν τους μικρούς προμηθευτές τους, που είναι κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν η μειοψηφία των πιστωτών θέσει σοβαρή ένσταση, τότε η επιχείρηση μπορεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο, έτσι ώστε με συντεταγμένο τρόπο να λάβει και τη δικαστική επικύρωση. Σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση έχει εξυγιανθεί και δεν θεωρείται πλέον «κόκκινη», οπότε μπορεί να αξιοποιήσει νέα χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία  ή / και το ΕΣΠΑ. Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς πτωχευτική ικανότητα, δηλ. τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και τις λοιπές επιχειρήσεις που έχουν χρέη κάτω των 20 χιλιάδων ευρώ, ο Νόμος προβλέπει ρητά ότι πλέον μπορούν να απευθύνονται απευθείας στις δημόσιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ) και να λαμβάνουν παρόμοιες ρυθμίσεις με τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Νόμο του εξωδικαστικού. Εγκαινιάζουμε λοιπόν ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων στο δημόσιο για όλες τις επιχειρήσεις, που εξετάζει και λαμβάνει υπόψη την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής.

Για την ανακοίνωση της ΝΔ σχετικά με την ΕΡΤ (άτυπο σημείωμα Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής)

Ουδεμία έκπληξη προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που στρέφεται εναντίον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Έχουμε συνηθίσει πλέον από το - κατ' όνομα - "φιλελεύθερο" κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεχνά επιλεκτικά την ελευθερία έκφρασης γνώμης των δημοσιογράφων, όταν διαφωνεί με την άποψή που εκφράζουν. Ούτε βέβαια εκπλήσσει η προσπάθεια απόδοσης συλλογικής ευθύνης στο σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ για σχόλιο ενός εξ αυτών. 
Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Λε Πεν υποστηρίχθηκε στο δεύτερο γύρο από το 1/3 των ψηφοφόρων του Φρανσουά Φιγιόν, τον οποίον στήριξε η Νέα Δημοκρατία λόγω κοινού αγώνα "ενάντια στο λαϊκισμό" αλλά και κοινής ημέρας γενεθλίων με τον πρόεδρό της! 
Φαίνεται, τέλος, πως το κόμμα του Κεδίκογλου, του Άδωνι Γεωργιάδη και του συνοδοιπόρου του Λεπέν Μάκη Βορίδη δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την κατακραυγή που δέχτηκε για το "μαύρο" που έριξε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, και προσπαθεί να πλήξει την αξιοπιστία της ΕΡΤ σε κάθε ευκαιρία, εφευρίσκοντας ζητήματα εκεί που δεν υφίστανται.  Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δηλαδή, μέχρις ότου να βρουν στη Νέα Δημοκρατία πολιτικό αφήγημα, σε αντικατάσταση του παλαιού που εγκαταλείφθηκε με το κλείσιμο της αξιολόγησης

Για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας)

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β 1547/08-05-2017), η Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταΐκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Με την Απόφαση, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, καθιερώνεται μία σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας στον τομέα των φωτοβολταϊκών, η οποία σε δεύτερο χρόνο θα επεκταθεί καλύπτοντας και άλλες τεχνολογίες. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, ως μέσο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών-αυτοπαραγωγών.
Ειδικότερα, με τον εικονικό συμψηφισμό, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με την συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια, για τους αυτοπαραγωγούς, ανεξάρτητα από το χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται. Αποσυνδέεται δηλαδή χωρικά η παραγωγή από την κατανάλωση όσον αφορά τον συμψηφισμό ενέργειας. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της αναβάθμισης του Άλσους Ν. Φιλαδέλφειας  (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης)

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας, Άρη Βασιλόπουλο. Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, παρουσιάστηκαν οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας και διερευνήθηκαν οι τρόποι υποστήριξής τους από το Υπουργείο Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, της ολοκληρωμένης παρέμβασης για την προστασία και αναβάθμιση του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 620.000 ευρώ.
Στη συνάντηση διερευνήθηκε επίσης και η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ προγράμματος για την αξιοποίηση και αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων στις εργατικές κατοικίες του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.
Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Επιχορήγηση 2,9 εκατ. ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων Δήμων της Χώρας από το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ» (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε την επιχορήγηση συνολικού ποσού 2.901.823,47 ευρώ στους Δήμους της Χώρας που αναφέρονται στον ακόλουθο πίνακα, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως 1/3/2017, από τα χρηματικά διαθέσιμα του προγράμματος Αυτοδιοίκηση Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ). Δείτε εδώ για περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: