ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Δ. Βίτσας, γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Ανέχεια και ρατσισμός ενώνουν Εκκλησία και Αριστερά

Ο Δημ. Βίτσας αναγνώρισε ευθύνες στην Αριστερά για καθυστέρηση στην προσέγγιση με την Εκκλησία.



Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
       (Πηγή: www.enet.gr)
 Τα ολοένα εντεινόμενα φαινόμενα ρατσισμού είναι από τα προβλήματα της κοινωνίας που φέρνουν κοντά την Εκκλησία και την Αριστερά. Έτσι ιστορικό βήμα χαρακτήρισε το συνέδριο στον χαιρετισμό του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Βίτσας. Τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα γίνονται αιτία να «γνωριστούν» καλύτερα Εκκλησία και Αριστερά, είπε. 
 
Τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία, είναι ζητήματα για τα οποία οι δύο πλευρές έχουν κοινές απόψεις και στα οποία θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου «Εκκλησία και Αριστερά», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεολογικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. 

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, είναι ιστορική στιγμή για τη χώρα, καθώς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες που Εκκλησία και Αριστερά θα πρέπει να κάνουν βήματα για γνωριμία και επαφή. Οπως λέει, από τη μια υπάρχει μια νέα Αριστερά, η οποία έχει λάβει αυξημένα ποσοστά στις τελευταίες εκλογές. Εκπροσωπεί λοιπόν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Από την άλλη, μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει υψηλές προσδοκίες από την Εκκλησία και τους νέους ιεράρχες. 

Σε αυτό παίζει ρόλο η φυσιογνωμία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, χωρίς να παραβλέπεται ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ο πρώτος αρχηγός της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας που επισκέφτηκε τα γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό. 

«Σήμερα οι συνθήκες είναι πιο ώριμες για να δούμε πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι δύο πλευρές. Υπάρχουν συμπτώσεις και αποκλίσεις. Στόχος μας είναι η γνωριμία» υπογραμμίζει ο Χρ. Σταμούλης. 

Στις συμπτώσεις περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση του ξένου, του πλησίον, προσθέτει. Οχι μόνο του μετανάστη, αλλά του διαφορετικού. «Μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής θεολογίας, αλλά και της Εκκλησίας, βρίσκεται απέναντι στα φαινόμενα ρατσισμού» υπογραμμίζει. Δεν μπορεί να πει πού θα φτάσει αυτή η πρώτη γνωριμία μεταξύ των δύο πλευρών. «Ξέρω όμως ότι η πρώτη εντύπωση ήταν άκρως θετική. Υπήρξε πολύς κόσμος στο συνέδριο και σεβασμός στις απόψεις του άλλου» τονίζει. Επισημαίνει ότι η αδυναμία διαλόγου ισχυροποιεί τη δαιμονοποίηση και το δογματισμό. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ανέγνωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος. Αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας και στο πρόβλημα της φτώχειας. «Σε αυτή τη δυσκολία είμαστε όλοι στον ίδιο δρόμο και πρέπει να είμαστε ενωμένοι χωρίς διχασμούς» είπε. 

Πρόσθεσε ότι το 95% του κόσμου της Αριστεράς είναι πιστοί και ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται «εχθροί» για την Εκκλησία όσοι έχουν αριστερή συνείδηση. 

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Δημήτρης Βίτσας, χαρακτήρισε «ιστορικό βήμα» το συνέδριο, αναγνώρισε ευθύνες στην Αριστερά για καθυστέρηση στην προσέγγιση με την Εκκλησία, αλλά υπογράμμισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας, με αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. 

Την οργάνωση του συνεδρίου χαιρέτισε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, και τόνισε ότι υπάρχει κοινός τόπος σε θέματα όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: