ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

«Κοινωνία σε κρίση - κοινωνία σε (ανα)συγκρότηση»



    
29η Ιανουαρίου 2013
 
ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
 
Εισαγωγή στα σεμινάρια: Αντώνης Λιάκος (ΕΚΠΑ)
 
Εισηγήσεις: Άγγελος ΣΤΕΡΓΙΟΥ (ΑΠΘ), Χρήστος Μπάγκαβος (Πάντειο
Πανεπιστήμιο)
 
Συντονισμός: Νίκος ΚΟΥΡΑΧΑΝΗΣ (υπ. διδ., Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)
 
 Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη απόγευμα, στις 19.15, στο
αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων,
Ακαδημίας 50.
 
http://www.koinonia-demo.gr/
 
  
Λίγα λόγια για το θέμα του πρώτου σεμιναρίου:

Το Ελληνικό Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε με βάση το Μπισμαρκιανό πρότυπο κοινωνικής ασφάλισης. Πρότυπο το οποίο, στην ελληνική του εκδοχή, προσαρμόστηκε επάνω σε πολλαπλές
ιδιαιτερότητες και παθογένειες.

Στοιχεία όπως ο έντονος κατακερματισμός  και η πολυδιάσπαση των ασφαλιστικών ταμείων, η δυσαναλογία μεταξύ ύψους  ασφαλιστικών εισφορών και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, η αναπαραγωγή ανισοτήτων και αδικιών διαμέσου των επαγγελματικών ομάδων, η μεταρρυθμιστική ατολμία ενώπιον του πολιτικού κόστους και η επιλεκτική υποχώρηση των κυβερνήσεων απέναντι σε απαιτήσεις ισχυρών συντεχνιακών ομάδων στιγμάτισαν την εξελικτική πορεία του συστήματος.

Επιπρόσθετα, η εμφάνιση ανυπέρβλητων προκλήσεων – απόρροια κοινωνικών και οικονομικών μεταβολών των τελευταίων δεκαετιών - όπως η δημογραφική γήρανση και η σταδιακή απορρύθμιση της πλήρους απασχόλησης, έφεραν το ασφαλιστικό σύστημα σε αδιέξοδο. Οι ριζικές τομές και ο απαιτούμενος εξορθολογισμός της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα αποτέλεσε, εδώ και δεκαετίες, μια αντικειμενική αναγκαιότητα.

Εντούτοις, όσες μεταρρυθμίσεις δεν εκπληρώθηκαν τα περασμένα χρόνια συντελούνται τώρα απότομα μέσω των μνημονίων και, μάλιστα, με σαφή ιδεολογική κατεύθυνση. Οι αλλαγές της τελευταίας τριετίας υποδεικνύουν τη μετάβαση από ένα διανεμητικό σύστημα συντάξεων προς μια μορφή κεφαλαιοποιητικού.

Κύρια σημεία των αλλαγών είναι η μείωση των  συνταξιοδοτικών δαπανών, περικοπές συντάξεων ανταποδοτικού χαρακτήρα,  μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης του εισοδήματος, διεύρυνση των ηλικιακών  ορίων, κ.α. 

Το κρίση-μο σεμινάριο επιδιώκει την ανάπτυξη ενός διαλόγου για μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνική ασφάλιση. Επίκεντρο της συζήτησης θα αποτελέσουν τόσο οι επιπτώσεις των δημογραφικών μεταβολών στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και η ανάδειξη του άδηλου και δυσοίωνου μέλλοντος των συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: