ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Για τη συγκρότηση κοινωνικού μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος Υγείας για όλους

Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή!


Εγκύκλιος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Η εφιαλτική εικόνα της κατάρρευσης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων συστημάτων υγείας που επέβαλε το ΔΝΤ σε μια σειρά χώρες και οδήγησαν στην δραματική μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης θα είναι πλέον πραγματικότητα και στην χώρα μας.

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με την εφαρμογή του νέου μνημονίου προχωρά στην ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων :

-          Ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας περίπου το 30%, αποστερούνται του δικαιώματος να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι ανασφάλιστοι, ευπαθείς ομάδες και κοινωνικά αποκλεισμένοι αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα και αδυναμία να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες υγείας.

-   Ο  ΕΟΠΥΥ βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης, γεγονός που θα οδηγήσει  στην απουσία οποιασδήποτε παροχής σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) μεθοδευμένα απαξιώνονται και υπολειτουργούν ενώ την ίδια ώρα, διοχετεύονται υπηρεσίες διαγνωστικές και νοσοκομειακές στο μεγάλο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό κεφάλαιο στην υγεία.
-         Ο σχεδιασμός των κυβερνήσεων του μνημονίου και της τρόικας για κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποστερήσει από το ήδη αποδιαρθρωμένο σύστημα υπηρεσίες και κρεβάτια που είναι απόλυτα αναγκαία.
-   Οι δομές και οι υπηρεσίες προς άτομα με αναπηρία, ψυχικά πάσχοντες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες συρρικνώνονται, κυρίως εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Οι ομάδες αυτές μένουν χωρίς έστω και τις ελάχιστες παροχές, σε συνθήκες πλήρους κοινωνικού αποκλεισμού, φτώχειας και εξαθλίωσης.

 Άμεσο καθήκον του ΣΥΡΙΖA/ΕΚΜ είναι να αγωνιστεί για την διάσωση των δημόσιων δομών, για υπηρεσίες υγείας που θα είναι προσβάσιμες στους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς, τη θρησκευτική τους επιλογή ή την καταγωγή τους. Για άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΠΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και των δομών πρόνοιας, πρόληψης και ψυχικής υγείας. Για να μην κλείσει κανένα κρεβάτι στο ΕΣΥ λόγω συγχωνεύσεων, για να μην ερημώσουν κι άλλο από προσωπικό οι δημόσιες δομές υγείας.
Η δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία για όλους, ενός μετώπου που παλεύει για τη σωτηρία των δημόσιων δομών υγείας αποκτά σήμερα βαρύνουσα σημασία. Το μέτωπο υγείας πρέπει να αγκαλιάσει όλα τα λαϊκά στρώματα, να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή, πόλη και γειτονιά και να προχωρήσει σε ανοικτές πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις. Η απόφαση της ΟΕΝΓΕ για ανοιχτά νοσοκομεία για όλους κάθε Τετάρτη – αρχικά- είναι πολύ βοηθητική σε αυτή την κατεύθυνση.
Η δράση των ΤΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την συγκρότηση κοινωνικού μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην Υγεία για όλους.

1.       Η συνειδητοποίηση από όλους μας ότι πρόκειται για αγώνα ζωής ή θανάτου για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και απαιτείται  μαζικός και συντονισμένος αγώνας ανατροπής.
2.       Οι δυνάμεις των ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ χρειάζεται να πάρουν πρωτοβουλίες που να βάζουν σε κίνηση τις τοπικές κοινωνίες και να τις συνδέουν με τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών αλλά και με τις δράσεις των κοινωνικών ιατρείων της περιοχής τους.
3.       Οργάνωση ολομέλειας της ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με αντικείμενο την πρωτοβουλία αυτή με προσκεκλημένους ομιλητές από το τμήμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
4.       Δημιουργία θεματικής ομάδας υγείας της ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με συμμετοχή ενός συντρόφου από το συντονιστικό της ΤΟ που θα είναι και ο υπεύθυνος για την θεματική ομάδα με στόχο την οργάνωση της ενημέρωσης και της κινητοποίησης όλης της ΤΟ στις παρεμβάσεις που θα σχεδιαστούν.
5.       Με ευθύνη της θεματικής ομάδας της ΤΟ οργανώνεται όπου - είναι εφικτό και υπάρχουν δυνάμεις - σύσκεψη για την συγκρότηση ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με πλατύ ανοιχτό κάλεσμα προς τα σωματεία και τις παρατάξεις των εργαζομένων στις δομές υγείας της περιοχής, τους εθελοντές των κοινωνικών ιατρείων, τα τοπικά σωματεία και φορείς, τις κινήσεις πολιτών και τις δημοτικές κινήσεις, τις αντιρατσιστικές κινήσεις και μεταναστευτικές κοινότητες,  τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς κλπ
Οι δράσεις αυτής της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ μπορεί να είναι ενδεικτικά:
Α) Η έκδοση ανακοίνωσης και αφίσας καθώς και κειμένου υπογραφών και μαζική διακίνηση τους με εξορμήσεις, πικετοφορίες, στήσιμο περίπτερου, περιοδείες στα νοσοκομεία και τους εργατικούς χώρους της περιοχής, διακίνηση του υλικού στα κοινωνικά ιατρεία.
Β) Κάλεσμα για ανοιχτές εκδηλώσεις και τοπικές διαδηλώσεις.
Γ) Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων των νοσοκομείων της περιοχής.
Δ)Παρεμβάσεις στις ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ανασφάλιστων και ενάντια στις περικοπές, παρεμβάσεις για το 5ευρω κλπ μαζί με τα τοπικά σωματεία και τα κοινωνικά ιατρεία.
Οι ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ πρέπει να οργανώνουν τακτικές παρεμβάσεις στους χώρους υγείας και να στηρίξουν την συγκρότηση ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  στους χώρους της υγείας σε συνεννόηση με το τμήμα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: