ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

"Η Ελλάδα μετατράπηκε σε πεδίο πειραματισμού της καπιταλιστικής επίλυσης της κρίσης"

Φωτογραφία Αρχείου.



Επίσκεψη αλληλεγγύης συνδικαλιστών από ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα



Του Α. ΚΑΨΑΛΗ(*)
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη συνδικαλιστών της ριζοσπαστικής αριστεράς από την Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Σερβία ως ένδειξη διεθνούς εργατικής αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εβδομαδιαία αυτή επίσκεψη (15-22 Σεπτέμβρη) έγινε με πρωτοβουλία και κόστος που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές και δεν θα είχε πραγματοποιηθεί δίχως την συνδρομή ενός ad hoc δικτύου εθελοντών, οι οποίοι συνέδραμαν σε πολλαπλά ζητήματα που προέκυψαν, από τα απλά τεχνικά ζητήματα μέχρι και την μετάφραση της γερμανικής γλώσσας.
Οι 17 αυτοί συνδικαλιστές προέρχονται από πολλούς κλάδους εργασίας του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι αστικές συγκοινωνίες, ο σιδηρόδρομος, το μέταλλο, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι υπηρεσίες και ανήκουν σε μεγάλα συνδικάτα όπως η DGB, η IG Metall και η Verdi.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική προκήρυξη της ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας με τίτλο «Όχι στην λιτότητα και στον εθνικισμό!»:
«Η Ελλάδα μετατράπηκε σε πεδίο πειραματισμού της καπιταλιστικής επίλυσης της κρίσης, όπως αυτή επιδιώκεται προ πάντων από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μέσω της «Δημοσιονομικής Συνθήκης». Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας ακολούθησαν με δικά τους προγράμματα λιτότητας στα πρότυπα της Ελλάδας. Το μοντέλο επίλυσης της κρίσης προβλέπει: Για να σωθούν οι επενδυτές, οι κεφαλαιούχοι, οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας και οι τράπεζές τους, τα βάρη της κρίσης θα φορτωθούν στην πλειοψηφία του λαού. Η προπαγάνδα περί «τεμπέληδων Ελλήνων» και «νότιων που τρώνε τα λεφτά μας» χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός. Σε αυτό θέλουμε να αντιταχθούμε.

Αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα σε ένδειξη αλληλεγγύης. Θέλουμε να αποκτήσουμε δική μας εικόνα των καταστροφικών κοινωνικών συνθηκών. Θέλουμε να δυναμώσουμε τις υπάρχουσες και να κάνουμε νέες επαφές με όσους και όσες αγωνίζονται εδώ και δύο χρόνια ενάντια στις επιταγές της Τρόικα. Θέλουμε να τους δείξουμε ότι και στη σχετικά ήρεμη Γερμανία υπάρχουν συνάδελφοι και συναδέλφισσες που τους υποστηρίζουν. Μετά της επιστροφή μας θα μεταδώσουμε τις εμπειρίες μας, ώστε η ιδέα της χωρίς σύνορα αλληλεγγύης να ενδυναμωθεί και να διαδοθεί».

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα οι συνδικαλιστές από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δράσεις πολιτικής παρέμβασης και δημοσιότητας σε πεδία όπως:

α) η καταδίκη της ναζιστικής θηριωδίας και της νεοναζιστικής πανούκλας που εξαπλώνεται σήμερα στην χώρα μας. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – φόρος τιμής στο μνημείο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής και του ολοκαυτώματος του Διστόμου, στο Δημαρχείο του οποίου διεξήχθη συζήτηση με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις. Παράλληλα, έγιναν επαφές με αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες της περιοχής της Αττικής για ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών καταπολέμησης του φαινομένου της ανόδου της άκρας δεξιάς.

β) οι εργατικές κινητοποιήσεις και απεργίες. Οι ευρωπαίοι συνδικαλιστές είχαν την ευκαιρία να παραστούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που οργανώθηκαν από τα συνδικάτα των αστικών συγκοινωνιών και από το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου και αναγνώστηκαν σύντομα ψηφίσματα αλληλεγγύης.

γ) η οργάνωση της αντίστασης σε χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Οργανώθηκαν συσκέψεις με αριστερούς συνδικαλιστές στον χώρο των μεταφορών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση εντός ενός μεγάλου αθηναϊκού δημοσίου νοσοκομείου (Ερυθρός) και περιοδεία στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της χώρας (Αλουμίνιον της Ελλάδος). Τέλος, μέλη της αντιπροσωπείας συμμετείχαν στην σύσκεψη για την οργάνωση των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης από την πλευρά της ριζοσπαστικής αριστεράς που πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο.

δ) η προβολή σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των αισθημάτων αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στην Ελλάδα. Παραχωρήθηκαν συνεντεύξεις σε έντυπα της αριστεράς, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο κόκκινο» έδωσε ζωντανά το βήμα σε δύο μέλη της αντιπροσωπείας για περισσότερο από μια ώρα.

Ο απολογισμός, τόσο από την πλευρά των οικοδεσποτών, όσο και από την πλευρά των αλληλέγγυων συνδικαλιστών είναι περισσότερο από θετικός, ενώ κοινός τόπος όλων είναι η ανάγκη τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να επαναληφθούν και να επεκταθούν στο άμεσο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για την αντιπροσωπεία, τα κείμενα που εκδόθηκαν με αφορμή το ταξίδι αλληλεγγύης καθώς και τα σχεδιαζόμενα βήματα για το άμεσο μέλλον μπορούν να αναζητηθούν στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: apokapsalis@gmail.com & manfred.klingele@t-online.de.

Βλέπε επίσης σχετικά:

________________________
(*) Από το «Παρατηρητήριο Κοινωνικής και Εργασιακής Πολιτικής» το οποίο εξετάζει θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, το συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνική ασφάλιση στην εποχή του μνημονίου, αλλά και ζητήματα ευρύτερης κοινωνικής συνοχής, όπως η φτώχεια, ο αποκλεισμός, η ξενοφοβία κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: