ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Σκληρός μνημονιακός μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο;

Γιάννης Στουρνάρας.

Στα "Νέα" είχε δηλώσει ότι η κρίση  ανεργίας
θα τελειώσει το 2009 με 9,5% έως 9,8% 

Δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ

Στους θεωρούμενους ως σκληρούς μνημονιακούς τεχνοκράτες και ανθρώπους των αγορών συγκαταλέγεται ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΘΑΝ. ΠΑΝ. στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Αυγή». Ως εκ τούτου η επιλογή του από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θέτει ερωτήματα ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Πόσο μάλλον όταν ο αντικαταστάτης του... “πρώην επόμενου υπουργού Οικονομικών” (άλλος ένας τίτλος ενδεικτικός του πρωτοφανούς “αλαλούμ” που έχει να επιδείξει η νέα κυβέρνηση) Β. Ράπανου, ο Γιάννης Στουρνάρας, υπήρξε ουσιαστικά ένας από τους υπέρμαχους του Μνημονίου, καθώς, από τη θέση του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ (πρόκειται ουσιαστικά για το «think tank» του ΣΕΒ) κατέθεσε σειρά προτάσεις με περισσότερους του ενός αποδέκτες (και κυβέρνηση και τρόικα), ενώ έχει εισηγηθεί και την εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, το περιβόητο «σχέδιο Αρχιμήδης».
Εκ των πραγμάτων λοιπόν δικαιολογείται η διάχυτη ανησυχία των στελεχών της ΔΗΜΑΡ για την συγκατάθεση Κουβέλη στην ανάληψη καθηκόντων από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ιστορικό του νέου Υπ.Οικ.
Ο νέος υπουργός έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του 1990: διετέλεσε έως το 2000 σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη από τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων - ΣΟΕ, ανήκε δηλαδή στο επιτελείο που ενέταξε με την χρήση της “δημιουργικής λογιστικής” την Ελλάδα στο ευρώ. Ήταν για σχεδόν μία δεκαετία ενεργό στέλεχος των αγορών, καθώς διετέλεσε τη δεύτερη τετραετία Σημίτη (και συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2004) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας καθώς και (“ex officio”) αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (τότε Ένωση Ελληνικών Τραπεζών).
Στη συνέχεια από το 2004 έως το 2008, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρείας ΚΑΠΠΑ. Ακόμη διετέλεσε αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΔΕΠΑ, ενώ υπήρξε και μέλος τυο Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ΟΔΔΗΧ.

ΜΚΟ με Μάνο
Ο έως τις εκλογές της 17ης Ιουνίου υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Πικραμμένου μαζί με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος των νεοφιλελευθέρων “Δράση” Στέφανο Μάνο συνέστησαν (μαζί και με άλλους εταίρους) Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την “προστασία και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας”. Η ΜΚΟ αυτή είχε εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο (το λεγόμενο «Σχέδιο Αρχιμήδης»), το οποίο είχε υποβάλει όχι μόνο σε κρατικά όργανα αλλά ακόμη και σε διεθνή δικηγορικά γραφεία συμβούλων επιχειρήσεων, όπως στη Roland Berger, που συνέταξε το σχέδιο Eureka προκειμένου να βρεθούν κοινά στοιχεία στις δύο πρωτοβουλίες.
Η ΜΚΟ του Γιάννη Στουρνάρα θα αποτελούσε «μία παραλλαγή του σχεδίου Eureka το οποίο προέβλεπε τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, αεροδρόμια, λιμάνια, ακίνητα κ.λπ. σε εταιρεία με αντάλλαγμα 125 δισ. ευρώ» επί συνόλου εκτιμώμενης αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ. Ειδικότερα ξένοι εκτιμητές θα αποτιμούσαν την περιουσία του κράτους, θα δημιουργούνταν 15 εταιρείες στις οποίες θα περνούσαν τα ακίνητα και κάθε μία από αυτές θα εξέδιδε ομόλογα με εγγύηση των ακινήτων του Δημοσίου.
Αυτά θα τα αγοράζουν ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες, κ.λπ. και στο τέλος της διάρκειας του ομολόγου, εφόσον το Δημόσιο αποπλήρωνε το ποσό, η ακίνητη περιουσία θα επέστρεφε στο κράτος, διαφορετικά το ομόλογο θα μετατρέπεται κατευθείαν σε μετοχές των εταιρειών που το εξέδωσαν και η εκάστοτε εταιρεία θα περνάει στον έλεγχο των δανειστών - αγοραστών του κάθε ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών, σε συνέντεύξη που είχε παραχωρήσει το 2009 στα "Νέα", είχε δηλώσει ότι η κρίση οσονούπω θα τελειώσει και είχε εκφράσει αισιοδοξία πως η ανεργία θα αυξανόταν στο 9,5 με 9,8%. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως, ως υπουργός της πρόσφατης υπηρεσιακής κυβέρνησης, κατηγορήθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους ότι έσπευσε να προωθήσει τις αποφάσεις για την ένταξη τριών αμφιλεγόμενων επενδυτικών σχεδίων (βιομηχανικές ΑΠΕ στην Κρήτη, εξόρυξη χρυσού στη Θράκη) στο νομικό πλαίσιο περί fast track.

Δεν υπάρχουν σχόλια: