Από ομιλία του Φ. Κουβέλη. |
Ο Στ. Μπαγεώργος, πρώην υπεύθυνος καθοδήγησης του ΣΥΝ Πάτρας, κριτικάρει την στάση της ηγεσίας μέσω Facebook
Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Ικανοποιημένος από την νέα κυβέρνηση δήλωσε ο Φ. Κουβέλης, ξεχνώντας ότι αποτελείται κατά βάση από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα περισσότερα από τα οποία συμμετείχαν και στις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή που τόσο έχουν επικριθεί από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης προηγήθηκε της δημοσίευσης του προγράμματός της, παρά το γεγονός ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προγραμματική συμφωνία, με τον Φ. Κουβέλη να τονίζει ότι η στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ. στη νέα κυβέρνηση «συναρτάται από το πολιτικό περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί».
Το προγραμματικό πλαίσιο θα δημοσιοποιηθεί σήμερα, επισήμως για λόγους αρχής, δεδομένου ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικός θα βρεθεί σήμερα στο Ecofin. Βασική εκκρεμότητα του προγράμματος είναι το «ακανθώδες» ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Η ΔΗΜ.ΑΡ. υποστηρίζει ότι έχουν περάσει οι θέσεις της για διασφάλιση του δημόσιου ρόλου σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια και το νερό. Δεν είναι καθαρό όμως τι θα γίνει με τις μεταφορές κι ιδιαίτερα με τον ΟΣΕ που είχε μπει στο στόχαστρο της Ν.Δ. και του Αντ. Σαμαρά προεκλογικά. Νωρίτερα, ο βουλευτής Αχαΐας Ν. Τσούκαλης, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως το νερό κι η ενέργεια, «κόκκινη γραμμή» για τη ΔΗΜ.ΑΡ. απηχώντας τις διαθέσεις πολλών στελεχών του κόμματος.
Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα παγώσουν και θα αρθεί η κατάργηση της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων. Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα εξαιρεθεί από τις περικοπές του Μνημονίου. Ακόμα θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα και θα υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση για τους δανειολήπτες, με τις δόσεις να ανέρχονται στο 30% του μισθού τους. Θα διατηρηθεί ο νόμος για την ιθαγένεια των μεταναστών και, τέλος, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα προνόμια των βουλευτών με κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης για τους νέους βουλευτές και μείωση για τους παλιούς, κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για συμμετοχή σε επιτροπές, μείωση της επιχορήγησης στα κόμματα κι αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω θέματα, και κυρίως οι ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά, αποτελούν τμήματα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου κι άρα οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε διαφορετικό επίπεδο. Το θέμα του εκλογικού νόμου δεν θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον, αφού η απλή αναλογική δεν έγινε δεκτή από τη Ν.Δ. και ο νόμος Παυλόπουλου θα μείνει ως έχει.
Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜ.ΑΡ.
Από την μεριά της η ΔΗΜ.ΑΡ. υπέδειξε δύο υπουργούς και μια υφυπουργό, ενώ έκανε δεκτή και την εισήγηση για την τοποθέτηση του Θ. Παπαθεοδώρου στο υπουργείο Παιδείας ως υφυπουργού. Οι υπηρεσιακοί υπουργοί Αντ. Μανιτάκης κι Αντ. Ρουπακιώτης παραμένουν, αλλά αλλάζουν υπουργείο. Ο Αντ. Μανιτάκης μεταφέρεται από το υπουργείο Εσωτερικών στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα διαχειριστεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως δημόσια τόνισε η ΔΗΜ.ΑΡ.
Ο Αντ. Ρουπακιώτης μεταφέρεται από το Εργασίας στο Δικαιοσύνης, ενώ υφυπουργός Υγείας τοποθετήθηκε η Φ. Σκοπούλη, αδερφή του Γ. Σκοπούλη, μέλους της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. κι ενός από τα στελέχη που καταψήφισαν την συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση. Ο Θ. Παπαθεοδώρου είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κι από τους επικριτές του νόμου Διαμαντοπούλου. Ως προεδρεύων της Συνόδου του Πρυτάνεων είχε διαπραγματευτεί τη μετεγκατάσταση των μεταναστών απεργών πείνας από τη Νομική Σχολή στο Μέγαρο της Υπατίας.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη ΔΗΜ.ΑΡ.
Στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ. η υποδοχή της νέας κυβέρνησης δεν ήταν θερμή, παρά τις δημόσιες δηλώσεις των στελεχών. Αρκετά στελέχη έχουν τονίσει ότι στηρίζουν την κυβέρνηση για λόγους εθνικής ανάγκης, ενώ η δημοσιοποίηση του προγραμματικού πλαισίου αναμένεται να προκαλέσει ακόμα περισσότερες αντιδράσεις, ιδιαίτερα αν υπάρχουν περισσότερες από τις αναμενόμενες υποχωρήσεις σε βασικά ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων του Δημοσίου.
Ήδη ο Στ. Μπαγεώργος, πρώην υπεύθυνος στην καθοδήγηση του ΣΥΝ Πάτρας, εκ μέρους της ηγεσίας, ένα από τα στελέχη που εισηγήθηκαν την παραμονή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην αντιπολίτευση, έκανε κριτική στη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. μέσω ανάρτησης στο Facebook. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ. αναρωτιέται «γιατί βιάστηκε η ΔΗΜ.ΑΡ. να αποφασίσει πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων; Γιατί δεν περίμενε την σύσκεψη των αρχηγών για να θέσει θέμα πρωθυπουργού;» Ο Στ. Μπαγεώργος τονίζει ακόμα ότι «πρωθυπουργό έχουμε, πρόγραμμα δεν έχουμε όμως. Απλή αναλογική τέλος, ΠΓΔΜ, μορατόριουμ με Τουρκία τέλος, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, φορολόγηση επιχειρήσεων και εκκλησιαστικής περιουσίας, εφεδρεία, είναι θέματα στα οποία υπάρχει εμπλοκή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου