ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Εκδήλωση μνήμης για τους απαγχονισθέντες των Ψηλαλωνίων Πάτρας το 1944, από τους ναζί

Ο Αλεξάντερ Μάγκνους στα Ψηλαλώνια Πατρών.

Νωρίτερα εκδήλωση στην πλ. Εθνικής Αντίστασης σε ανάμνησης της 9ης Μαΐου ως ημέρας επισήμου λήξεως του πολέμου στην Ευρώπη
Εξήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται αυτό τον Μάη από την αποφράδα ημέρα, όταν ο χαρακτηρισμένος ως εγκληματίας πολέμου  ναύαρχος Αλεξ. Μάγκνους διέταξε τον απαγχονισμό στις 9 του μηνός δέκα πατριωτών κομμουνιστών που κρατούνταν στις φυλακές της Πάτρας, σε αντίποινα για το θάνατο δύο γερμανών ναυτών, που συνέβη στη διάρκεια επεισοδίου, μετά από οινοποσία και ανταλλαγή πυρών με τους συνεργάτες τους, του 5/42, στην Τριών Ναυάρχων.
 
Το επεισόδιο ήταν σοβαρό πλήγμα για το γόητρο του πειθαρχημένου γερμανικού στρατού, γιαυτό οι υπηρεσίες τους το απέδωσαν ψευδώς κι ανεπισήμως σε αντάρτικη εισβολή στην πόλη, ενώ σε επίσημη ανακοίνωσή τους έκαναν λόγω για "αγνώστους μέχρι τούδε" . Έτσι ο Γερμανός ναυτικός Διοικητής, αναπληρώνοντας τον διοικητή Πατρών που έλλειπε στην Αθήνα διέταξε την φρικτή ωμότητα.   
 Στο παραπάνω πλαίσιο και σε ανάμνηση της προσφοράς των αγωνιστών, εκδήλωση  μνήμης για τους 11 απαγχονισθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, πραγματοποιεί την Πέμπτη 9 Μαΐου στις 12.30 το μεσημέρι ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις.
Οι αγωνιστές απαγχονίσθηκαν στις 9 Μαΐου του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους τσολιάδες ντόπιους συνεργάτες τους. 
 
Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πλ. Εθνικής Αντίστασης σε ανάμνησης της 9ης Μαΐου ως ημέρας επισήμου λήξεως του πολέμου στην Ευρώπη με την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας από τον ναύαρχο Ντένιζ, αντικαταστάτη του Χίτλερ, ορισθέντος από τον ίδιο λίγο πριν αυτοκτονήσει στα υπόγεια της καγκελλαρίας, όπου έκανε και τον γάμο του με την ερωμένη του Εύα Μπράουν! 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: