ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Μνήμη Άγγελου Ελεφάντη, η πρώτη εκτός Αθήνας, χθες βράδυ με επιτυχία στην Πάτρα

Βίντεο από την χθεσινή εκδήλωση στην Πάτρα για τον διανοητή της αριστεράς.

Ομιλητές η Πατρινή ιστορικός Σία Αναγνωστοπούλου, ο πανεπιστημιακός Γιάννης Ζαρκάδης και ο Στρατής Μπουρνάζος

Το κοινό παρακολούθησε προσηλωμένο!
O Στρατής Μπουρνάζος, υπεύθυνος των «Ενθεμάτων»  και του ΑΣΚΙ και η Πατρινή ιστορικός Σία Αναγνωστοπούλου, μέλη της επιτροπής που διηύθυνε το περιοδικό «Ο Πολίτης» ανέλαβαν χθες βράδυ στην δημοτική αίθουσα της Αγοράς Αργύρη φιλοτεχνήσουν το πορτρέτο του διανοητή της αριστεράς Άγγελου Ελεφάντη, που πέθανε πριν πέντε χρόνια σαν σήμερα, 29 Μαΐου 2008, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στη  διεύθυνση του περιοδικού, που προανέφερα και που το οποίο δύο τεύχη μετά σταμάτησε να εκδίδεται.

Δεν σταμάτησε όμως η συνεύρεση αυτής της παρέας που αποτελούσε την συντακτική επιτροπή του. 

Έτσι χθες οι δύο προαναφερόμενοι βρέθηκαν στην Πάτρα, και με την συμμετοχή από την πόλη του Γιάννη Ζαρκάδη, πανεπιστημιακού, που θήτευσε στο περιοδικό «Πολίτης», ανασκάλεψαν την μνήμη, γυρνώντας στα πρώτα βήματα εκείνης της παρέας που αποτέλεσε το προζύμι για το πλάσιμο συνειδήσεων ενεργών πολιτών όπως θα τους ήθελε ο διανοητής. 

Η πρωτοβουλία γιαυτή την συνάντηση ανήκει στην Πατρινή αρχιτέκτονα Βαρβάρα Δεσποινιάδου, που εργάστηκε για την πραγματοποίησή της.

Πολύπλευρος και πολυάσχολος με τα κοινά ο Άγγελος Ελεφάντης ήταν συγγραφέας και παράλληλα, περιβαλλοντολόγος, πανεπιστημιακός, κοινωνικός παρεμβασίας και πολιτικός άνδρας χωρίς να εκχωρεί το δικαίωμα γνώμης του στον κομματικό χώρο με τον οποίο συνεργάστηκε. 

Το ανυποχώρητο μέτωπό του στον εθνικισμό για το Σκοπιανό με το κείμενο των «169» ήταν αυτό που τον ξεχώρισε από τις μάζες των πολιτών και πολιτικών όταν ακόμη και η ανανεωτική αριστερά με τον ΣΥΝ συμμετείχε συνεπαρμένη από το ρεύμα των εθνικιστών. Αποτέλεσε δε η στάση Ελεφάντη μπούσουλας αργότερα των 1200 διανοουμένων που καταδίκασαν τις συλλήψεις των αντεθνικιστών. 

Τάχθηκε όπως είπε ο Στρατής Μπουρνάζος απέναντι στην αμάθεια και επηρέασε τους ιστορικούς εντός των πανεπιστημίων, χωρίς να είναι ιστορικός!
Κύριο γνώρισμά του είναι ότι από την πλειάδα των άρθρων που έγγραφε η πλειοψηφία τους ανακαλύπτεται στο περιοδικό «Ο Πολίτης» που εκδίδονταν επί 30 χρόνια, στις εφημερίδες  «Αυγή»  και «Εποχή» και στο περιοδικό «Κάπα».

Επίσης στην συνοικία Πλάκα της Αθήνας, όπου τελεύτησε το περιοδικό, στο οποίο προΐστατο, ο αείμνηστος διανοητής «έφτιαχνε πολιτικές παρέες» όπως είπε η ιστορικός Σία Αναγνωστοπούλου. 

Από το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών μέχρι το θάνατό του ο Άγγελος Ελεφάντης έδινε την μάχη για την επικράτηση της ανανεωτικής αριστεράς και όταν όταν τον επαινούσαν έλεγε ότι υπάρχουν τόσοι άλλοι που αγωνίζονται όπως ο Μιχ. Παπαγιαννάκης. 

Έδινε τη μάχη εναντίον του ανορθολογισμού στην αναεωτική αριστερά. Ήταν φιλίστωρ και έκρινε τα κοινωνικά φαινόμενα από την πλευρά της αριστεράς χωρίς να δηλώνει αριστερός. Πρώτα και πάνω απ’ όλα δήλωνε πολίτης.

Όταν οι αναθεωρητές της Ιστορίας της Αντίστασης και του Εμφυλίου εξίσωναν την αριστερά με τον φασισμό, ο ίδιος τάσσονταν αντίθετως, από την δεκετία του 90 κιόλας που τέτοιες απόψεις έβγαιναν στη δημοσιότητα από τους εν Ελλάδι εκφραστές τους ιστορικούς Μαραντζίδη και Καλύβα.

Τέλος παρέμβαση έκανε ο πανεπιστημιακός Γιάννης Ζαρκάδης μιλώντας για το έργο και την προσωπικότητα του διανοητή Ελεφάντη.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: