ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Αναταράξεις και κινητικότητα με ανεξέλεγκτες συνέπειες για το ΠΑΣΟΚ

Όλα του γάμου δύσκολα κι η... νύφη αποχωρούσα!


Ο Γ. Παπανδρέου προειδοποιεί τον Ευ. Βενιζέλο ότι είναι "παρών" - Εκτός ΠΑΣΟΚ η Α. Διαμαντοπούλου, αλλαγή ηγεσίας ζητεί ο Γ. Παναγιωτακόπουλος
Σε διαρκή σμίκρυνση και απώλεια δύναμης με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τη συνοχή του οδηγούν το ΠΑΣΟΚ οι φυγόκεντρες τάσεις που διαμορφώνονται και πλέον διογκώνονται στο εσωτερικό του. Κατάσταση που εντείνεται όσο παραμένει η δυσκαμψία της ηγεσίας της Ιπποκράτους να αντιστρέψει την εικόνα κατάρρευσης που αυτή την περίοδο εκπέμπεται από το ΠΑΣΟΚ και που οφείλεται κυρίως στην ταύτιση του κόμματος με τον Αντ. Σαμαρά και τις σφοδρές εσωτερικές συγκρούσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και τους υποστηρικτές του.

Ο Γ. Παπανδρέου, που διατηρούσε κρυφές τις προθέσεις του για την εσωτερική πολιτική σκηνή, έχοντας παρέμβει μόνο με αφορμή το θέμα του οικονομικού ελέγχου του κόμματος και την ουσιαστική αποχώρησή του από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, έσπευσε χθες μέσω συνεργατών του να δηλώσει "παρών". Γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στο εσωκομματικό τοπίο και "πιέζει" ακόμα περισσότερο τον Ευ. Βενιζέλο, αφού με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος... σηκώνει το γάντι για τη "μαύρη τρύπα" στο κομματικό ταμείο.

Την ίδια στιγμή, επικρατεί ένταση στο ΠΑΣΟΚ για την ολοένα και μεγαλύτερη δεξιόστροφη διολίσθηση, τη στάση του μέσα στην κυβέρνηση και την ταύτιση του προέδρου του με τον Αντ. Σαμαρά. Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος ζήτησε χθες, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της ΚΠΕ, αλλαγή ηγετικής ομάδας, στρατηγικής και πολιτικής πρότασης. Παράλληλα, η Ά. Διαμαντοπούλου, που είχε περίπου έναν χρόνο να παρέμβει, επιχείρησε χθες να εμφανιστεί αυτοκριτική φιλοτεχνώντας ένα λιγότερο μνημονιακό προφίλ και δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ανάνηψης του ΠΑΣΟΚ και ότι χρειάζεται η δημιουργία νέου κόμματος.

 Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει "παρών" στο εσωτερικό

Έτσι, μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να κάνει σαφές το στίγμα του (και ως μήνυμα προς τον Ευ. Βενιζέλο), με συνεργάτες του να διαμηνύουν (σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι "ο Παπανδρέου θα συνεχίσει να είναι παρών με τις ιδέες του και τις πολιτικές του" και πως ο "κύκλος του εξωτερικού" έχει ολοκληρωθεί για τον πρώην πρωθυπουργό. Διευκρίνιζαν δε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ταξιδεύει στο εξωτερικό, αλλά ότι η παρουσία του στη χώρα θα είναι "εντονότερη".

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφεραν ότι προτίθεται με παρεμβάσεις του ανά διαστήματα να μιλήσει για όσα έγιναν, αλλά "περισσότερο για όσα γίνονται και όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον". Με τη δε φράση "η μάχη συνεχίζεται" συνεργάτες του διαμηνύουν ότι θα συνεχίσει να τοποθετείται στην κατεύθυνση που υποστήριζε και ως πρωθυπουργός, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι "σκληρές αλλά αναγκαίες" επιλογές του για τη σωτηρία της χώρας "δικαιώνονται από τους επικριτές του". Μεταξύ άλλων, ανέφεραν και ότι η περίοδος που μεσολαβεί μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014 προσφέρει τη δυνατότητα να οικοδομηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για όλα αυτά τα ζητήματα.

 Ά. Διαμαντοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επανεκκινήσει, χρειάζεται νέο κόμμα

Εν τω μεταξύ, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής της (ΝΕΤ), η πρώην υπουργός Παιδείας προετοιμάζει κάποια επιστροφή της στο πολιτικό προσκήνιο κρατώντας σαφείς αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ένα νέο κόμμα για να εκφράσει τον χώρο που αποτελούσε τη "δημοκρατική παράταξη".

Ειδικότερα υπενθύμισε ότι δεν συμμετέχει σε κομματική διαδικασία από το προηγούμενο καλοκαίρι, ότι το ΠΑΣΟΚ "έχει πολύ μεγάλη αδυναμία επανεκκίνησης στις σημερινές συνθήκες", καθώς έχει το "τεράστιο θέμα του ηθικού προβλήματος" και του χειρισμού θεμάτων όπως της στήριξης του δικού του έργου. 

Για το εάν παραμένει στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η ίδια όπως και άλλοι έμεινε στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ "αλλά δεν μπορούν τώρα να εκφραστούν από το ΠΑΣΟΚ. 

Αφού είπε ότι "η καραμέλα της Κεντροαριστεράς έλιωσε", είπε ότι χρειάζεται ένα νέο κόμμα που θα εκφράσει τη δημοκρατική παράταξη αλλά με πιο σύγχρονους όρους, χωρίς πάντως να διευκρινίζει από ποιους και με ποιους θα γίνει κάτι τέτοιο. "Λείπει αυτός που θα ενώσει την παράταξη" συμπλήρωσε, ενώ αναφορικά με τον δικό της ρόλο είπε ότι "καθόλου δεν είναι το πρόβλημά μου αν θα ηγηθώ ή όχι".

Ταυτόχρονα προσπάθησε να... αποτάξει το σκληρά μνημονιακό προφίλ της αναφέροντας ότι ήταν απόλυτη, ότι κούνησε το δάκτυλο και πως "έχω ανάγκη και της ταπείνωσης και της εσωστρέφειας, να ξαναδώ τα πράγματα απ την αρχή". Ωστόσο επί της ουσίας δεν μίλησε για αλλαγή πολιτικής, αλλά αντίθετα μίλησε πολύ θετικά για τον Αντ. Σαμαρά, αναφέροντας ότι "έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο". Συμμεριζόμενη δε την καλλιέργεια θετικού κλίματος εκ μέρους της κυβέρνησης, ανέφερε ότι το φθινόπωρο θα έχουμε θετικό πρωτογενές πλεόνασμα και πως τότε "η τρόικα πρέπει να φύγει", αλλά να αντικατασταθεί από τον έλεγχο του έργου των υπουργείων από τις αντίστοιχες επιτροπές της Βουλής.

 Αλλαγή ηγετικής ομάδας και πολιτικής ζητεί ο Γ. Παναγιωτακόπουλος

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε μεγάλη μερίδα μη "βενιζελικών" στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι η ανοικτή επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας προς τον Ευ. Βενιζέλο και τα μέλη του Π.Σ., ζητώντας αλλαγή ηγετικής ομάδας, στρατηγικής και πολιτικής πρότασης.

Αμφισβήτησε δε με βαριές εκφράσεις τις επιλογές του Ευ. Βενιζέλου: "Τα αποτελέσματα στην πολιτική τα παράγουν οι πολιτικές σας πράξεις, τα λόγια, οι αδυναμίες, η έλλειψη στρατηγικής, η έλλειψη ενότητας στους στόχους, ο πολιτικός σας δυϊσμός, που ενώ αποδέχεστε τη στρατηγική της συντήρησης μιλάτε στο όνομα του προοδευτικού χώρου", τόνισε. 

Και διερωτήθηκε: "Η σημερινή κατάσταση της εξαΰλωσης του ΠΑΣΟΚ δεν ανησυχεί κανέναν;". "Κανείς δεν ντρέπεται για την κατάντια να αγωνιζόμαστε να κρατηθούμε εντός Βουλής;". 

Υποστήριξε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε "στη συνείδηση του κόσμου σαν παρακολούθημα της Δεξιάς", στο οποίο εντοπίζει την "καθοδική" του πορεία. Στο ίδιο πνεύμα ανέφερε ότι "μιλάμε για την Κεντροαριστερά την ίδια στιγμή που απλώνουμε το χέρι μας στην εγχώρια Κεντροδεξιά και εξυμνούμε 'τις μεγάλες αλλαγές' που πραγματοποιεί στη χώρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: