ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Σε νέες βάσεις θα τεθεί το τηλεοπτικό σκηνικό της χώρας μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Υπογράμμισε την ανάγκη να απεγκλωβιστεί η ΕΡΤ από τον στενό κυβερνητικό εναγκαλισμό, όταν Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης την οδηγούν σε κλείσιμο.


Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπές στην ενημέρωση παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να συγκρουστεί για το θέμα των ΜΜΕ προϊδέαζε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει από μηδενική βάση ανακατανομή των αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών. Μιλώντας στη ΝΕΤ υπογράμμισε ότι «το να είσαι καναλάρχης είναι το πιο κλειστό επάγγελμα σήμερα στην Ελλάδα».

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν σήμερα το απόγευμα με την ομιλία Τσίπρα στο Cine Κεραμεικός.

Την στιγμή που ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί το κλείσιμο της ΕΡΤ και οι Βενιζέλος –Κουβέλη έχουν χάσει τη φωνή τους ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμιζε: «Είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης, όπου η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είναι πρώτη σε ακροαματικότητα και θεαματικότητα. Ακόμα και στη γειτονική Ιταλία, το φαινόμενο του Μπερλουσκονισμού συνυπήρξε, ευτυχώς για το πολιτισμικό επίπεδο της γειτονικής χώρας, με μια πανίσχυρη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:

Οι δημόσιες συχνότητες δε μπορεί να είναι κλειστό άβατο. Θα υπάρξει πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς. Αντίστοιχη πρόβλεψη και για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Πρόβλεψη για κοινωνικό ραδιόφωνο με ξεχωριστούς διαγωνισμούς. Απόκτηση αδείας θα λαμβάνουν: α) όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. β) όσες δε τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. γ) όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. 

Ακόμη θα προβλεφτεί με μεταβατικές διατάξεις η καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995, ο επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μη ταυτίζεται με το πάροχο περιεχομένου, ενώ θα γίνει νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.

Ομιλητές εκτός από τον Αλ. Τσίπρα ήταν επίσης ο Βασίλης Μουλόπουλος, υπεύθυνος του τομέα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και η Μαρία Κομνηνού, πανεπιστημιακός Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η σημερινή ενημέρωση!

Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
 «Η σημερινή εκδήλωση διεξάγεται εν μέσω μιας κρίσης που δεν είναι απλώς οικονομική. Είναι μια συνολική δομική κρίση του συστήματος εξουσίας. Κρίση της δημοκρατίας, του πολιτικού συστήματος, κρίση των θεσμών». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τη Δευτέρα την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο Cine Κεραμεικός.

Ο Αλ. Τσίπρας ενώπιον κοινωνικών φορέων, δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, παρουσίασε ένα πλαίσιο θεσμικών αλλαγών στα μέσα ενημέρωσης που «θα εγγυάται τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, θα σπάει τον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα της και θα εγγυάται τη δημοσιογραφική δεοντολογία» όπως είπε.

Υποστήριξε δε ότι «στον καιρό του Μνημονίου τα μίντια δεν παράγουν ενημέρωση, αλλά προπαγάνδα» και ανέφερε χαρακτηριστικά το «"success story" της ανεργίας 60% στους νέους, της φτώχειας και των αυτοκτονιών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε  εκτενώς και στα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά το κλείσιμο της ΕΡΤ και την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με λιγότερο προσωπικό.

«Το άθλιο σχέδιο της τρικομματικής για την ΕΡΤ, θα μείνει στα χαρτιά. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δε θα γίνει όχημα προπαγάνδας, πολιτιστικής παρακμής και μηχανισμός πελατειακών εξυπηρετήσεων. Δεν θα ανεχτούμε την απαξίωση και τη διάλυσή της. Αντιθέτως, σχεδιάζουμε την αναγέννησή της» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Η ΕΡΤ που εμείς οραματιζόμαστε δε θα είναι παράρτημα του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πραγματικά ανεξάρτητη και αντικειμενική στα πρότυπα μεγάλων έγκυρων και ανεξάρτητων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, όπως το Βρετανικό BBC, που καλό είναι να αντιγράψουμε ως προς το μοντέλο λειτουργίας του.

Αυτή είναι η διαφορά φιλοσοφίας και οράματος που έχουμε με τη κυβέρνηση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εμείς οραματιζόμαστε ένα μοντέλο κοντά στο BBC, δηλαδή μια δημόσια τηλεόραση που θα ασκεί τεκμηριωμένη κριτική στη κυβέρνηση.

Ενώ η εσωτερική τρόικα οραματίζεται ένα μοντέλο σύγχρονης ΥΕΝΕΔ, που θα λιβανίζει τη κυβέρνηση και θα ασκεί λογοκρισία στην αντιπολίτευση».

Οπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

«Να απεγκλωβιστεί η ΕΡΤ από τον στενό κυβερνητικό εναγκαλισμό.

· Να αξιοποιηθεί στο έπακρο το υπάρχον δυναμικό αλλά και η τεράστια υλικοτεχνική υποδομή

· Να αυξηθεί η εσωτερική παραγωγή. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια, η ΕΡΤ έχει το ανθρώπινο δυναμικό και τη τεχνογνωσία να στηρίξει μια νέα αναγκαία πολιτισμική αναγέννηση στο τόπο μας.

· Να αυστηροποιηθούν οι δομές ελέγχου των προμηθειών και των εξωτερικών παραγωγών που αποτελούν πραγματικό αγκάθι για την ΕΡΤ και μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων.

· Να υπάρξει εγγύηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων».

Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης, όπου η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είναι πρώτη σε ακροαματικότητα και θεαματικότητα. Ακόμα και στη γειτονική Ιταλία, το φαινόμενο του Μπερλουσκονισμού συνυπήρξε, ευτυχώς για το πολιτισμικό επίπεδο της γειτονικής χώρας, με μια πανίσχυρη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Δεν έχουμε βεντέτα με επιχειρηματία των ΜΜΕ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «στον καιρό του Μνημονίου τα μίντια, ως επί τω πλείστον, δεν παράγουν ενημέρωση, παράγουν προπαγάνδα. Και, όπως σε όλους τους κανόνες, υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις που τους επιβεβαιώνουν. Αλλά  στα περισσότερα μίντια το "προϊόν" είναι ομοιόμορφο. Έχουμε υπερπροσφορά εμπορεύματος, το ίδιο προϊόν σε διαφορετική συσκευασία» ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «κανενός είδους βεντέτα με κανέναν επιχειρηματία ξεχωριστά που δραστηριοποιείται στον χώρο των ΜΜΕ. Ούτε αγνοούμε τη σημασία των θέσεων εργασίας στο χώρο της ενημέρωσης, ιδίως στις μέρες μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «τα ΜΜΕ δεν είναι απλώς πομποί ειδήσεων αλλά και μέσα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε προχωρήσει στην συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης προγραμματικής πρότασης που θα αφορά και την ποιότητα των προγραμμάτων, ειδικά στα ηλεκτρονικά μέσα.

Η ρυθμιστική παρέμβαση είναι αναγκαία και για λόγους εφαρμογής του ίδιου του Συντάγματος, που ορίζει ότι η ραδιοτηλεόραση υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους.

Ο λόγος που το Σύνταγμα υποστηρίζει αυτή την ρύθμιση, είναι φυσικά ότι η ραδιοτηλεόραση χρησιμοποιεί για να εκπέμψει είτε το αναλογικό είτε το ψηφιακό φάσμα, που αποτελεί -όσο και αν κάποιοι θέλουν να το ξεχνούν- δημόσια περιουσία.

Και αυτή τη δημόσια περιουσία σκοπεύουμε να την υπερασπιστούμε. Να εγγυηθούμε την ποιότητα και την πολυφωνία στα ΜΜΕ τόσο όσο αφορά το σκέλος της ενημέρωσης, όσο και το σκέλος της ψυχαγωγίας».


Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ.

• Διαδικασία αδειοδότησης από μηδενική βάση.

• Οι δημόσιες συχνότητες δε μπορεί να είναι κλειστό άβατο. Δε μπορεί το μόνο κλειστό επάγγελμα στη χώρα να είναι του καναλάρχη. Οι άδειες θα αποκτώνται για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.

• Πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς. Οι τελευταίες, θα δοθούν σε κοινωνικές οργανώσεις και φορείς που θα συμμετέχουν σε ειδικό διαγωνισμό. Θα αποκτώνται, επίσης, για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.

• Αντίστοιχη πρόβλεψη και για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο στόχος είναι ο δυισμός μεταξύ κερδοσκοπικής και κοινωνικής τηλεόρασης να διατηρηθεί και εδώ.

 Πρόβλεψη για κοινωνικό ραδιόφωνο με ξεχωριστούς διαγωνισμούς.

• Στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς α) όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. β) όσες δε τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. γ) όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

• Πρόβλεψη στις μεταβατικές διατάξεις για καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995.

• Επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μη ταυτίζεται με το πάροχο περιεχομένου.

• Νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: