ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Συνάντηση μεταξύ Δημάρχου Πατρέων και Κώστα Τζαβάρα για θέματα Πολιτισμού

Από αριστερά Γιάννης Δημαράς, Κ. Τζαβάρας, Ν. Κωστόπουλος.


Με τον αναπληρωτή Υπουργό αναπληρωτή υπουργό ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, συναντήθηκαν στην Αθήνα ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νίκος Κωστόπουλος, προκειμένου να του θέσουν μια σειρά ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία αφορούν την Πάτρα, τους πολιτιστικούς της θεσμούς και τα αναπτυξιακά της έργα.

Ο κ. Δημαράς, μετά τη στήριξη του Υπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Λιβιεράτου, ζήτησε και έλαβε και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στο θέμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Πάτρας, γεγονός που θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες.  Όπως είπε ο κ. Δημαράς στον κ. Τζαβάρα, ο  Δήμος Πατρέων θεωρεί ότι η ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων της πόλης θα αναβαθμίσει όλο το Ιστορικό κέντρο και θα αναβαθμίσει τα Ιστορικά και Πολιτισμικά στοιχεία της πόλης σε πόλους τουριστικής έλξης. Στα πλαίσια αυτά έχοντας ήδη την θετική ανταπόκριση του ΥΠΕΚΑ, ο Δήμος προσπαθεί να υλοποιήσει σχέδιο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων για την διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού το αποτέλεσμα του οποίου θα οδηγήσει στις προτάσεις και τις μελέτες έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των έργων στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ο κ. Τζαβάρας αποδέχθηκε το αίτημα του Δημάρχου. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας έρχονται στην Πάτρα η  Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εποπτευόμενης από το Υπουργείο  εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων  Α.Ε.» κ. Δώρα Γαλάνη, μαζί με άλλα στελέχη της εταιρείας, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο υπουργών που την εποπτεύουν,  προκειμένου να δουν από κοντά τους προτεινόμενους προς ενοποίηση χώρους και να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την προώθηση του έργου.

Παράλληλα ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησε με το αίτημα του κ. Δημαρά  για την προσωρινή παραχώρηση κτιρίων επί  των οδών Υψηλάντου, Παντανάσσης, 25ης Μαρτίου και Γεροκωστοπούλου, (τα οποία  έχουν απαλλοτριωθεί και ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού,  με σκοπό τη μελλοντική κατεδάφισή τους για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού αμφιθεάτρου), προκειμένου να εξυπηρετηθούν  οι σύλλογοι με αξιόλογη κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική προσφορά στην πόλη, για την στέγαση των οποίων ο Δήμος  ήδη δαπανά ένα αρκετά υψηλό ποσό για την ενοικίαση κτηρίων.

Ο κ. Δημαράς ζήτησε την  παραχώρηση αυτών των κτηρίων από το Υπουργείο Πολιτισμού, για προσωρινή χρήση από των Δήμο,   για την κάλυψη αυτών των αναγκών, μέχρι την κατεδάφιση τους και την ανάδειξη του Ρωμαϊκού αμφιθεάτρου,  έτσι ώστε να υπάρξει ένα σημαντικό ποσό εξοικονόμησης από τα ενοίκια που δαπανά ο Δήμος.

Ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι το αίτημα έχει την σύμφωνη γνώμη του και την θετική του εισήγηση προς της αρμόδιες υπηρεσίες.

Θετικός ήταν ο κ. Τζαβάρας και ως προς το αίτημα  χρηματοδότησης από Πράσινο Ταμείο ποσού 3.846.423€ για την απαλλοτρίωση χώρου δίπλα από το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο έτσι ώστε να υλοποιηθεί ένα ενιαίο Πολιτιστικό Πάρκο στην ευρύτερη περιοχή. Η  υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού για την υλοποίηση αυτού του αιτήματος είναι σημαντική αφού έχει πλήρη συνάφεια και με την πρόταση για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων.

Ο κ. Τζαβάρας  δεσμεύτηκε επίσης να υπογράψει εντός της ημέρας την προγραμματική σύμβαση που έχει υποβάλλει το ΔΗΠΕΘΕ για την παράσταση «Τρωάδες», ενώ δεσμεύτηκε να διερευνήσει το αίτημα του Δημάρχου για  τη χρηματοδότηση της Ορχήστρας Πατρών το οποίο και θεωρεί σημαντικό.
Τέλος ο κ. Δημαράς είπε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της πόλης η  χρηματοδότηση των προγραμματικών  Συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου Πατρέων, ενώ έθεσε και το θέμα  της μελέτης του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, για το οποίο επίσης απάντησε θετικά ο κ. Τζαβάρας.

Όπως είπε ο κ. Δημαράς, έχει ήδη εκπονηθεί η μελέτη του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου για την μετατροπή του σε Βυζαντινό Μουσείο. Μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο ύψους περίπου 1.000.000€. Υπολείπεται το τελικό στάδιο της μελέτης (συγγραφή των τευχών Δημοπράτησης) προϋπολογισμού 130.000€ για να καταστεί το έργο ώριμο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησής του στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Στόχος, όπως είπε ο Δήμαρχος της Πάτρας, είναι να ετοιμαστεί η πόλη   έγκαιρα για τη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2, δεδομένου ότι μέχρι τώρα τα κοινοτικά χρήματα δεν αξιοποιούνταν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που προτιμούσαν να παίρνουν δάνεια, επιβαρύνοντας τα ταμεία και τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: