ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Συνιστώσες ή όχι; Πολιτική Ανατροπής ή Πολιτική Αναμονής;

Το παρακάτω άρθρο προσπαθεί να δώσει μία ερμηνεία για τις εξελίξεις στο κίνημα και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά και την τελευταία Κεντρική Επιτροπή του (Σαββατοκύριακο 18-19/5).
Εδώ και καιρό στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει ανοί­ξει η συ­ζή­τη­ση για το πως θα ανα­τρα­πεί αυτή η Κυ­βέρ­νη­ση. 
Ο προ­βλη­μα­τι­σμός προ­κύ­πτει γιατί η κυ­βέρ­νη­ση, εδώ και ένα χρόνο έχει “κα­θί­σει” για τα καλά και  ενώ υπάρ­χει πρό­σφο­ρο έδα­φος για την Αρι­στε­ρά (και ιδιαί­τε­ρα για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ) δεν έχου­με κα­τα­φέ­ρει σαν κί­νη­μα να έχου­με νίκες, αλλά απο­γοη­τεύ­σεις και στην κα­λύ­τε­ρη πτώση ηθι­κού.
 Αυτή είναι μία κοι­νώς ομο­λο­γού­με­νη βάση την οποία όλοι και όλες οι σύ­ντρο­φοι -ισ­σες μέσα στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ την απο­δε­χό­μα­στε. Οι ερ­μη­νεί­ες και η διέ­ξο­δος που δί­νο­νται από συ­νι­στώ­σες ή από συ­ντρό­φους -ισ­σες ποι­κί­λουν πράγ­μα το οποίο είναι ανα­με­νό­με­νο, δε­δο­μέ­νου του χα­ρα­κτή­ρα ως με­τώ­που της Αρι­στε­ράς που έχει ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

 Αυτές τις δια­φο­ρε­τι­κές ερ­μη­νεί­ες οφεί­λου­με να τις το­πο­θε­τού­με σε κάθε όρ­γα­νο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, σε κάθε δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση γιατί ο διά­λο­γος (και συχνά η κρι­τι­κή) στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πρέ­πει να γί­νε­ται με τρία χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά:

 ●     προ­τά­σεις που να συμ­φω­νούν με το πο­λι­τι­κό πλαί­σιο που οδή­γη­σε τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να πάρει 27% στις τε­λευ­ταί­ες εκλο­γές. Σε πε­ρι­πτώ­σεις που κρί­νε­ται από κά­ποιον σύ­ντρο­φο -ισσα ότι υπάρ­χει αλ­λα­γή “πλεύ­σης”, τότε αυτή πρέ­πει να κα­το­χυ­ρω­θεί επί­ση­μα με ανα­κοι­νω­μέ­νες τις με­τέ­πει­τα δια­φω­νί­ες ώστε η βάση του και ο κό­σμος που ανα­φέ­ρε­ται στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, να γνω­ρί­ζει τον δια­χω­ρι­σμό έχο­ντας όλα τα δε­δο­μέ­να για να μπο­ρεί να επι­λέ­ξει.

 ●     συ­γκε­κρι­μέ­νο το υπο­κεί­με­νο που βάζει τις προ­τά­σεις ώστε να ανα­γνω­ρί­ζε­ται ποιος ανα­λαμ­βά­νει και την πο­λι­τι­κή ευ­θύ­νη για αυτές.

 ●     να είναι προ­τά­σεις που ενι­σχύ­ουν τους αγώ­νες της τάξης μας και όχι να τους βά­ζουν σε δεύ­τε­ρη μοίρα ή να τους ανα­στέλ­λουν.

●     Κάθε πρό­τα­ση  οφεί­λει να πα­τά­ει αντι­κει­με­νι­κά στους πα­ρα­πά­νω όρους που δια­μορ­φώ­θη­καν από την συμ­φω­νία με­τα­ξύ των ορ­γα­νώ­σε­ων που απαρ­τί­ζουν τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και στις συν­θή­κες που τον τε­λευ­ταίο καιρό βά­ζουν σο­βα­ρά κα­θή­κο­ντα στην Αρι­στε­ρά και στο κί­νη­μα. Αν γίνει δια­φο­ρε­τι­κά τότε ο κό­σμος αντι­λαμ­βά­νε­ται ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι ένα πεδίο μάχης πα­ρα­γό­ντων, αφή­νο­ντας στην άκρη τον ση­μα­ντι­κό­τε­ρο κριτή, το ίδιο το κί­νη­μα.

 Η πρό­τα­ση της ηγε­σί­ας (μέσω της ομι­λί­ας του Αλέξη Τσί­πρα) απα­ντά λοι­πόν στο ερώ­τη­μα  γιατί εδώ και ένα χρόνο η επί­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης έχει οξυν­θεί, το κί­νη­μα αδυ­να­τεί να δώσει μα­χη­τι­κή απά­ντη­ση στα­μα­τώ­ντας τις πε­ρι­κο­πές, τις απο­λύ­σεις, τα χα­ρά­τσια κτλ; Η πρό­τα­ση για “κα­τάρ­γη­ση των συ­νι­στω­σών και των ξε­χω­ρι­στών λι­στών” κα­τα­φέρ­νει να δια­μορ­φώ­σει τους όρους για έναν ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που να είναι ικα­νός να κι­νη­το­ποιεί τα χι­λιά­δες μέλη του και τους ερ­γα­ζό­με­νους, ανέρ­γους, νέους, με­τα­νά­στες που επη­ρε­ά­ζει και να με­γα­λώ­νει την άμυνα ενά­ντια σε τρα­πε­ζί­τες, ερ­γο­δό­τες, Χρυσή Αυγή και δα­νει­στές;

 Η πρό­τα­ση αυτή δεν κα­τέ­βη­κε για πρώτη φορά στην τε­λευ­ταία ΚΕ. Εδώ και αρ­κε­τούς μήνες έχει τεθεί και στις δια­δι­κα­σί­ες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ από μέλη του ΣΥΝ και στε­λέ­χη της ηγε­σί­ας του. Μά­λι­στα οι σύ­ντρο­φοι -ισ­σες του ΣΥΝ αρ­κε­τές φορές προ­τεί­νουν την αυ­το­διά­λυ­ση μαζί με άλλα προ­τά­σεις “πα­κέ­το” όπως “αυ­τό­νο­μη ενιαία νε­ο­λαία” “δί­κτυα αλ­λη­λεγ­γύ­ης αυ­τό­νο­μα χωρίς την σφρα­γί­δα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ”, “αυ­το­νο­μία του συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος” κτλ.

 Οι προ­τά­σεις λοι­πόν αυτές με κο­ρυ­φή (όπως φά­νη­κε από την ομι­λία του σ. Τσί­πρα) την αυ­το­διά­λυ­ση των Συ­νι­στω­σών, δεν έχουν κα­τα­φέ­ρει εδώ και καιρό  να απα­ντή­σουν στην αδυ­να­μία που έχει πα­ρα­τη­ρη­θεί ώστε να φτά­σου­με σε νι­κη­φό­ρες μάχες, με τε­λευ­ταίο πα­ρά­δειγ­μα την ανα­στο­λή απερ­γί­ας των εκ­παι­δευ­τι­κών.

 Το ερώ­τη­μα λοι­πόν που προ­κύ­πτει δεν είναι αν θα δια­σπα­στεί ή όχι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Αυτό το προ­βάλ­λουν τα ΜΜΕ και θα ήθε­λαν πολ­λοί κά­ποιοι από το αντί­πα­λο στρα­τό­πε­δο να γίνει. Το ερώ­τη­μα είναι αν το Μέ­τω­πο της Αρι­στε­ράς θα κα­τα­φέ­ρει να ανα­τρέ­ψει την κυ­βέρ­νη­ση δη­μιουρ­γώ­ντας τους όρους για μία κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς η οποία δεν θα απο­τε­λέ­σει ακόμα ένα πα­ρά­δειγ­μα “μαύ­ρης” σε­λί­δας της Αρι­στε­ράς αλλά την αρχή για ορι­στι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της πα­γκό­σμιας οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης μέσω της Σο­σια­λι­στι­κής διε­ξό­δου.

 Αυτό το ερώ­τη­μα η ηγε­σία προ­σπα­θεί εδώ και καιρό να το απο­φύ­γει. Σε διά­φο­ρα γε­γο­νό­τα, με τη στάση της, οδή­γη­σε στο να σβή­σει την “φωτιά” που προ­κα­λεί κοι­νω­νι­κές εκρή­ξεις. Οι εξε­λί­ξεις με την Κύπρο, οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις που η κυ­βέρ­νη­ση έδει­ξε το πιο σκλη­ρό πρό­σω­πο με την κα­τα­στο­λή, την επι­στρά­τευ­ση και τέλος η απρο­κά­λυ­πτη συ­γκά­λυ­ψη της κυ­βέρ­νη­σης σε ένα σωρό ρα­τσι­στι­κά εγκλή­μα­τα ( Μα­νω­λά­δα, δρό­μοι Αθή­νας) και φα­σι­στι­κές προ­κλή­σεις της Χρυ­σής Αυγής.
 Σε αυτές τις προ­κλή­σεις αρ­κε­τοί σύ­ντρο­φοι -ισ­σες προ­σπα­θού­με να απα­ντή­σου­με. Ερ­γα­ζό­με­νοι της βάσης, άνερ­γοι, νέοι του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ τρέ­χουν κα­θη­με­ρι­νά δί­νο­ντας αγώ­νες αλλά χωρίς αντί­κτυ­πο και πολ­λές φορές αντί να δο­θούν εξη­γή­σεις, ερ­μη­νεί­ες και να απο­δο­θούν ευ­θύ­νες δί­νε­ται συ­νή­θως μία εύ­κο­λη απά­ντη­ση ότι “ο κό­σμος δεν τρα­βά­ει".

 Μία άλλη ερ­μη­νεία της ηγε­σί­ας είναι ορ­γα­νω­τι­κά προ­βλή­μα­τα. Επι­κα­λού­νται οι σύ­ντρο­φοι -ισ­σες ότι πρό­βλη­μα είναι ότι δεν έχου­με ενιαίο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε ορ­γα­νω­τι­κό επί­πε­δο ή σε επί­πε­δο δη­μό­σιας έκ­φρα­σης. Και εδώ προ­σω­πι­κά ανα­ρω­τιέ­μαι, ποια ορ­γα­νω­τι­κή αδυ­να­μία εμπό­δι­σε τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ την ημέρα της ανα­κοί­νω­σης της απερ­γί­ας της ΟΛΜΕ να πει “ότι είναι στο πλευ­ρό των εκ­παι­δευ­τι­κών κό­ντρα στην Επι­στρά­τευ­ση” πο­λι­τι­κά αλλά και έμπρα­κτα κι­νη­το­ποιώ­ντας τα υπό­λοι­πα σω­μα­τεία που δρα­στη­ριο­ποιού­νται μέλη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, τους φοι­τη­τές της ΑΡΕΝ, τους νέους - ες ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, τα μέλη των Το­πι­κών Ορ­γα­νώ­σε­ων κτλ; Τι ήταν αυτό που τον προ­έ­τρε­ψε τε­λι­κά να “κα­λέ­σει σε διά­λο­γο την Κυ­βέρ­νη­ση με τους εκ­παι­δευ­τι­κούς” δί­νο­ντας έτσι πά­τη­μα στις ξε­που­λη­μέ­νες ηγε­σί­ες ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ να σα­μπο­τά­ρουν τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις;

 Από την τε­λευ­ταία συν­διά­σκε­ψη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με το ψη­φο­δέλ­τιο της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας, υπάρ­χει μία ενω­τι­κή προ­σπά­θεια να ανοί­ξου­με τον διά­λο­γο για τις δια­φο­ρε­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις που υπάρ­χουν στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Η αυ­το­διά­λυ­ση των συ­νι­στω­σών αυ­το­μά­τως απο­κλεί­ει τις μειο­ψη­φι­κές από­ψεις και απο­κρύ­πτει τις δια­φω­νί­ες. Τα κα­νά­λια πλα­σά­ρουν ότι έρ­χε­ται και καλά διά­σπα­ση απο­κρύ­πτο­ντας ότι ιστο­ρι­κά, οι δια­σπά­σεις σε κόμ­μα­τα της Αρι­στε­ράς (βλ ΚΚΕ, ΣΥΝ) έγι­ναν με fast track δια­δι­κα­σί­ες και χωρίς να κά­νουν δια­κρι­τές τις δια­φω­νί­ες στα μέλη τους, οδη­γώ­ντας έτσι χι­λιά­δες αγω­νι­στές χωρίς συ­μπε­ρά­σμα­τα στην απο­γο­ή­τευ­ση. Η πρό­τα­ση της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ απο­φεύ­γει να απα­ντή­σει ποιος έχει τις ευ­θύ­νες και που απέ­τυ­χε η απερ­γία των εκ­παι­δευ­τι­κών.

 Ιδιαί­τε­ρα σαν Κόκ­κι­νο Δί­κτυο στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, προ­σπα­θού­με εδώ και καιρό να εμ­βα­θύ­νου­με το πρό­γραμ­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με πρω­το­βου­λί­ες που να διευ­ρύ­νουν την επιρ­ροή του και να χτί­ζουν ερ­γα­τι­κές-κοι­νω­νι­κές αντι­στά­σεις. Χρειά­ζε­ται να δώ­σου­με βα­ρύ­τη­τα όχι στις επε­ρω­τή­σεις βου­λευ­τών και στις πα­ρου­σιά­σεις στην τη­λε­ό­ρα­ση αλλά στο να δια­δώ­σου­με το ρι­ζο­σπα­στι­κό πρό­γραμ­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε όλους τους χώ­ρους δου­λειάς και  τις γει­το­νιές, χτί­ζο­ντας εμπρά­κτως αντι­στά­σεις, πεί­θο­ντας όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο κόσμο για την πο­λι­τι­κή της Αρι­στε­ράς.

 Στον προ­συ­νε­δρια­κό διά­λο­γο κάθε συ­νι­στώ­σα και κάθε ανέ­ντα­χτος σύ­ντρο­φος-ισ­σα έχει να επι­λέ­ξει αν θα συμ­βάλ­λει στην συ­ζή­τη­ση για το πώς θα ενι­σχύ­σου­με και θα ορ­γα­νώ­σου­με την ανα­τρο­πή των πο­λι­τι­κών λι­τό­τη­τας και του Σα­μα­ρά, ποιος έχεις τις ευ­θύ­νες που μέχρι τώρα ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πα­ρα­μέ­νει στά­σι­μος ή αν θα γίνει συ­ζή­τη­ση για μια τυ­πι­κή ενιαιό­ποι­η­ση με τις δια­φο­ρές κάτω από το χαλί, πε­ρι­μέ­νο­ντας να έρθει η δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας σαν "ώριμο φρού­το".

 (*) Τ.Ο. ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Πα­ρα­λί­ας Πα­τρών, μέλος γραμ­μα­τεί­ας ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Αχα­ΐ­ας

Δεν υπάρχουν σχόλια: