ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Το μπαλάκι στον Σαμαρά για τις γερμανικές αποζημιώσεις ρίχνει ο Αντ. Ρουπακιώτης

Κατά την καταστροφή του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα. Αυτή τη φωτογραφία βρήκε σε γερμανό αιχμάλωτο ο αγωνιστής Καρακίτσης, μετά την καταστροφή και το παρέδωσε στον ΕΛΑΣ. Κι έτσι έμεινε το ντοκουμέντο.


Το θέμα έφερε και πάλι στη Βουλή ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γ. Σταθάς
«Χρεώνομαι να κρατήσω ανοικτό το θέμα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς τα θύματα του Διστόμου, σας βεβαιώνω ότι θα το θέσω στον πρωθυπουργό όταν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες» τόνισε ο υπουργός
Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Γ. Σταθά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθήσει την τακτική των προκατόχων του και δεν θα υπογράψει την εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς που δικαιώνει τα θύματα της σφαγής, ενώ επικαλέστηκε τη συμβολή της Γερμανίας στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, φέροντας ως παράδειγμα τις συναντήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και της αντιπολίτευσης με τη Γερμανίδα καγκελάριο και μέλη της κυβέρνησής της.

«Πώς θα σας φαινόταν τώρα που ο πρωθυπουργός συναντάται με την ηγέτιδα της Γερμανίας να υπογράψω απόφαση κατάσχεσης της γερμανικής πρεσβείας και του Ινστιτούτου Γκαίτε;» αναρωτήθηκε ο Αντ. Ρουπακιώτης και υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να θεωρηθεί εφικτό κάτι διαφορετικό πέρα από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη γερμανική κυβέρνηση που διεξάγει το υπουργείο Εξωτερικών». Διευκρινίζοντας το ζήτημα της υπουργικής υπογραφής παρατήρησε ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η υπογραφή του υπουργού αποτελεί μεν ατομική απόφαση, αλλά, όπως ορίζεται σε δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε κάθε περίπτωση συνεκτιμάται από την κυβέρνηση «η σκοπιμότητα αποφάσεων για την περιουσία ξένου κράτους».

Γ. Σταθάς: Υπογράψτε την απόφαση, στείλτε μήνυμα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Γ. Σταθάς, εμφανίστηκε συγκινημένος, καθότι είναι συγγενής θύματος, ενώ έχει μεγαλώσει στο μαρτυρικό Δίστομο. Απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης ο Γ. Σταθάς τον κάλεσε να υπογράψει την απόφαση σημειώνοντας ότι «αναγνωρίζουμε την ευαισθησία σας και τον πατριωτισμό σας, στείλτε ένα μήνυμα ειρήνης, να φανεί τι προκαλεί το μίσος του ναζισμού, φαινόμενο που παρουσιάζει έξαρση σήμερα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχολίασε ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα λύσει τα χέρια και του πρωθυπουργού, θα δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα». Ο Γ. Σταθάς υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό, δεν μας ενδιαφέρουν τα χρήματα, αλλά η δικαίωση, θέλουμε πράξεις, όχι ευχολόγια».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επισήμανε ότι «τόσα χρόνια ούτε συγνώμη δεν ακούστηκε από την γερμανική κυβέρνηση» και αναφέρθηκε σε κάποια από τα θύματα που ζουν ακόμα και «θέλουν να δικαιωθούν πριν κλείσουν τα μάτια τους». Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει δικαιωθεί ακόμα, ενώ κανένας δεν έχει καταδικαστεί γι’ αυτά τα εγκλήματα. Ο Γ. Σταθάς υπογράμμισε επίσης το παράλογο της πρόβλεψης για υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης ώστε να καταστεί εκτελεστή η απόφαση, σχολιάζοντας τη μοναδικότητα της ρύθμισης αυτής στην Ευρώπη.

Μ. Γλέζος: Τι έχει κάνει ώς τώρα το υπουργικό συμβούλιο;

Ο Αντ. Ρουπακιώτης αναγνώρισε ότι «είναι εθνικό ζήτημα η αποκατάσταση των θυμάτων από τη βαρβαρική συμπεριφορά των στρατευμά των κατοχής» και αναφέρθηκε στη σχετική με το Δίστομο απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και την εμπλοκή των ιταλικών δικαστηρίων, διατυπώνοντας τη νομική του άποψη ότι στα εγκλήματα κατά της
ανθρωπότητας δεν ισχύει η ετεροδικία κι ότι οι αποφάσεις πρέπει να εκτελεστούν.

Στην συζήτηση παρενέβη και ο Μ. Γλέζος, που επισήμανε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης ορίζει τη διευθέτηση της εκκρεμότητας με διακρατικές διαπραγματεύσεις» και απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης τον ρώτησε ευθέως «τι έχει κάνει ώς τώρα το υπουργικό
συμβούλιο; Έχει έρθει σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για τη λύση του θέματος;», με τον Αντ. Ρουπακιώτη να τον παραινεί να καταθέσει σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

(Πηγή: avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: