ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

«Παρατηρητήριο για την Υπεράσπιση του Δικαιώματος στην Υγεία και την Πρόνοια»

Από το νοσοκομειακό χώρο ξεκινά η προσπάθεια για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Υγεία.

Η υποβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης οδηγεί σε φαινόμενα αναξιοπρέπειας για τους ασθενείς
 «ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ τη φωνή μας με όλους τους υγειονομικούς, με νομικούς, με ανθρώπους της ενημέρωσης, με εκπροσώπους συλλόγων ασθενών, προκειμένου η φωνή μας αυτή, η ''συλλογική φωνή'' της Ελληνικής κοινωνίας να είναι δυνατή και η παρέμβασή μας αποτελεσματική. Στόχος μας είναι, να παρεμβαίνουμε με ποικίλους τρόπους, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουμε ότι, οι συμπολίτες μας βιώνουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό χώρο».

Με τα παραπάνω ομάδα ενεργών πολιτών του νοσοκομειακού χώρου απευθύνονται στους χρήστες Υγείας και τους καλούν να στηρίξουν την προσπάθειά τους, που αποσκοπεί να κρατήσει ψηλά το ηθικό των δοκιμαζομένων συμπολιτών μας!
Το πλήρες κείμενο των συμπολιτών που συγκρότησαν «Παρατηρητήριο για την Υπεράσπιση του Δικαιώματος στην Υγεία και των Πρόνοια», είναι το παρακάτω:


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ


Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητοί Συμπολίτες,
Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην Υγεία και στην Πρόνοια αποτελεί υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας και κάθε κράτους που θέλει να σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες που υπηρετεί.

Σήμερα στην χώρα μας, το δικαίωμα κάθε πολίτη, στην υγεία και στην πρόνοια δέχεται ανελέητη επίθεση από την οικονομική πολιτική και τους εφαρμοστές της που θέλουν τον κάθε ασθενή εμπόρευμα για όσους έχουν επενδύσει στις υπηρεσίες υγείας, με κάθε τρόπο, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.

Καθημερινά οι δυσκολίες στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας μεγαλώνουν, γίνονται πιo πολύπλοκες και οι οικονομικές απαιτήσεις πιo απάνθρωπες.

Τα δικαιώματα των ασθενών είναι θεσμοθετημένα με Νόμο, αλλά σπάνια γίνονται σεβαστά.

- Το δικαίωμα στην άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας,
- Το δικαίωμα στην ασφαλή ιατρική φροντίδα,
- Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή νοσηλεία,
- Το δικαίωμα στην ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή.
- Το δικαίωμα στην ειλικρινή ενημέρωση για την πάθησή του.

Οι ειδικές ομάδες πληθυσμού (πχ φυλακισμένοι),οφείλουν να αντιμετωπίζονται με την ίδια επιμέλεια που επιβάλλει η νομοθεσία και το ιατρικό λειτούργημα.

Οι δομές υγείας και πρόνοιας, δυστυχώς, απαξιώνονται τεχνητά, για να οδηγηθούν σταδιακά στην διάλυση και να παραδοθούν ως βορρά στις ορέξεις των εμπόρων/επενδυτών στις υπηρεσίες υγείας.

Εμείς που πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε το Δίκτυο για την Υπεράσπιση του Δικαιώματος στην Απρόσκοπτη Πρόσβαση όλων, στις υγειονομικές υπηρεσίες, το κάναμε επειδή νοιώθουμε την ανάγκη να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που καθημερινά αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες δυσκολίες ενώ αρκετοί από αυτούς θέτουν ακόμη και σε κίνδυνο την ζωή τους!

Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι τα προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που αυξάνονται καθημερινά, δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά αφορούν σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και της συνακόλουθης απώλειας ασφαλιστικής ικανότητας κάθε πολίτη.

Η πολιτική των μνημονίων και της οικονομικής εξαθλίωσης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, οδηγούν σε μαρασμό και εξαφάνιση το ήδη αποδιοργανωμένο κράτος πρόνοιας, στερώντας από μεγάλες ομάδες πολιτών με χρόνιες ή και με σοβαρές παθήσεις την δυνατότητα διενέργειας τόσο των απαραίτητων εξετάσεων όσο και των αναγκαίων φαρμακευτικών θεραπειών.

Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και η ''εκ του προχείρου'', δημιουργία του ΕΟΠΥΥ που επιχειρεί να περιορίσει την συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες υγείας, επιδεινώνουν την κατάσταση που θέλει τους πολίτες να μην έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις δομές και στις υπηρεσίες υγείας.
Οι πολίτες ασθενείς εξαναγκάζονται σε υψηλή συμμετοχή, στο κόστος των ιατρικών εξετάσεων και των αναγκαίων γι αυτούς θεραπειών.
Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν απίστευτη ταλαιπωρία και ένα θολό θεσμικό πλαίσιο πιστοποίησης των παθήσεών τους με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν των θεσμοθετημένων ευεργετημάτων που ανακουφίζουν μερικώς την καθημερινή τους διαβίωση.
Η υποβάθμιση της Νοσοκομειακής περίθαλψης οδηγεί σε φαινόμενα αναξιοπρέπειας για τους ασθενείς. Μπορεί η πλειοψηφία του υγειονομικού προσωπικού να προσφέρει με αυταπάρνηση, αξιοπρεπείς και ασφαλείς υπηρεσίες στους ασθενείς. Η παραοικονομία ωστόσο στον δημόσιο χώρο της υγείας εξακολουθεί να ''επιβιώνει''.
Τα μέλη του ''Παρατηρητηρίου'' επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση κάθε μη αποδεκτής κατάστασης ή αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς, για τον ασθενή, παρακινημένοι από την πεποίθησή μας ότι, όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν δικαίωμα στην δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας. Κι αυτή η αρχή που διέπει την δράση μας δεν μπορεί να μπει σε καμία ''προκρούστεια κλίνη'', κανενός μνημονίου!
Κανένας δεν δικαιούται να δημιουργήσει ''κοινωνικό καιάδα'' για τα άτομα με ειδικές κινητικές ανάγκες.
Κανένας επίορκος υγειονομικός δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται την ανάγκη για υγεία και ζωή κάθε πολίτη, προκειμένου να επιδιώκει άνομο πλουτισμό.
Επιδιώκουμε να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους υγειονομικούς, με νομικούς, με ανθρώπους της ενημέρωσης, με εκπροσώπους συλλόγων ασθενών, προκειμένου η φωνή μας αυτή, η ''συλλογική φωνή'' της Ελληνικής κοινωνίας να είναι δυνατή και η παρέμβασή μας αποτελεσματική.
Η δικτύωσή μας σε κάθε χώρο, η επιδίωξη της προσπάθειάς μας να αποτελέσουμε σημείο αναφοράς μέσα από συνεχή ενημέρωση και παρέμβαση, μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αποτελέσουμε πραγματικό στήριγμα των αδυνάτων που τόσο σκληρά δοκιμάζονται στις μέρες μας.
Στόχος μας είναι, να παρεμβαίνουμε με ποικίλους τρόπους, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουμε ότι, οι συμπολίτες μας βιώνουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό χώρο.
Ελπίζουμε ότι θα μας στηρίξουν οι ίδιοι οι πολίτες, όχι μόνο αυτοί που θα δοκιμάζονται αλλά και αυτοί που θα ήθελαν να σταθούν αλληλέγγυοι σε όσους δοκιμάζονται καθημερινά από την κρατική αναλγησία και τα επακόλουθά της.


_________________
Την παραπάνω διακήρυξη του «Παρατηρητήριου για τα δικαιώματα των ασθενών», όσοι την αποδέχεστε, μπορείτε να την  τυπώσετε και να την υπογράψετε και μετά να την στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση  <namgiotis@yahoo.gr>. Η διακήρυξη με τις υπογραφές θα δοθεί στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Επίσης αναμένεται να γίνει προσπάθεια δημιουργίας blog στο διαδίκτυο, ώστε να επικοινωνούν οι χρήστες Υγείας με το «Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα των ασθενών».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: