ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής Ιστορίας: Βαριά ίχνη ναζισμού στη Χρυσή Αυγή

Κατά τη διάλεξή του στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αθήνας (Deree College).

«Υπακούουν», είπε, αναφερόμενος στο ακροδεξιό κόμμα, στη «μυστική φωνή του αίματος» σε ένα είδος «Φύρερ»
«Iδεολογική συγγένεια με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό» και «σε πολύ μεγάλο βαθμό ναζιστικό πρόγραμμα» καταλόγισε στην Χρυσή Αυγή ο Βρετανός καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αθήνας (Deree College).

«Υπακούουν», είπε, αναφερόμενος στο ακροδεξιό κόμμα, στη «μυστική φωνή του αίματος» σε ένα είδος «Φύρερ» που δήθεν μπορεί να βγάλει ασπροπρόσωπο τον «λαό», ενώ προβαίνοντας σε έναν ιστορικό παραλληλισμό σημείωσε: «Βάλτε στη θέση των μεταναστών τους Εβραίους, και θα καταλάβετε την τρομακτική ομοιότητα».

Aπολύτως ενημερωμένος για όλες τις τελευταίες δράσεις της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εφόδου μελών της στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, χαρακτήρισε «ακραιφνώς ελληνικό φαινόμενο» την Χρυσή Αυγή απορρίπτοντας την πλήρη ταύτιση της με το Σύνδρομο της Βαϊμάρης «παρά τις αναλογίες ή ομοιότητες».

Αναλύοντας δε την ιδεολογική της ιδιοσυστασία είπε: «Εχει ιδεολογική συγγένεια με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό (...) Υπακούουν στη μυστική φωνή του αίματος, σε ένα είδος «φύρερ» που θα καταφέρει να βγάλει ασπροπρόσωπο τον «λαό». «Βάλτε στη θέση των μεταναστών τους Εβραίους και θα καταλάβετε την τρομακτική ομοιότητα» είπε.

Εκτίμησε ότι «πολλοί πολιτικοί υποτιμούν την άνοδό της και τη θεωρούν παροδικό φαινόμενο. «Η ελληνική πολιτεία δεν δείχνει σημάδια ότι καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης», πρόσθεσε.

Στρέφοντας την ανάλυσή του στα χρόνια του Μεσοπολέμου, υπενθύμισε ότι και τότε η άνοδος των άκρων είχε να κάνει «με τη βαθιά κρίση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», αλλά απέρριψε την τάση εξίσωσης του φασισμού και του κομμουνισμού: 

«Το να συγκρίνεις δε σημαίνει απαραιτήτως να εξομοιώνεις» είπε εκφράζοντας αμφιβολίες για την «ομπρέλα» της έννοιας «ολοκληρωτισμός» που καίτοι χρησιμοποιείται για να σκεπάσει τις δύο έννοιες, παραβλέπει συχνά σημαντικές διαφορές.

Εκρινε ότι «η κρίση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι σήμερα στ' αλήθεια σοβαρή» και έθεσε ως θεμελιώδες πρόβλημα την «αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων του».

Οσον αφορά την Ακρα Αριστερά, ο Μαζάουερ χαρακτήρισε «εκλογικώς ασήμαντη» την επιρροή της τοποθετώντας την ως «δευτερεύουσα» απειλή για τη Δημοκρατία ενώ δεν φάνηκε να συμφωνεί με τον ισχυρισμό ότι η άκρα Αριστερά ήταν αυτή που εξέθρεψε τη Χρυσή Αυγή.

Ερωτηθείς από τον καθηγητή Θάνο Βερέμη εάν «με το χέρι στην καρδιά» πιστεύει ότι η Αριστερά σέβεται πραγματικά τους νόμους (χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη στάση της έναντι του πανεπιστημιακού ασύλου) ο Μαρκ Μαζάουερ απάντησε:

«Είναι μεγαλύτερο πρόβλημα η απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος από την αναβολή κάποιων μαθημάτων», προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει στην εξομοίωση πάσης μορφής «ανομίας» και κρίνοντας ότι η Άκρα Δεξιά απειλεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία περισσότερο απ' ό, τι η Άκρα Αριστερά.

Αναφερόμενος, τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι εισηγείται ένα μοντέλο κυβέρνησης που μπορεί «ως δια μαγείας να λύσει τα προβλήματα που υπήρξαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και θα τα κάνει όλα σωστά».


Δεν υπάρχουν σχόλια: